Αφίσα 8ης Μάρτη

Αφίσα ενόψει της 8ης Μάρτη που κολλήθηκε σε γειτονιές της Αθήνας (Εξάρχεια, Κυψέλη, Χαλάνδρι, Νέο Ηράκλειο)

post image

“Αδερφή: Ε και να’ μουν εγώ τι θα του έκανα.

Πατέρας: Και ο νόμος σκατά λέει. Διότι έρχεται και τιμωρεί τον άντρα. Όχι, κύριε. Λάθος. Τη γυναίκα. Διότι έχει και αυτή ευθύνη. Ορίστε τώρα. (Στη μητέρα που είναι ακόμα πεσμένη). Είναι κατάσταση αυτή; Πώς μας έχει κάνει;

Αδερφή: Δε θα ήτανε καλύτερα να μας τη φέρνανε πεθαμένη;

Πατέρας: Τότε μάλιστα. Τότε να το παραδεχτώ. Διότι θα ήτανε θύμα με τα όλα του. Αλλά έρχεται η κοινωνία από την άλλη μεριά και σου λέει ντροπή. Εγώ τι να κάνω τώρα; Να τα βάλω με την κοινωνία;(Στη μητέρα) Πες μου εσύ πώς θα αντιμετωπίσω την κατακραυγή της.

Αδερφή: Όλοι το ίδιο σκέφτονται. Ότι άμα ήθελε, δε θα τη διακορεύανε.

Πατέρας: Μα τι λέμε τώρα; Για χαζό τον έχεις τον κόσμο; άμα ήταν έτσι όλες οι γυναίκες βιασμένες θα ήτανε. Θα τις είχανε διακορεύσει όλες.

Αδερφή: Εμένα γιατί δεν με βιάζουνε δηλαδή;’’

*Απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Μάριου Ποντίκα, ‘’Ο γάμος’’

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε θεσμικά ως η Μέρα της Γυναίκας με την απεύθυνση δικαιωματικών αιτημάτων στην εκάστοτε εξουσία ως εγγυητή μιας επίπλαστης ισότητας φύλων, αποριζοσπαστικοποιώντας τους αγώνες των γυναικών για ολοκληρωτική απελευθέρωση και διάρρηξη κάθε πατριαρχικής καταπίεσης.

Η καπιταλιστική βιομηχανία δε, εμπορευματικοποιώντας την Ημέρα ως γιορτή της ομορφιάς δημιούργησε νέους λόγους κερδοφορίας αναπαράγοντας τα κυρίαρχα έμφυλα πρότυπα και πυροδοτώντας τον ταξικό αποκλεισμό όσων γυναικών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταναλωτική κανονικότητα της αστικής μιζέριας.

Στην ίδια λογική του κέρδους, τα συστημικά ΜΜΕ εκμεταλλεύονται σε επικοινωνιακό επίπεδο το επίκαιρο #metoo και τα βιώματα κακοποίησης ατόμων που παίρνουν το θάρρος να μιλήσουν, ενώ παράλληλα το αστικό κράτος αντιμετωπίζει τις καταγγελίες ως μεμονωμένα ‘’αντικοινωνικα’’ περιστατικά και, προσπαθώντας να αφομοιώσει και να οικειοποιηθεί την αυθόρμητη τάση που έχει δημιουργηθεί, αναδεικνύεται – σε θεαματικό επίπεδο- σε προστάτη της ζωής, της αξιοπρέπειας και της γενετήσιας ελευθερίας και εγγυητή της έμφυλης ισότητας.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε τα "μεμονωμένα" περιστατικά έμφυλης βίας ως απότοκα της πατριαρχίας, η οποία συλλειτουργεί με ένα συνολικό σύστημα κυριαρχίας, καταπίεσης και εκμετάλλευσης αποτελούμενο από κράτος, έθνος, κεφάλαιο, θρησκεία, εθνικό- αστικό πολιτισμό, οικογένεια και οργανωμένη εκπαίδευση. Η πατριαρχία ως οργανωμένη σχέση εξουσίας και ο σεξισμός που θρέφει, διαχέονται βίαια σε κάθε κοινωνικό κύτταρο αποτελώντας εκδήλωση επιβολής και άτυπης ιεραρχίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της συνύπαρξης μας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ, ΚΑΘΕ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΞΙΣΜΟΥ

ΜΕΧΡΙ Η ΣΙΩΠΗ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ‘’ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ’’

Λίλιθ

για τη διάρρηξη της έμφυλης κανονικότητας

lilithdek@riseup.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License