post image

Εν καιρώ πανδημίας, σε καθεστώς lockdown, το κράτος εκμεταλλευόμενο την συγκυρία, εφαρμόζει μία σειρά ενεργειών, που αποσκοπούν στην πλήρη αναδιάρθρωση της κοινωνίας. Τα σχέδια αυτά, απ’ ότι φαίνεται, δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Πιο συγκεκριμένα, έχει δώσει μία υπόσχεση, να ορίσει μία νέα κανονικότητα, που προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να καταστείλει όποιον αντιστέκεται στα σχέδια αυτά.

Με εκκενώσεις καταλήψεων, αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας, επιχειρήσεις anti-graffiti/καθαρισμός αφισών, καθώς και με τον νόμο για απαγόρευση διαδηλώσεων, το κράτος προσπαθεί να α-πολιτικοποιήσει την κοινωνία για να μονοπωλεί τον δημόσιο πολιτικό λόγο. Στο στόχαστρο, αναπόφευκτα, βρίσκονται και οι πανεπιστημιακοί χώροι, για τους οποίους το νέο νομοσχέδιο αναγγέλλει τα εξής:

• Δημιουργία ένστολου σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας

• Έλεγχος εισόδου και πρόσβασης στις εγκαταστάσεις

• Επιτήρηση με κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης

• Θέσπιση ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται εντός των ιδρυμάτων

Το κράτος, μέσω των Μ.Μ.Ε, επικαλείται ότι οι σχολές είναι εστίες ανομίας, όπου κυριαρχεί η βία, γι’ αυτό λαμβάνει τα μέτρα για τη προστασία μας. Στην πραγματικότητα, όμως, οι μπάτσοι θα προστατεύουν το κράτος, το κεφάλαιο και τους καταπιεστές μας. Θα θωρακίσουν το καπιταλιστικό αυτό κάτεργο, για να γίνονται ανεμπόδιστα οι καθηγητικές, εργασιακές αυθαιρεσίες, τα επωφελή ερευνητικά και η παραγωγή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα, ποινικοποιεί τα στέκια, τις εκδηλώσεις και τις πρακτικές μας, όπως την αφισοκόλληση, τις καταλήψεις ή τις πολιτικές ρήξεις/συγκρούσεις και στοχοποιεί τα υποκείμενα που δρουν εντός τους (δίωξη 8 ατόμων του στεκιού ΑΣΟΕΕ, με προσχηματική δικογραφία). Είναι ολοφάνερο, πως το κράτος, γνωρίζοντας πως σε ερημωμένες σχολές παίζει χωρίς αντίπαλο, επιταχύνει τις διαδικασίες του για πολιτική φίμωση και καταστολή των πολιτικών μας αγώνων.

Γνωρίζουμε πως για τον καριερίστα φοιτητή, τα σχέδια αυτά είναι αδιάφορα, εμάς όμως, ως αυτό-διαχειριζόμενα/ αναρχικά στέκια, μας βάλλουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Μπάτσοι, αυτή η μάστιγα..

Αν κοιτάξουμε εποπτικά, οι σχολές είναι από τους λίγους δημόσιους χώρους, όπου μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με άλλα πολιτικά μορφώματα, πέραν από το υπάρχον. Μέσα σε αυτές, ανά τα χρόνια αντιεξουσιαστές κατέλαβαν χώρους και οικοδόμησαν έναν άλλον τρόπο οργάνωσης, μακριά από δημοκρατικές αυταπάτες, παρατάξεις και καθοδηγητές. Σε αυτά τα στέκια, μέσα από οριζόντιες συνελεύσεις, ενώσαμε κι εμείς τις αρνήσεις μας απέναντι στην βαρβαρότητα του συστήματος και των καταπιεστικών σχέσεων που αυτό θρέφει. Στις διαδικασίες και στις δράσεις μας χτίσαμε συνειδήσεις, που εναντιώνονται σε κάθε μορφή ιεραρχίας, σεξισμού ή ρατσισμού και με βάση αυτές λειτουργούμε.

Σπάμε την κανονικότητα στις σχολές με παρεμβάσεις αισθητικές/πολιτικές και διοργανώνουμε εκδηλώσεις, όπου θίγουμε τα ευρύτερα προβλήματα της κοινωνίας.

Τέλος, οργανώνουμε τις άμυνες και τις επιθέσεις μας, κατεβαίνουμε μαζί στον δρόμο και ερχόμαστε σε σύγκρουση μετωπικά με τους εξουσιαστές των ζωών μας.

Τα σχέδια του κράτους τα αντιλαμβανόμαστε ως μία ευθεία επίθεση στις ιδέες, στους χώρους και στις πρακτικές μας. Όλα αυτά όμως αποτελούν για εμάς, ανάγκη υπαρξιακή, είναι η καθημερινότητα που συνδιαμορφώσαμε μέσα στα χρόνια και γι’ αυτό δεν πρόκειται να την παραδώσουμε αμαχητί. Όσους μπάτσους κι αν βάλουν, τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν χώροι, όπου οι συνειδήσεις λοξοδρομούν, γκρεμίζουν τα κυρίαρχα αφηγήματα και ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Κι εμείς ως τέτοιους σκοπεύουμε να τους υπερασπιστούμε και μάλιστα με κάθε κόστος. Να πιάσουμε το νήμα των αγώνων του παρελθόντος και με πολύμορφη δράση, να ανατρέψουμε τα σχέδια τους και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Αυτό που αντηχεί στα αυτιά τους δεν είναι ο επιθανάτιος ρόγχος του κινήματος, αλλά η βαθιά μας ανάσα πριν τους τσακίσουμε.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

ΣΤΕΚΙΑ, ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ, ΓΙΑΦΚΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΗΨΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΚΙΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

Αυτοδιαχειριζόμενα/αναρχικά στέκια μέσα στις σχολές

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License