Αφίσα και κείμενο ενάντια στο εθνικιστικό γκράφιτι στην Αργυρούπολη

Κείμενο που μοιράζεται και αφίσα που κολλιέται στις γειτονιές των Νοτίων με αφορμή το εθνικιστικό γκράφιτι στον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού.

post image

Κείμενο που μοιράζεται και αφίσα που κολλιέται στις γειτονιές των Νοτίων με αφορμή το εθνικιστικό γκράφιτι στον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού. Επισυνάπτονται τα αρχεία του κειμένου και της αφίσας.

ΜΠΑΤΣΟΙ, ΝΑΖΙ, ΜΜΕ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ......ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΔΟΥΛΕΨΑΝΕ ΜΑΖΙ

Παρά τα μυθεύματα, είναι φανερό πλέον ότι μετά από μια γεμάτη δεκαετία συστημικής κρίσης και 1 χρόνο κηρυγμένης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα έχει αρχίσει να καταρρέει. Έτσι το κράτος έχει επιστρατεύσει δύο πάγια όπλα του, την καταστολή και το κάλεσμα σε εθνική συσπείρωση. Ανέκαθεν, σε περιόδους κρίσης, τα κράτη επιδίωκαν την κοινωνική ειρήνη και συναίνεση ώστε να αμβλύνουν τις συγκρούσεις επικαλύπτοντας τις κοινωνικές/ταξικές ανισότητες, καταπιέσεις και αντιθέσεις. Η κατασκευασμένη ενότητα στη βάση του έθνους («είμαστε όλοι έλληνες και έχουμε τα ίδια συμφέροντα») δικαιολογεί την ολοένα εντονότερη εκμετάλλευση και καταπίεση που ασκεί ο καπιταλισμός για να ξεπεράσει τις κρίσεις του. Φυσικά, η ενότητα αυτή δομείται με τη συστηματική καλλιέργεια εθνικής συνείδησης ήδη από το σχολείο, ενώ τονώνεται σε κάθε ευκαιρία από κρατικούς και μη θεσμούς (οικογένεια, θρησκεία, στρατός, υποχρεωτική θητεία, ΜΜΕ).

Στο σήμερα η κρατική διαχείριση της πανδημίας χαρακτηρίζεται από τις απαγορεύσεις, τα μέτρα, τα πολλαπλά lockdown, τα αντικοινωνικά νομοθετήματα, την ενίσχυση αστυνομίας/στρατού, τα δωράκια στα ΜΜΕ, το διαλυμένο σύστημα υγείας και τη καταστολή με το τσουβάλι. Αποκορύφωμα αυτής είναι το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Ν.Σμύρνη, οι συλλήψεις, οι απαγωγές και ο εξευτελισμός και βασανισμός συλληφθέντων. Όταν είσαι υπό την απειλή προστίμων, κλεισμένος σπίτι να δουλεύεις, με όλες τις ψυχολογικές επιπτώσεις απόρροια του #menoume_spiti κάποια στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να ζεις έτσι, κάποια στιγμή συνειδητοποιείς την κοροϊδία, κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι η πανδημία έγινε το εργαλείο για μια ακόμα μεγαλύτερη επίθεση εις βάρος μας. Σύμφωνα με το κράτος, η καταπολέμηση του εχθρού που λέγεται κορονοϊός απαιτεί ενότητα και ομοψυχία. Στη πραγματικότητα εννοούν ότι τα σπασμένα άλλης μίας κρίσης θα τα πληρώσουμε εμείς και θα πρέπει να συνηθίσουμε τον νέο κρατικό ολοκληρωτισμό που διαμορφώνεται. Η κοινωνική δυσαρέσκεια που έχει δημιουργηθεί όμως καθιστά την καμπάνια «200 χρόνια από την επανάσταση του 1821» ιδανική για την ενίσχυση της κυρίαρχης εθνικής αφήγησης και την τόνωση του εθνικού αισθήματος, επισκιάζοντας τα πραγματικά μας προβήματα. Άλλωστε οι εθνικές φιέστες είναι πάντα χρήσιμες για την εκάστοτε εξουσία η οποία βλέπει την ιστορία καιροσκοπικά, ηρωοποιημένα, γραφικά και πάντα με πολιτική σκοπιμότητα.

