ΜΑΤ και ΔΙΑΣ παντού, Υγεία & Ελευθερία πουθενά | Ανοιχτή Συν. Κατοίκων Κυριακή 21/3-13:00 πλ.Καρύλλου (Polis Park) Νέα Σμύρνη

ΜΑΤ ΚΑΙ ΔΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΥΓΕΙΑ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Νέου Κόσμου, Αγίου Δημητρίου Συνέλευση Κυριακή 21/3 στις 13:00 πλ.Καρύλλου (Polis Park) Νέα Σμύρνη

ΜΑΤ ΚΑΙ ΔΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΥΓΕΙΑ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ

Μετράμε ήδη ένα χρόνο από το ξέσπασμα του Covid-19 και το πρώτο lockdown που μας επιβλήθηκε, με βασική δικαιολογία τότε, να εξασφαλιστεί χρόνος προκειμένου να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Σήμερα, καλούμαστε ξανά να ζήσουμε υπό αυτό το καθεστώς εγκλεισμού, με κίνητρο την ατομική μας ευθύνη, η οποία δεν είναι παρά οι ευθύνες του κράτους μετατοπισμένες σε εμάς. Αναρωτιόμαστε όμως, αφού το κράτος ήδη γνώριζε για το δεύτερο κύμα που θα ερχόταν τον χειμώνα, γιατί βρισκόμαστε στην ίδια και χειρότερη κατάσταση. Είναι ξεκάθαρο πως το κράτος ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τη δημόσια υγεία κι αυτό διαφαίνεται από τις προτεραιότητες που έθεσε. Αρχικά, για τη διάσωση της τουριστικής βιομηχανίας, άνοιξε τα σύνορα, χωρίς οι τουρίστες να υπόκεινται σε test, εξού και η επανεμφάνιση των κρουσμάτων το καλοκαίρι. Έπειτα, δεν έγιναν ούτε τα αυτονόητα, όπως ενίσχυση των δομών υγείας και των test, επίταξη ιδιωτικών κλινών, προσλήψεις υγειονομικών, αύξηση των δρομολογίων ΜΜΜ ή προσλήψεις εκπαιδευτικών για την αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων. Όλα αυτά όμως είναι μέτρα υπέρ των φτωχών και των καταπιεσμένων και απαιτούν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, τις οποίες προτιμούν να επενδύσουν στα ήδη δρομολογημένα σχέδιά τους, δηλαδή σε μεγάλους περιπάτους, σε πακέτα οικονομικών ενισχύσεων των αφεντικών, σε μπάτσους και στρατό.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, τα κρούσματα αυξήθηκαν εκθετικά και φτάνουμε σήμερα, σε ένα ακόμη ‘’σκληρό’’ lockdown, μετά από το μερικό ‘’άνοιγμα’’ που πραγματοποιήθηκε τα Χριστούγεννα, για τις ανάγκες τις αγοράς. Γνωρίζουμε πως αυτή η τακτική πράγματι επιβραδύνει προσωρινά τη διασπορά του ιού, αλλά δεν παραβλέπουμε τα υπόλοιπα προβλήματα που γεννά, όπως τη συνεχή έκθεση στον ιό στην οποία κι υπόκειται η εργατική τάξη (ντελιβεράδες, υπάλληλοι supermarket, νοσηλευτές) με εξευτελιστικές απολαβές, τις μαζικές απολύσεις, τα ελαστικά ωράρια τηλεργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και τα αδιέξοδα της ανασφάλιστης εργασίας. Όλα αυτά θα τα βιώνουμε έγκλειστα στα σπίτια μας, έχοντας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα βιοποριστικά αλλά και διαπροσωπικά, όπως έμφυλη βία, συγκρούσεις ενδοοικογενειακές ή με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ας σκεφτούμε ακόμη όσα είναι φυλακισμένα, δίχως άδειες κι επισκεπτήρια στις φυλακές και τα ψυχιατρεία ή είναι στοιβαγμένα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αν κανείς θελήσει να αποδράσει από όλα αυτά, θα έρθει αντιμέτωπος με την αστυνομική τρομοκρατία που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα. Πριν καν περάσουμε το κατώφλι του σπιτιού μας, σκεφτόμαστε με φόβητρο το πρόστιμο των 300, αν έχουμε μάσκα και βεβαίωση κι αν η δικαιολογία μας θα είναι αρκετά πειστική σε περίπτωση ελέγχου. Και τελικά βλέπουμε τα πάρκα και τους δημόσιους χώρους μας να είναι μόνιμα στοχοποιημένα από τα μίντια και τις δημοτικές αρχές ως ‘’πεδία μετάδοσης του ιου’’, τα οποία πρέπει να κλειδώνονται (πχ παιδικές χαρές, Άλσος Ν.Σμύρνης) ή τουλάχιστον να επιτηρούνται από βλοσυρούς μπάτσους.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε αυτή την μάχη με τον ιό δεν εμπιστευόμαστε το κράτος, καθώς αν αυτό νοιαζόταν για το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία, δε θα είχε επιλέξει τη μιντιακή τρομοκρατία και την καταστολή αλλά την κάλυψη των αναγκών μας. Αντ’ αυτού, αποκρυσταλλώνει τις ανάγκες μας σε έξι περιπτώσεις, προσανατολισμένες στην παραγωγή και την κυκλοφορία του εμπορεύματος, θεωρώντας επικίνδυνη την ανθρώπινη επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 τα Σαββατοκύριακα (και τις καθημερινές για την περίπτωση της Δ. Αττικής), η οποία ουσιαστικά περιορίζει, ειδικά σε όσους εργάζονται, κάθε δια ζώσης επαφή και αλληλεπίδραση. Όλα αυτά, την ώρα οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, με ελάχιστα μέτρα ασφαλείας και το κόστος των διαγνωστικών τεστ να βαραίνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, τους εργαζόμενους αντί για τα αφεντικά.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού, η εργασιακή ανασφάλεια, η μετατροπή των πρωτοβάθμιων δομών υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα, η περικοπή κατά 80% των χειρουργείων και των εξετάσεων στα νοσοκομεία, η χρησιμοποίηση του ΕΣΥ σχεδόν αποκλειστικά για τον covid-19 σε συνδυασμό με την προκλητική ενίσχυση των ιδιωτικών δομών υγείας , αναδεικνύουν ότι το κράτος και το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρονται για την υγεία μας, αλλά ότι, με άλλοθι την πανδημία δημιουργούν μια κατάσταση ‘’΄έκτακτης ανάγκης’’ προκειμένου να διασώσουν τα κέρδη και την εξουσία τους. Σε αυτό το μοτίβο, η κυβέρνηση έχει βρει την ευκαιρία να περάσει μέσα στην πανδημία, όλα εκείνα τα μέτρα που κανονικά θα ξεσήκωναν θύελλα αντιδράσεων: χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, νέος πτωχευτικός κώδικας, περιορισμός και απαγόρευση διαδηλώσεων και συναθροίσεων, λεηλασία και εκμετάλλευση της φύσης και των ελεύθερων χώρων, τηλεκπαίδευση και πανεπιστημιακή αστυνομία, κλπ.

Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3/3, για περιορισμό των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον κωδικό Β6, για ελέγχους ακόμα και σε σπίτια, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι! Ειδικά αν σκεφτούμε ότι ο ίδιος ο Χαρδαλιάς έλεγε στις 10/2 ότι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων ‘’θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής’’...Σε κάθε περίπτωση, έχουμε την ανάγκη να βρισκόμαστε στον δημόσιο χώρο συλλογικά, να συζητάμε και να παίρνουμε τους αγώνες και τις ζωές μας στα χέρια μας, οραματιζόμενοι έναν άλλον τρόπο οργάνωσης των γειτονιών μας, από εμάς για μας. Φυσικά, όλα αυτά με όρους αυτοπροστασίας, με συνειδητότητα κι αίσθημα αλληλεγγύης για το διπλανό και όχι υπό την απειλή ενός προστίμου. Ας κοιτάξουμε έξω από τα τετραγωνικά του σπιτιού μας κι απέναντι στην αβεβαιότητα, να σταθούμε ο ένας πλάι στην άλλη. Ας τελειώσουμε την πανδημία με αλληλεγγύη και αγώνα για την κάλυψη των βασικών μας αναγκών και όχι με ατομισμό και υποταγή μπροστά στις διαταγές των κυρίαρχων. Οι νόμοι και τα διατάγματα τους θα καταρρεύσουν μπροστά στη συλλογική μας ανυπακοή. Όλα είναι στο χέρι μας!

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Νέου Κόσμου, Αγίου Δημητρίου

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License