post image

ΚΑΜΕΡΕΣ, ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΛΙΑ

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση της παρούσας κυβέρνησης οδεύει προς την επικύρωση της πανεπιστημιακής αποστείρωσης με την είσοδο των μπάτσων, την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, face control αλλά και πειθαρχικές διώξεις. Οι βλέψεις και οι μεθοδεύσεις της δεν μας εκπλήσσουν. Όπως κάθε κυβερνητικός μηχανισμός έτσι και του ελληνικού κράτους προβάλει τις τριτοβάθμιες εκπαιδευτικές δομές ως μονόδρομο για την παιδαγωγική ολοκλήρωση και την επακόλουθη κοινωνικό-οικονομική ανέλιξη. Ευαγγελιζόμενο αυτό ακριβώς το υποτιθέμενο πακέτο επιτυχίας, σπεύδει να το προστατέψει φυτεύοντας τους τραμπούκους/ρουφιάνους του στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Στο πλαίσιο της κατασταλτικής αυτής εκστρατείας και των στρατηγικών αντιεξέγερσης η κυβέρνηση με το νοµοσχέδιο Χρυσοχοϊδη-Κεραµέως μας συστήνει με την απολυταρχική επιτήρηση και πειθάρχηση. Με την συμβολή των ΜΜΕ αναπαράγονται τα αφηγήματα της κυριαρχίας περί ανομίας και εγκληματικότητας με πάγιο στόχο την διατήρηση του μονοπωλίου της βίας και της εξουσίας και την επιβολή του προτύπου του νομοταγή, φιλήσυχου, υπάκουου, πολίτη, εργάτη, φοιτητή μέσω του κοινωνικού ελέγχου και χαφιεδισμού.

Αυτή η λύσσα για έλεγχο και επιβολή ζέχνει στρατιωτικό ολοκληρωτισμό.

Καθ όλη τη περίοδο ερήμωσης των πανεπιστημίων, με την εγκαθίδρυση του «υπερσύγχρονου» τεχνολογικού δυστοπικού υποκατάστατου της τηλεκπαίδευσης, τα ερευνητικά πρότζεκτ καλά κρατούν. Ο επερχόμενος λοιπόν αλλά και ήδη υφιστάμενος κοινωνικοπολιτικός κλίβανος έπεται να διαφυλάξει μόνο τα καπιταλιστικά και επεκτατικά συμφέροντα της κρατικής επιχείρησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι έρευνες για την ενίσχυση της εθνικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής μέσω προγραμμάτων του ΕΜΠ(Poseidon,Jason) σε συνεργασία με frontex αλλά και η αναβάθμιση και εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τις δυνάμεις καταστολής όπως το πρόγραμμα Prevision στο ΕΜΠ.

Βέβαια, πρυτάνεις και λοιπά ακαδημαϊκά κεφάλια δεν είναι έρμαια αυτής της συνεργασίας κράτους και ιδιωτικών εταιριών. Παίζουν ρόλο στην αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής διαχείρισης συμβάλλοντας ενεργά και φυσικά διαφυλάσσοντας το υπέρογκο προσωπικό τους όφελος. Δεν ξεχνάμε τις υποστηρικτικές δηλώσεις του πρύτανη Ν. Παπαιωάννου για την εκκένωση της κατάληψης του ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη αλλά και του πρύτανη του ΕΜΠ, Α.Μπουντουβή στην Αθήνα. Ούτε και τις υποκινούμενες απ'τις πρυτανικές αρχές εκκενώσεις όπως των καταλήψεων Terra incognita, Βανκουβερ Απαρτμαν, Αυτοδιαχειριζόμενο στεκι ΑΣΟΕΕ (Κέντρα αγώνα εντός πανεπιστημιακών συνόλων). Ενώ από τον πρώτο κι όλας υγειονομικό εγκλεισμό άρχισαν να διαφαίνονται οι κατασταλτικές βλέψεις και για τις φοιτητικές εστίες πανελλαδικώς. Με πρόφαση είτε τον υγειονομικό είτε τον παρακρατικό κίνδυνο σημειώνονται επαναλαμβανόμενες μπούκες ένστολων στις εστίες της μητρόπολης (βλ. ΦΕΠΑ, ΦΕΕΜΠ),ενώ το τελεσίγραφο της εκκένωσης των εστιών ΦΕΕΜΠ συνεχίζει να πιέζει αλλά και να ωραιοποιείται κάτω από το πέπλο της ανακαίνισης με έωλες υποσχέσεις για στεγαστικά επιδόματα και διαμονές νόμιμων εστιακών σε ιδιωτικές ξενοδοχειακές μονάδες. Αναρωτιόμαστε σε ποια τσέπη θα καταλήξουν τα κονδύλια των ανακαινίσεων.

Η εξουσία προασπιζόμενη τα συμφέροντα της δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το ιδεολόγημα της ασφάλειας, το επιχείρημα της ανάπτυξης και της προόδου, ώστε να απομονώσει καθετί που παρεκκλίνει, καθετί που αντιστέκεται. Ενώ το κράτος τροφοδοτεί το μικροαστικό όραμα όσων ονειρεύονται καριέρα, καθαρότητα και γυαλιστερές πόλεις εξοντώνοντας ό,τι είναι «μιασματικό» ή «άχρηστο/μη παραγωγικό» εντείνει τον πόλεμο απέναντι σε καταπιεζομένα και αγωνιζόμενα άτομα. Αναγνωρίζουμε τις πολιτικές αυτές ως πάγιες τακτικές του κράτους στην προσπάθεια του να μας αποδυναμώσει και να μας τρομοκρατήσει στερώντας μας χώρους ζωτικής σημασίας για την δημιουργία αντιστάσεων και την δράση μας.

