Όταν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης "βλάπτουν" τη δημοκρατία

Προβληματισμοί γύρω από την πρόσφατη δήλωση περί "επικίνδυνων" για την δημοκρατία Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και αναφορά σε χώρες στις οποίες υφίσταται καταστολή έκφρασης στα συγκεκριμένα μέσα.

post image

Εν μέσω πανδημίας οι δυνάμεις καταστολής έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να μειώσουν τις ελευθερίες μας, συχνά χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την πανδημία. Οι εξουσιαστές εκμεταλλευόμενοι τους κινδύνους υγείας, βρίσκουν αφορμή να περιορίσουν τις συναθροίσεις και φυσικά, όσους αντιδρούν απέναντι σε πολιτικές αποφάσεις και νόμους.

Η καταστολή, όμως, δεν περιορίζεται στους δρόμους, η καταστολή προεκτείνεται και στη διαδικτυακή έκφραση. Πρόσφατο παράδειγμα ο νόμος ενάντια στην έκφραση "βίας" στο διαδίκτυο, που η ασάφειά του θέτει σε κίνδυνο για πρόστιμα και συλλήψεις ακόμα και καλλιτέχνες. Πριν λίγες μέρες, ακούστηκε στη βουλή ότι οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανατροφοδοτούν στερεότυπα και βλάπτουν τη δημοκρατία, επειδή είναι δύσκολο να κρίνεις όσα ακούγονται στο μέσο αυτό. Ως αναρχικ@, κάθε άλλο παρά να εφησυχάσουμε μπορούμε, αφού δηλώσεις όπως αυτή μόνο να μας προβληματίσουν μπορούν για το μέλλον της ελευθερίας της έκφρασης.

Δεν είναι λίγες οι χώρες που έχουν απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση τους, τα τελευταία χρόνια. Στη γειτονική Τουρκία τέθηκε το ’20 σε ισχύ νόμος που καταστέλλει την έκφραση των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή βλάπτουν τους πολίτες. Στην Κίνα έχει απαγορευτεί η χρήση σελίδων και έχουν φυλακιστεί κιόλας χρήστες εξαιτίας των διαδικτυακών δραστηριοτήτων τους . Στο Ιράν ξεκίνησαν περιορισμοί σε σελίδες πολιτικού περιεχομένου και έπειτα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο Βιετνάμ απαγορεύεται να αναρτώνται δημοσιεύσεις με αντικυβερνητικό περιεχόμενο στο Facebook. Οι περιορισμοί συνεχίζονται και για άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, η Β. Κορέα, η Λιβύη και κάθε φορά οι λόγοι είναι πολιτικοί: Η στέρηση της έκφρασης απόψεων αντίθετων των επιλογών του κράτους και των εξουσιαστών. Ποτέ δεν ήταν λόγοι "προστασίας" της ασφάλειας των πολιτών.

Κανέναν που μας σερβίρει παραμύθια περί προστασίας δε θα ακούσουμε. Κανένας εξουσιαστής δεν ενδιαφέρεται για το καλό μας. Η ελευθερία έκφρασης είναι δικαίωμά μας. Η κριτική των απόψεων που εκφράζει ο καθένας στο διαδίκτυο είναι μια προσωπική διεργασία του καθενός από εμάς. Καμία αρχή δε μπορεί να στερήσει την αυτοέκφραση με το πρόσχημα της έλλειψης σωστής κρίσης εκ μέρους μας. Κάθε μέσο έχει δύο όψεις και είναι στο χέρι μας να αντιληφθούμε ποια χρήση θέλουμε να κάνουμε. Δεν είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλαβερά για την ελευθερία μας, αντίθετα οι προσπάθειες σίγασης των φωνών μας είναι αυτές που την σκοτώνουν.

Είναι επικίνδυνο με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στη Ν. Σμύρνη να τίθεται θέμα "κινδύνου της δημοκρατίας", εξαιτίας απόψεων που εκφράζονται στα μέσα δικτύωσης. Και ποια δημοκρατίας; Της ισχύουσας διεφθαρμένης δημοκρατίας, που ήδη δίνει την ψευδαίσθηση της έκφρασης. Και την οποία προσπαθούν, ακόμα και αυτή να καταστείλουν. Η πληθώρα αντιδράσεων που υπήρξε στο διαδίκτυο, που αποτελεί ένα μέσο έκφρασης είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι μια απάντηση απέναντι στην κρατική βία και αν κάτι βλάπτει αληθινά είναι η πηγή αυτών των αντιδράσεων.

https://anarchistscorner.wordpress.com

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License