post image

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκμεταλλεύεται τις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης για να επιτελέσει το χουντικό έργο της. Υπό το βολικό πέπλο της πανδημίας και εν μέσω του επιβαλλόμενου εγκλεισμού της κοινωνίας, η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει, να ψηφίζει και να επιβάλλει νομοσχέδια με απώτερο σκοπό την αποδυνάμωση των κοινωνικών αντιστάσεων (νομοσχέδιο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων), την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων (εργασιακά κάτεργα), την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος ( περιβαλλοντικό νομοσχέδιο), με αποκορύφωμα την ψήφιση του νομοσχεδίου- έκτρωμα Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Νομοσχέδιο το οποίο πλήττει όχι μόνο την φοιτητική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία καθώς υποβαθμίζει την παιδεία, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της.

Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα
  • Περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωση του σε δύο φάσεις.
  • Ανώτατο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια (ν+2)
  • Πειθαρχικά παραπτώματα και ποινές καθώς και σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών
  • Ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο σε χώρους των ΑΕΙ και σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Σε όλο του το εύρος το νομοσχέδιο καταστρατηγεί τη φύση της δημόσιας παιδείας, προωθεί την αριστεία, συντηρεί τις κοινωνικές ανισότητες και εγκαθιδρύει πλέον μια κατεξοχήν τεχνοκρατική εκπαίδευση. Ουσιαστικά, επιδιώκεται η εξίσωση των δημόσιων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά και προωθείται η «κολλεγιοποίηση». Ως απότοκο αυτών, την πανεπιστημιακή κατάρτιση θα λαμβάνουν εκείνοι που θα διαθέτουν το κεφάλαιο και τους πόρους για να ανταποκριθούν στη νέα τάξη πραγμάτων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κυρίαρχη θέση στις πανεπιστημιακές δομές λαμβάνει η καινούρια ομάδα αστυνόμευσης (ΟΠΠΙ) με πρόφαση την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια, που στην πραγματικότητα όμως κύριο στόχο έχει τον έλεγχο των πανεπιστημίων και την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Η συγκεκριμένη ομάδα αστυνόμευσης πρόκειται για μια ομάδα ειδικής εκπαίδευσης που υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τις πρυτανικές αρχές του κάθε ΑΕΙ. Οι αστυνομικοί της ομάδας αυτής θα περιφέρονται στους πανεπιστημιακούς χώρους πλήρως εξοπλισμένοι, διαθέτοντας την πλήρη εξουσία επιβολής που τους προσφέρει η ιδιότητα τους, χωρίς να διαφέρουν σε καμία πτυχή από έναν κοινό αστυνομικό, όργανο επίτευξης του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Μόνη διαφορά: δεν θα κουβαλούν πυροβόλο όπλο (!).

Η κυβέρνηση ΝΔ, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με την υγειονομικοί κρίση, (προσλαμβάνοντας υγειονομικό προσωπικό, δημιουργώντας κλίνες ΜΕΘ), και αντί να αναζητήσει ασφαλείς τρόπους για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, επιλέγει να προσλαμβάνει αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό την ενίσχυση της καταστολής και την καταπολέμηση κάθε μορφής αντίστασης. Εγκαθιδρύει μια νέα μορφή «κανονικότητας», στην οποία θα κυριαρχεί ο φόβος, ο έλεγχος μέσω την κρατικής τρομοκρατίας και η επικράτηση ενός ιδεολογικού στρατού με φασίζουσες αποχρώσεις. Η αστυνομοκρατία παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Αναίτιες επιθέσεις αστυνομικών σε αγωνιστές, τραμπουκισμοί ατόμων ανεξαιρέτως, συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών μέσω κατασκευασμένων κατηγοριών, με λίγα λόγια επίδειξη δύναμης σε κάθε ευκαιρία.Αυτή είναι η αστυνομία, την οποία θέλουν πλέον μέσα και στα πανεπιστήμια. Τρανή απόδειξη όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ, με ξυλοδαρμούς και διώξεις εναντίων των φοιτητών και των αλληλέγγυων. Κλίμα αυθαιρεσίας και καταστολής, στο οποίο ανταποκρίνεται και η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην απεργία πείνας του Δ.Κουφοντίνα, αρνούμενη να εκτελέσει το νόμο σχετικά με τις μεταγωγές, τον οποίο η ίδια ψήφισε. Θεωρούμε πως η απεργία πείνας του Δ.Κουφοντίνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα ενάντια στην πολυπόθητη καταστολή της ΝΔ.

Καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΔΠΘ η οποία ξεκινά από την Δευτέρα 1/3/2021. Καλούμε σε συμμετοχή στην Συνέλευση της κατάληψης, καθημερινά στον χώρο της Πρυτανείας και ώρα 13:30 (λεωφορείο από πόλη προς Πρυτανεία 13:00).

• ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

• ΚΑΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

• ΑΜΕΣΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

• ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ-ΔΙΨΑΣ ΤΟΥ Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ,ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

• ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΔΠΘ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License