post image

Ζυρίχη για τον Δημήτρη: επίθεση στον HSBC.

Χθες την νύχτα (5.3.21) ρίξαμε βαρελότο στα κεντρικά της τράπεζας HSBC στη Ζυρίχη (στο Γκαρτενστράσε). Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα του πολιτικού κρατουμένου και επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε απεργία πείνας για περισσότερες από 56 μέρες και σε απεργία δίψας για περισσότερες από 11 μέρες. Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του!

Γιατί στην HSBC;

Γιατί η HSBC είναι η μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα και η παρουσία της Βρετανίας στην Ελλάδα μετά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο ήταν ένας από τους βασικούς αντί-ιμπεριαλιστικούς στόχους της αγωνιζόμενης οργάνωσης 17 Νοέμβρη, της οποίας ο Δημήτρης ήταν μέλος. Η Βρετανία – μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ – προσπάθησαν, εκείνη την περίοδο, να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα ιμπεριαλιστικό προπύργιο στα Βαλκάνια. Σε αυτό συμπεριλαμβανόταν η στήριξη στην στρατιωτική χούντα την δεκαετία του 1970, που δολοφόνησε και βασάνισε έως ότου η πίεση από τους δρόμους – όπως ο φοιτητικός ξεσηκωμός στις 17 Νοεμβρίου του 1973 – την έδιωξε. Η βρετανική κυβέρνηση ήταν και είναι (όπως και αυτή των ΗΠΑ) πρωταγωνιστική στην δίωξη της 17 Νοέμβρη, με τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της και άλλα εργαλεία αντεπανάστασης. Αυτό είναι εμφανές και σήμερα, με Αμερικανούς διπλωμάτες να λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό στον Δημήτρη. Αυτός είναι ο λόγος που η HSBC δεν είναι μόνο μια απλή εφεδρεία του ιμπεριαλισμού.

Γιατί στην HSBC;

Η HSBC είναι μία από αυτές τις τράπεζες στις οποίες η ελληνική μπουρζουαζία κρύβει τα λεφτά της με ασφάλεια στο εξωτερικό. Αυτό έγινε εμφανές το 2010 στην κορύφωση της λεγόμενης κρίσης του ευρώ. Την ίδια ώρα που μεγάλα κομμάτια του ελληνικού πληθυσμού φτωχοποιήθηκαν – κακή διατροφή, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχολογική πίεση – και η τρόικα (ευρωπαϊκή ένωση, ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, διεθνές νομισματικό ταμείο με την Γερμανία στην αιχμή), έκαναν ότι μπορούσαν για να τελειώσουν με την κρίση, επιτιθέμενες στην εργατική τάξη και χειροτερεύοντας περαιτέρω την κατάσταση, με την ελίτ να έχει κρύψει τα λεφτά της στο εξωτερικό. Η λεγόμενη “λίστα Lagarde” το αποκάλυψε, με περίπου 2000 ονόματα πλουσίων από την Ελλάδα να έχουν καταθέσει τα λεφτά τους σε μυστικούς λογαριασμούς στον κλάδο της HSBC στην Γενεύη. Φτωχοποίηση για τον λαό, την ώρα που η μπουρζουαζία προσπάθησε να σώσει τον κώλο της εν μέσω του εντεινόμενου ταξικού πολέμου. Και παρεμπιπτόντως: η γυναίκα – Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη – του τωρινού πρωθυπουργού της Ελλάδος Μητσοτάκη, που είναι ο ίδιος γόνος μιας εκ των μεγάλων δυναστειών της Ελλάδας και που προσωποποιεί την εκδικητικότητα της ελληνικής μπουρζουαζίας ενάντια στον Δημήτρη, ήταν φυσικά στην λίστα που δημοσιεύτηκε από τα “Paradise Papers”. Έτσι λοιπόν η HSBC δεν είναι μια σιωπηλή ενδοχώρα για το κεφάλαιο.Με αυτήν την επίθεση, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας με τον επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα, στου οποίου την ιστορία και αξία μόνο μόνο μερικώς μπορούμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτές τις γραμμές – περισσότερες λέξεις και πάνω απ όλα περισσότερες πράξεις χρειάζονται για να γίνει αυτό επαρκώς. Ο Κουφοντίνας αντιπροσωπεύει ένα μέρος της ιστορίας της ένοπλης αντίστασης, μίας απαραίτητης μορφής πάλης κάθε επαναστατικής διαδικασίας, ένα μέρος της ιστορίας τεράστιας αξίας και πολιτικά και πρακτικά: όποιος μπορεί να αποφεύγει τα χέρια της αντεπανάστασης για περισσότερο από δύο δεκαετίες με αυτόν τον τρόπο, όποιος μπορεί να πραγματοποιεί δράσεις με τόση ακρίβεια και με τόση αίσθηση των κοινωνικών συνθηκών, δικαιούται τον μεγαλύτερο σεβασμό απ’ όλους τους επαναστάτες. Η ιστορία της 17 Νοέμβρη, η ιστορία του Δημήτρη δείχνει τι είναι δυνατό, δείχνει πόση ιδιοφυΐα, κίνητρο και προοπτική βρίσκεται κοιμισμένη στην τάξη μας, δείχνει ότι η αλλαγή δεν είναι μόνο απαραίτητη αλλά και εφικτή. Μέχρι το τέλος, ο Δημήτρης διασχίζει ένα αποφασιστικό και υπερήφανο μονοπάτι, με πλήρη και συνεκτική αίσθηση της ανάγκης και της δυνατότητας του να σπας το κατεστημένο. Η τάξη τους είναι χτισμένη στην άμμο – δύναμη και καλή τύχη στον Δημήτρη!!!!

Για μια επαναστατική προοπτική!

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License