Η παραπάνω λογική εφαρμόζεται και πιο αποκεντρωμένα. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης επεμβαίνει στον δημόσιο χώρο σαν να είναι ιδιοκτησία της και επιβάλλει στη γειτονιά μια ζωγραφιά όπου απεικονίζονται ιστορικά πρόσωπα της επανάστασης του 1821. Τα πρόσωπα αυτά όντας στο απυρόβλητο καθιστούν την οποιαδήποτε κριτική τόσο στο σχέδιο όσο και στα νοήματά του να μοιάζει ως εχθρική και άνευ λογικής. Στο ίδιο σχέδιο αναγράφονται συνθήματα της επανάστασης, φράσεις ενσωματωμένες στον σημερινό λόγο των εθνικιστών και ιστορικές ρήσεις των αρχαίων Σπαρτιατών, δημιουργώντας ένα ιστορικά συγκεχυμένο πλαίσιο εθνικής υπερηφάνειας. Δεν ήταν άλλωστε και τυχαία η επιλογή του φασιστάκου Εύρυτου, ο οποίος υπογράφει τα έργα του με εθνικιστικά σύμβολα, καλεί τους αριστερούς να αυτοκτονήσουν και ξερνάει τον ομοφοβικό και ρατσιστικό οχετό μέσα από τις ζωγραφιές του. Ακόμα και όταν μαθεύτηκε ευρέως η πολιτική ταυτότητα του συγκεκριμένου, ο δήμαρχος έσπευσε να τον υπερασπιστεί χωρίς δεύτερη σκέψη, με την στήριξη των, τοπικών και μη, ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας την πάγια τακτική του: Διατάσσουμε, εκτελούμε και μετά λασπολογούμε όσες και όσους εκφέρουν αντίθετη άποψη.

Ο “λαοφιλής” δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Κωνσταντάτος έχει στηρίξει την πολιτική του καριέρα στο έργο του Ελληνικού, παίζοντας ενεργό ρόλο στο ξεπούλημα του και τάζοντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας διασφαλίζοντας πάντα τα συμφέροντα των επενδυτών. Παράλληλα, γνωρίζοντας τη δημοφιλία που έχουν τα εθνικά θέματα κινείται σταθερά στον άξονα πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, τάξη, ασφάλεια και έχει συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές με φασίστες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η προσπάθεια δημιουργίας ρατσιστικής επιτροπής κατοίκων για την εκδίωξη μεταναστ(ρι)ων από το χώρο του αεροδρομίου, οι έφεδροι παραστρατιωτικοί ΟΔΕΥΩ που κάλεσε να συμμετάσχουν στην σχολική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, το κλείσιμο του ματιού σε διάφορους ακροδεξιούς να παίζουν τους πολιτοφύλακες καθώς και τώρα η υποστήριξη του φασιστοειδούς Εύρυτου. Πακέτο φυσικά με την στήριξη του στον ρατσιστικό λόγο του αντιδημάρχου Ξηνταβελώνη και τις υπερμεγέθεις ελληνικές σημαίες που στολίζουν το δημαρχείο σε κάθε επέτειο. Είναι φανερό ότι ο Κωνσταντάτος κάνει πλάτες στους φασίστες ποντάροντας στην έμπρακτη στήριξή τους.

Είναι ξεκάθαρο πλέον. Τις γειτονιές μας τις θέλουν καθαρές από κριτική και αμφισβήτηση. Αποστειρωμένες από αγώνες και αντιστάσεις. Τα σχολεία με κάμερες. Τα πάρκα με περιφράξεις και σεκιούριτι. Τους δημόσιους χώρους ξεπουλημένους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τα πεζοδρόμια γεμάτα τραπεζοκαθίσματα. Τους δρόμους γεμάτους αστυνομία. Τους τοίχους λευκούς, με διαφημίσεις για την Lamda Development ή με ζωγραφιές τόνωσης του εθνικού φρονήματος. Η επένδυση στο Ελληνικό απαιτεί ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Μας θέλουν χειροκροτητές των καλών ηγετών και των φιλεύσπλαχνων επενδυτών που θα μας δώσουν (πικρό) ψωμάκι να φάμε.

Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι όση εθνική συνείδηση και να μας ταΐσουν, όσες απαγορεύσεις και να επιβάλλουν, με όση καταστολή και όση συκοφαντία να μας πολεμήσουν, οι γειτονιές μας, οι δρόμοι που ζούμε και κινούμαστε, τα πάρκα που βολτάρουμε, τα τσιμέντα που μας περιβάλλουν δεν ανήκουν ούτε σε δημάρχους, ούτε στο κράτος, ούτε σε μαγαζάτορες, ούτε σε φασίστες.

Να μην τα αφήσουμε στα χέρια τους!

Πρωτοβουλία ενάντια στην εθνικιστική προπαγάνδα στις γειτονιές των νοτίων

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License