Κάτω ο αντι-εκπαιδευτικός νόμος της καταστολής και των ταξικών αποκλεισμών

Το κράτος έρχεται να σπείρει το χάος του νεοφιλελευθερισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το οργανωμένο πρόγραμμα της καταστολής, της επίτασης των ταξικών αποκλεισμών και κατ' επέκταση της πριμοδότησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο όχι μόνο υποβαθμίζει την ελεύθερη και δωρεάν παιδεία, αλλά επιτίθεται στοχευμένα -και πρώτα από όλα- στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της τάξης μας. Επιτίθεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εργάζονται, για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις σπουδές τους και με τα νέα όρια φοίτησης κινδυνεύουν με διαγραφή. Οι νέες βάσεις που θεσπίζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα μετατρέψουν την είσοδο στα πανεπιστήμια σε έναν αγώνα δρόμου για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες, όπου θα επικρατήσει το μεγαλύτερο πορτοφόλι που θα πληρώσει το καλύτερο φροντιστήριο ή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο με τις «αρτιότερες περγαμηνές» για την είσοδο στην αγορά εργασίας, ειδικά τώρα που έχουν εξισωθεί τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων. Η παρούσα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιζητεί πανεπιστήμια με λιγοστές θέσεις για τους λίγους και εκλεκτούς της ελίτ που ευνοείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως είναι αντιληπτό, οι ακόμα πιο εντατικοποιημένες σπουδές θα αποσκοπούν, όχι στη μόρφωση της νεολαίας, αλλά στην ταχύτερη παραγωγή εργατικού δυναμικού που θα ταΐσει την αγορά εργασίας. Χωρίς καμία κοινωνικοποίηση, επιστημονική ή ιδεολογική ζύμωση ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αφού το μόνο πράγμα που θα σκέφτονται είναι πως θα τελειώσουν τις σπουδές τους, ώστε να μη διαγράφουν. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μετατραπούν σε κλειστούς επιτηρούμενους χώρους, σε γυάλες παραγωγής εξειδικευμένων προλετάριων, όπου θα μπαινοβγαίνουν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας μόνο όσοι και όσες υποδεικνύουν το φοιτητικό τους πάσο.

Μέσα σε όλο αυτό το δυστοπικό αντι-εκπαιδευτικό πλαίσιο που ξεπροβάλλει, η ΝΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να μας πείσει πως η παλινόρθωση δικτατορικών πολιτικών δεν είναι μια ανησυχητική εκτίμηση για το μέλλον, αλλά η πραγματικότητα του σήμερα. Η σύσταση σώματος αστυνόμευσης μέσα στα πανεπιστήμια, η παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των πανεπιστημίων με κάμερες και η ποινικοποίηση των μαχητικών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και πρακτικών των φοιτητ(ρι)ών μέσω πειθαρχικών μέτρων υποδεικνύει την εξουσιομανή ηλιθιότητα των διαχειριστών του κράτους στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κάμψουν το μέτωπο των αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών που στέκεται ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Είναι, άλλωστε, γνωστή η τακτική τους απέναντι στο ανταγωνιστικό κίνημα.

Αν υπήρχε κάποιος σε αυτή τη χώρα που μετά τις αλλεπάλληλες εικόνες αστυνομικής βίας όχι μόνο σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, αλλά ακόμα και σε πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους απέναντι σε ανθρώπους που τολμούν να κάνουν τη βόλτα τους, αμφέβαλε για το τι θα σημαίνει η είσοδος μπάτσων στα πανεπιστήμια, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, φρόντισε να μας δείξει:

Το πρωί της Δευτέρας 22/2 οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών, με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, προχώρησαν σε κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ ενάντια στον πρόσφατα ψηφισμένο αντι-εκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως. Με εντολή του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο πανεπιστημιακό campus, με σκοπό να καταστείλουν την κατάληψη της Πρυτανείας και να συλλάβουν τους αγωνιζόμενους φοιτητές. Οι μπάτσοι περικύκλωσαν την κατειλημμένη πρυτανεία και απέκοψαν κάθε οδική διέλευση προς το χώρο, χρησιμοποίησαν ανεξέλεγκτη βία, ρίχνοντας χημικά και κρότου λάμψης στους συγκεντρωμένους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους αλληλέγγυους, ακόμα και στους ρεπόρτερ, τη δουλειά των οποίων παρενοχλούσαν σκόπιμα. Τα ένστολα καθάρματα δε δίστασαν ακόμα και να βασανίσουν έναν διαδηλωτή, ρίχνοντας μπροστά του δακρυγόνο, ενώ ήταν ακινητοποιημένος και σέρνοντας το κεφάλι του στο οδόστρωμα. Η αστυνομία προχώρησε τελικά σε 31 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΘ, όπου ο ρουφιάνος πρύτανης του ΑΠΘ κατέδειξε στους μπάτσους αυτούς που θεωρούσε "υπεύθυνους" για την κατάληψη.

Την ίδια μέρα δόθηκε μια πρώτη αντανακλαστική απάντηση ενάντια στην κρατική καταστολή και σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 31 συλληφθέντες, με δύο πορείες παράλληλα στο κέντρο της πόλης και έξω από τη ΓΑΔΘ. Οι φοιτητές δεν πτοήθηκαν από τις χαφιεδιστικές πρακτικές του Παπαϊωάννου και συνέχισαν την κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ. Μέσα σε λίγες μέρες η κατάληψη στηριζόταν από 11 πλέον φοιτητικούς συλλόγους και πλαισιωνόταν από εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες καθημερινά.