Το σύστημα θωρακίζεται αναβαθμίζοντας τον υλικοτεχνικό του εξοπλισμό, τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα, την έμμεση-άμεση καταστολή, τον κοινωνικό έλεγχο, την επιτήρηση, τους νόμους.

Δείχνει απροκάλυπτα τις προθέσεις εκμηδένισης του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου. Αντιμετωπίζουμε μια σειρά από μανιώδης επιθέσεις , πρόστιμα με πρόφαση τον κοβιντ, απαγωγές, απελάσεις, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια να αποτελούν αγαπημένες τεχνικές απόπειρας χειραγώγησης συντρόφων, ενώ εντατικοποιούνται συνθήκες εξαίρεσης και θανάτωσης για τα ήδη φυλακισμένα ανθρώπινα και μη. Πληθώρα στημένων δικογραφιών, συλλήψεις και προσαγωγές εξυπηρετούν στην βιοπολιτική χαρτογράφηση των αγωνιζομένων. Από την ίδια τη θεσμοθέτηση της φυλάκισης και τη αναβάθμιση των εκδικητικών συνθηκών κράτησης, έως τη διεύρυνση της συνθήκης του εγκλεισμού στη σύγχρονη πόλη-φυλακή.

Αν κάτι για εμάς είναι ξεκάθαρο, είναι ότι με την εξουσία μιλάμε διαφορετική γλώσσα.

Αναγνωρίζουμε πως ο αναρχικός αγώνας υπάρχει παρεμβατικά και επικριτικά εντός πανεπιστημίων αλλά και πολιτικοποιήσεων που προκύπτουν μέσα σε αυτά, παράλληλα όμως αναγνωρίζουμε και την ανάγκη του κράτους να επέμβει σε κάθε πολιτικό φάσμα ώστε να έχει το μονοπώλιο του πολιτικού λόγου σε κάθε πτυχή της ζωής μας δαιμονοποιόντας κάθε κίνημα αντίστασης. Κύριος του στόχος η ελεγχόμενη κομματική υποδούλωση της φοιτητικής κοινότητας που θα έχει μάτια μόνο για μεγαλειώδης καριέρες σε πολυεθνικές.

Για αυτούς τα πανεπιστήμια αποτελούν τσιφλίκι και πηγή κέρδους. Για εμάς είναι απελευθερωμένοι χώροι, χώροι κοινωνικοποίησης του αγώνα και πολύμορφης πολιτικής δράσης. Είμαστε αυτά που παρεμβένουμε καθημερινά, με γνώμονα την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Φτιάχνουμε στέκια, καταλήψεις, δημιουργούμε δομές αυτοδιαχείρισης και χτίζουμε συνειδήσεις. Αυτομορφωνόμαστε, μαγειρεύουμε συλλογικά, ανταλλάσσουμε γνώσεις και δεξιότητες. Παίζουμε μουσική, κάνουμε σεμινάρια, συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές, εκθέσεις και συνελεύσεις. Στεγάζουμε πολιτικά και κοινωνικά εγχειρήματα και στηρίζουμε ηθικά, πολιτικά, οικονομικά παράλληλους αγώνες.

Συνεπώς για εμάς ο αγώνας είναι καθημερινός και συνεχής. Είναι ένας αγώνας ενάντια στην ιδιοκτησία, την ιεραρχία και την εξουσιαστική επιβολή. Ένας αγώνας ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί και συντηρεί την εκμετάλλευση των κατώτερων-αναλώσιμων αντιμετωπίζοντας το κοινόχρηστο χώρο ως εμπορεύσιμο προϊόν στα χέρια ιδιοκτητών και εταιριών με όποιο κόστος, πλασάροντας το φανταχτερό όραμα μιας κυριλοποιημένης περιοχής και την ασφάλεια που πληρώνει με την ελευθερία του. Για αυτούς τους νόμους και τους υποτελείς τους είμαστε η απειλή, οι παράνομοι.

Εμείς οι παράνομοι όμως θα μείνουμε εδώ. Θα παλέψουμε για να στηρίξουμε τις κοινότητες αγώνα. Θα παλέψουμε γιατί θέλουμε να πάρουμε πίσω τον χρόνο που μας κλέβουν οι καπιταλιστές, την υπεραξία που απαιτούν οι πολυεθνικές, τους ρόλους που μας φορά η μαζική κοινωνία, τον αυθορμητισμό που μας στερούν οι νόρμες τους. Να συγκροτήσουμε τις ζωές μας, ανθρώπινα και μη, έξω από τον κόσμο της οργανωμένης σήψης, του φόβου και της εκμετάλλευσης που μας προσφέρεται.

ΣΤΕΚΙΑ, ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ, ΓΙΑΦΚΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΗΨΗΣ

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΛΗΨΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ

Κατάληψη Πολύμορφου Αναρχικού Αγώνα "Ρετιρέ"

retire_squat@riseup.net

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License