Ενάντια στην μετατροπή του πανεπιστημίου σε καθεστωτική φυλακή

Μία συνέντευξη που πήραμε ως Ένωση Πράσινων Ελευθεριακών από άτομο που συμμετέχει στην κατάληψη, προκειμένου να δώσει λίγο φως σε συντρόφια που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην Θεσσαλονίκη.

Έχουμε γράψει και στο παρελθόν πως ως αναρχικ@ και αυτόνομ@ της επαρχίας, η θέση μας είναι μειονεκτική όσον αφορά τα επεισόδια στις πόλεις. Πολλές φορές οι συγκυρίες είναι τέτοιες (καλή ώρα τώρα) όπου αδυνατούμε να παραβρεθούμε σε πορείες και σε καταλήψεις στις οποίες επιβάλλεται να παραβρεθούμε. Παρακολουθούμε με αγωνία τα επεισόδια στην Πανόρμου και στη Νέα Σμύρνη, όπου συντρόφια (αλλά και όχι μόνο) τα βάζουν με τις δυνάμεις καταστολείς. Χέρια και ρόπαλα εναντίον γκλομπ, μολότωφ εναντίον δακρυγόνων. Στην Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα μία σημαντικότατη κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Φοιτητ@ αλλά και εξωπανεπιστημιακά συντρόφια παλεύουν εναντίον μπάτσων και ασφαλιτών ενάντια στην κατάλυση του Πανεπιστημίου και στην μετατροπή του σε μια πραγματική καθεστωτική φυλακή. Η κατάληψη μετράει ήδη 17 μέρες και συνεχίζει, με τον κόσμο εντός του πανεπιστημίου να παραμένει απτόητος ενώ ταυτόχρονα τα σενάρια εκκένωσης μοιάζουν όλο και πιο πιθανά. Εμείς αποφασίσαμε να μην μείνουμε άπραγοι. Ενάντια σε αυτή την φασιστικοποίηση της χώρας, αποφασίσαμε να πάρουμε συνέντευξη ενός εκ των πολλών συντρόφιων που συμμετέχουν στην κατάληψη ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει. Πέραν αυτού, το παρόν κείμενο θα μεταφραστεί ώστε και τα συντρόφια του εξωτερικού να πληροφορηθούν για το τι ακριβώς συμβαίνει.

ΕΠΕ: Καλημέρα συντρο@, πως είσαι;

Σ: Όλα καλά παίδες, παλεύουμε. Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες, ήδη από την Δευτέρα ακούγεται πολύ πως θα εισβάλλουν μπάτσοι να εκκενώσουν την κατάληψη.

ΕΠΕ: Το επιχείρησαν;

Σ: Όχι ακόμα, αλλά κάθε μέρα είμαστε με την αγωνία. Προχθές έλεγαν πως θα το κάνουν το βράδυ, χθες πως θα γίνει τα ξημερώματα και σήμερα πάλι τα ίδια. Προσπαθούν μέσω αυτού του ψυχολογικού πολέμου και της παραπληροφόρησης να σπάσουν το ηθικό των παιδιών και να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα. Όταν γίνει αυτό, τότε πιστεύω θα χτυπήσουν.

ΕΠΕ: Μου ακούγεται πολύ λογικό και πιθανό σενάριο. Όσο περισσότερα άτομα υπάρχουν μέσα άλλωστε, τόση περισσότερη αντίσταση θα βρουν. Υπάρχει μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση στην πόλη;

Σ: Ναι, θα μπορούσε κανείς να πει πως όλο το κέντρο σχεδόν έχει βουλιάξει από τους μπάτσους. Προχωράς στην Εγνατία και βλέπεις μπάτσους, στην Αγγελάκη έχει κλούβες, στην Εθνικής Αμύνης έχει μπλόκα. Ακόμα και στην δουλειά σου να πηγαίνεις τον έλεγχο δεν τον γλιτώνεις. Πολλές φορές κιόλας ζητούν από τον κόσμο να ανοίξει τις τσάντες του για έλεγχο. Τρελά πράγματα.