Αλλά οι μπάτσοι δεν υποχώρησαν. Λίγες μέρες μετά κλούβες των ΜΑΤ και μηχανές κύκλωσαν όλη την ευρύτερη περιοχή της πρυτανείας, επιχειρώντας και πάλι την εκκένωση της κατάληψης. Κατάφεραν να αποτύχουν με έναν αρκετά εξευτελιστικό για τους ίδιους τρόπο, καθώς παρότι είχαν περικυκλώσει το κτήριο από όλες τις μεριές, προχωρώντας σε προσαγωγές όσων τολμούσαν να πλησιάσουν, τουλάχιστον 300 φοιτητές κατάφεραν να προσεγγίσουν την κατάληψη και να εγγυηθούν με αυτόν τον τρόπο ότι τα σχέδια του Χρυσοχοΐδη και των μπάτσων του θα μείνουν στα χαρτιά. Στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωση της ισχυρίστηκε ότι οι ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας δε βρίσκονταν εκεί για να εκκενώσουν την πρυτανεία, αλλά για να αποτρέψουν την είσοδο ατόμων στο campus μετά από ανάλογο κάλεσμα των καταληψιών που έγινε… επειδή οι μπάτσοι είχαν κυκλώσει την πρυτανεία και ήταν προφανές ότι θα επιχειρούσαν εκκένωση!

Η εκδικητική τους μανία εκφράστηκε άμεσα, με ένα μνημείο ολοκληρωτισμού και βίας: Στις 11/3 και ενώ ήταν γνωστή η απόφαση των φοιτητικών συλλόγων να σταματήσει η κατάληψη της πρυτανείας την ίδια ημέρα, μπάτσοι εισέβαλαν στο campus του ΑΠΘ και εκκένωσαν το κτήριο της πρυτανείας. Λίγο μετά τις 06:00 κουκουλοφόροι ασφαλίτες εισέβαλαν στον χώρο της Πρυτανείας ΑΠΘ και αφού δέσανε γονατισμένους με tire wrap στα γόνατα τους 120 φοιτητές που βρίσκονταν εντός της κατάληψης, επέλεξαν (με ποια κριτήρια άραγε; ) 33 εξ αυτών και τους προσήγαγαν. Οι 16 από τις 33 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι υπόλοιποι φοιτητές κυνηγήθηκαν από τα ΜΑΤ ως τη ΣΘΕ, με ξύλο και δακρυγόνα, ενώ φοιτητές χτυπήθηκαν και στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Το campus αποκλείστηκε από διμοιρίες ΜΑΤ και κουκουλοφόρους ασφαλίτες, οι οποίοι απαγόρευαν ακόμα και στους καθηγητές του ΑΠΘ να εισέλθουν, ενώ και η Εγνατία αποκλείστηκε από 4 κλούβες. Την ίδια ώρα ελικόπτερα πετούσαν στους ουρανούς της πόλης ολοκληρώνοντας την εικόνα της δυστοπίας.

Και πάλι όμως η κυβέρνηση δεν τα υπολόγισε καλά τα πράγματα. Η εξόφθαλμη καταστολή, η βία και η ασυδοσία των μπάτσων, που έχουν πλέον οριστεί από την κυβέρνηση ως μοναδικοί ρυθμιστές των κοινωνικών ζητημάτων, οδήγησε σε μαζικότατες πορείες φοιτητών και φοιτητριών, που μόνο το 2006 και το 2007 είχε δει η πόλη μας. Με πάνω από 7.000 φοιτητές και φοιτήριες στον δρόμο και συγκρούσεις που διήρκησαν και στηρίχτηκαν από εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες το μόνο δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση πλέον αντιλαμβάνεται ότι το στοίχημα δεν ήταν να ψηφίσει τον νόμο Κεραμέως. Το στοίχημα είναι να καταφέρει να τον εφαρμόσει. Και αυτό το στοίχημα δεν το έχουν ακόμα κερδίσει.

Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι απαντήσεις μας ενάντια στα αντικοινωνικά και αντι-εργατικά μέτρα της κυβέρνησης που εντείνουν τον κρατικό και καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό πρέπει να δοθούν συλλογικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα. Σε κάθε ερώτηση που τίθεται στο κράτος και την κυβέρνησή του, μπάτσοι είναι πάντα η απάντηση. Μπάτσοι στις πλατείες και τις γειτονιές μας, μπάτσοι στους κοινωνικούς μας χώρους, προσεχώς μπάτσοι και στις σχολές. Κάπου εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να πούμε "ο κύβος ερρίφθη". Συμμετέχουμε στον μαζικό αγώνα των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους κατά του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Στις σημερινές συνθήκες ζόφου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου που οδηγούν στην εξόντωση της βάσης σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Διεκδικούμε ελεύθερη και ισότιμα προσβάσιμη παιδεία για όλες και όλους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια ακόμα δόση χούντας. Γνωρίζουμε το κρίσιμο των υγειονομικών συνθηκών, αλλά είμαστε στο σημείο που το κράτος γίνεται και άμεσα πιο επικίνδυνο από την πανδημία. Ήρθε η ώρα να ξαναβγούμε στους δρόμους.

ΚΑΤΩ Ο ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 47 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΩΝ 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΑΠΘ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:

ΠΕΜΠΤΗ 8/4, 13:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στηρίζουμε το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, ενδυναμώνουμε τον ακηδεμόνευτο ταξικό αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών.

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License