Κατάληψη πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μετά από ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευη, την οποία κάλεσε η Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποοφασίσαμε να καταλάβουμε το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

post image

Ανακοίνωση της Συνέλευσης Κατάληψης της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Η κυβέρνηση βλέπει το lockdown και της τρέχουν τα σάλια!

Καθώς για αυτήν το lockdown είναι μια ευκαιρία να περάσει πληθώρα αντιδραστικών νομοσχεδίων χωρίς να υπάρχει κοινωνικός αντίλογος. Έτσι, αντί ναμειώσει το νομοθετικό έργο, το εντείνει. Έχει έρθει η ώρα, λοιπόν, για το κράτος της δεξιάς να πάρει την εκδίκηση του απέναντι στην κοινωνία, παίρνοντάς της όσα είχε κερδίσει με δεκαετίες αγώνα. Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσαν να το πουν: χαρακτηριστική ήταν η κυνική δήλωση του βουλευτή Κυρανάκη ο οποίος είπε ότι “είναι χρυσή ευκαιρία τώρα που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για να περάσουμε το νομοσχέδιο”. Έτσι, παρά τις αντιδράσεις από κυριολεκτικά όλη τηνπανεπιστημιακή κοινότητα, πλην των Λακεδαιμονίων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στις 11 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Κεραμέως για την δημιουργίααστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ., την εισαγωγή βάσης για τα πανεπιστήμια , τον έλεγχο της εισόδου στα ΑΕΙ, τη θέσπιση χρονικού ορίου φοίτησης, την διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών και την δημιουργία ειδικού πειθαρχικού πλαισίου για τους φοιτητές. Κατά αυτόν τον τρόπο, καταπατάται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και δημιουργείται το νομοθετικόπλαίσιο για την εν δυνάμει καταπάτηση της ελεύθερης διάδοσης ιδεών εντός τωνπανεπιστημιακών ιδρυμάτων, βάζοντας την αστυνομία μέσα σε αυτά. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η Οργουελικής έμπνευσης δήλωση του Μητσοτάκη ότι «στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία. Μπαίνει η πνοή της δημοκρατίας», ενώ την ίδια ώρα η «πνοή της δημοκρατίας» έσπαγε το σαγόνι και τα δόντια φοιτητή στην Αθήνα που διαδήλωνε ενάντια στο νομοσχέδιο και χτυπούσε βάναυσα πολλούςακόμα στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας. Ακόμα οι εικόνες βασανισμού φοιτητή σε κοινή θέα από την ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη στις 22/2 αλλά και οιπροσαγωγές-συλλήψεις που έγιναν είναι εξίσου χαρακτηριστικές της δημοκρατικότητας της κυβέρνησης. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει ο Μητσοτάκης;

Τα 30 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στο νέο αστυνομικό σώμα του καουμπόυ Χρυσοχοΐδη, τα οποία προέρχονται από ταμείο ειδικά προοριζόμενο γιαακαδημαϊκή έρευνα, είναι μια ύβρις από μόνο του, την ώρα που τα ΑΕΙ μετά από τις περικοπές των μνημονιακών χρόνων είναι στην πλειοψηφία τους υποστελεχωμένα, δίχως πολλές φορές καν το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία τους. Μια απλή σύγκριση φτάνει: την ώρα που για το νέο αστυνομικό σώμα δίνονται 30.000.000 ευρώ, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το 2020 πήρεχρηματοδότηση 4.488.572 ευρώ και το 2021 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση. Αυτά δεν τα λέμε από κάποια προσήλωση στον οικονομισμό, αλλά ακριβώς για να δείξουμε ότι είναι πολιτική επιλογή του κράτους να επενδύσει στην καταστολή αντίστην παιδεία. Την ώρα που ως φοιτητές κλείνουμε έναν χρόνο χωρίς να έχουμε πρόσβαση στα πανεπιστήμια, κινδυνεύουμε να μπουν οι μπάτσοι πριν από εμάς σε αυτά. Η τηλεκπαίδευση παρουσιάστηκε ως ένα μέτρο ανάγκης για ένα σύντομοχρονικό διάστημα, μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα για την αναχαίτηση της CoViD-19, δηλαδή ενίσχυση των νοσοκομείων με ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό, ενίσχυση των ΜΜΜ και πρόσληψη προσωπικού για την παιδεία, πράγματα που ένα χρόνο μετά δεν έγιναν ποτέ. Έτσι, φαίνεται ότι η συνθήκη της τηλεκπαίδευσης έχει έρθει για να μείνει, δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτων. Η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας έχει υποστεί τεράστια πλήγματα, με τις πλατφόρμες ναπέφτουν, πολλούς φοιτητές να έχουν προβλήματα πρόσβασης σε αυτή, αλλά και έντονη αύξηση των κρουσμάτων καθηγητικής αυθαιρεσίας, όπου η τηλεκπαίδευση είναι συνθήκη που την βοηθά να ευδοκιμήσει. Ακόμη, υπάρχουν φοιτητές που δενμπορούν εδώ και έναν χρόνο να πάρουν πτυχίο, καθώς δεν μπορούν να κάνουν την πρακτική τους, ενώ άλλοι καλούνται, σε αντικείμενα τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με την χρήση εργαστηρίων να κάνουν «εικονικά εργαστήρια». Δηλαδή, έναςφοιτητής Χημείας πώς θα κάνει οργανική χημεία δίχως εργαστήριο και ένας φοιτητής Ιατρικής πώς θα γίνει γιατρός χωρίς να κάνει κλινικές; Όλα αυτά,προφανώς, δεν ενδιαφέρουν τα νεοφιλελεύθερα καθάρματα της Νέας Δημοκρατίας, αφού η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και η αναβάθμιση της ιδιωτικής είναι στην ιδεολογική τους ατζέντα, φτιάχνοντας πανεπιστήμια για λίγους,με μόνο σκοπό την τεχνοκρατική και εντατικοποιημένη υπερεξειδίκευση, απέναντιστην δημιουργία ουσιαστικής, πολύπλευρης γνώσης.

Δεν θα τους περάσει, η Κεραμέως ήδη σε συνέντευξη της μίλησε για επόμενονομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Το «θα λογαριαστούμε μετά» τελείωσε. Είναι στο χέριτων φοιτητών και της κοινωνίας, εδώ και τώρα να ξεκινήσουμε την αντεπίθεση απέναντι στην σύγχρονη βαρβαρότητα, για ένα πανεπιστήμιο και μια κοινωνίαελεύθερη, όπου θα μπορούν όλοι να αναπνεύσουν.Καλούμε όποιον και όποια θέλει να συμμετάσχει στην κατάληψη, οριζόντια, αμεσοδημοκρατικά, χωρίς παρατάξεις και κόμματα για να γίνει η κατάληψη τοκέντρο αγώνα που αναλογεί στους βάρβαρους καιρούς που ζούμε. Για να μην μπουν οι μπάτσοι στις σχολές μας πριν από εμάς, Καλούμε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου να συμμετάσχουν στη συνέλευση της κατάληψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 1/3 στη 1μ.μ.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως να μείνει στα χαρτιά

Τα 30 εκατομμύρια να δοθούν για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων

Ούτε κρατικό, ούτε ιδιωτικό, ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό Πανεπιστήμιο!

Αλληλεγγύη στους φοιτητές του ΑΠΘ

 

Συνέλευση Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License