ΕΠΕ: Επίσημα χούντα δηλαδή. Πες μας λίγο, πως ξεκίνησε η κατάληψη. Για να δώσουμε όμως λίγο το πλαίσιο της συζήτησης στα συντρόφια του εξωτερικού, το 1973 η χούντα εισέβαλε με τανκ στο Πολυτεχνείο των Αθηνών όταν φοιτητές είχαν καταλάβει την σχολή και διαδήλωναν κατά της δικτατορίας. Μετά την πτώση της χούντας πέρασε νομοσχέδιο για Πανεπιστημιακό άσυλο, αποτρέποντας ουσιαστικά την αστυνομία από το να μπουκάρει στα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τότε που ανέλαβε, επιχείρησε να ανατρέψει το νόμο και μάλιστα κατάφερε να περάσει νομοσχέδιο κατάργησης του ασύλου και πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Σ: Ακριβώς όπως το είπες είναι. Ουσιαστικά η ιστορία ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου όταν συλλογικότητες και οργανώσεις προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ με αρκετά δυναμική παρουσία από φοιτητές, τόσο του ΑΠΘ όσο και του ΠΑΜΑΚ και του ΔΗΠΑΕ. Θα μπορούσε βέβαια η κατάληψη να ήταν πολύ δυναμικότερη αν δεν υπήρχε σεχταρισμός.

ΕΠΕ: Δηλαδή;

Σ: Επειδή υπάρχει πληθώρα συλλογικοτήτων με διαφορετικές ιδεολογίες, υπάρχουν και αυτά. Π.χ. έντονη παρουσία εντός της κατάληψης έχουν οι μηδενιστές του Ναδίρ οι οποίοι δεν τα έχουν καθόλου καλά με τους συριζαίους και τους κκέδες. Από την άλλη, ορισμένες αριστερές παρατάξεις και συλλογικότητες δηλώνουν κατά της κατάληψης και θέλουν απλά πορείες αλληλεγγύης, άλλες κάνουν φασαρία ακόμα και για τα σημεία στίξης στις ανακοινώσεις, ενώ άλλες σπάνε τις πορείες στα δύο επειδή απλά και μόνο θέλουν αυτοί να φαίνονται ως ηγέτιδες δυνάμεις στις πορείες.

ΕΠΕ: Τυπικά αριστερά πράγματα. Γραφειοκρατική μπουρδολογία και ηγετιλίκι. Ας τους αφήσουμε όμως αυτούς στην άκρη και ας πάμε σε κάτι πιο ουσιώδες: τι συμβαίνει με την καταστολή, υπάρχει έντονη αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή του πανεπιστημίου;

Σ: Κοίτα να δεις, ανέκαθεν από τότε που ξεκίνησαν οι μαζικές πορείες, οι μπάτσοι ήταν παντού, έτοιμοι για τα πάντα και αναφέρομαι κυρίως στις πορείες για το Πανεπιστήμιο. Τώρα, όσον αφορά την κατάληψη, κοντά στο Υπουργείο είδαμε τρεις κλούβες. Τις προάλλες είχαμε αιφνιδιαστική επίσκεψη από τον Χρυσοχοΐδη και μαζί του έφερε και άλλους μπάτσους από την Αθήνα. Η πόλη έχει γεμίσει μπάτσους δηλαδή, ειδικά το βράδυ αν βγεις θα δεις μόνο μπάτσους και ασφαλίτες. Μιας που έπιασα και τους ασφαλίτες, μόνιμα βρίσκονται κοντά στο πανεπιστήμιο. Τις προάλλες είδαμε τέσσερις κοντά στην βιβλιοθήκη και μόλις τους εντοπίσαμε αρχίσαμε να φωνάζουμε συνθήματα. Έχουν ήδη γίνει αρκετές προσαγωγές, τόσο στις πορείες όσο και γύρω από το ΑΠΘ, αλλά το αποκορύφωμα ήταν εκείνος ο ξυλοδαρμός του φοιτητή από τους μπάτσους. Εικόνες που σε κάνουν να θέλεις να ξεράσεις. Τα μπατσικά κάνουν συνεχώς βόλτες και μερικές φορές οι μπάτσοι συγκεντρώνονται τριγύρω σα να προσπαθούν να πολιορκήσουν το συγκρότημα. Τις δύο τελευταίες μέρες βέβαια έχει κόψει λίγο η κίνηση, δηλαδή βλέπουμε πολύ λίγα μπατσικά, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι ετοιμάζουν.

ΕΠΕ: Πράγματι φαίνεται αρκετά ύποπτη αυτή η κίνηση, σίγουρα θα επιχειρηθεί εκκένωση, το θέμα όμως είναι το πότε. Ελπίζουμε να μην σπάσει το ηθικό των παιδιών και να συνεχίσουν αυτό τον αγώνα ενάντια στην χούντα. Εμείς αν και μακριά, είμαστε στο πλευρό σας και σας στηρίζουμε!

Σ: Ευχαριστούμε, ελπίζουμε και μεις να πάνε όλα καλά. Καλή συνέχεια!

ΕΠΕ: Επίσης!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License