Λευτεριά στον αναρχικό Βαγγέλη Σταθόπουλο-Δύναμη στον αναρχικό φυγά Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη

Aυτές τις μέρες, από τις 17 Μάρτη του ‘21, διεξάγεται μια πολιτική δίκη ενάντια σε αναρχικούς αγωνιστές, ενάντια στην επαναστατική πάλη, ενάντια στην κοινωνική έκφραση της έμπρακτης αλληλεγγύης.

Συνοπτικά, το ιστορικό της τρέχουσας δίωξης ξεκινά από τον Νοέμβρη του ‘19 όπου κατόπιν ληστείας σε μινι καζίνο στον Χολαργό, αυτοτραυματίζεται ο σύντροφος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, στοχοποιείται και συλλαμβάνεται ο αναρχικός Β. Σταθόπουλος που του παρείχε πρωτες βοήθειες, και ένα ακόμη πρόσωπο στο σπίτι του οποίου βρέθηκε οπλισμός μαζί με το όπλο της Οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα. Στα πλαίσια του ανθρωποκυνηγητού για τον Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη που παραμένει ελεύθερος φυγάς, προσαγάγωνται και ανακρίνονται πλήθος αγωνιστών, γίνεται αστυνομική εισβολή στην κατειλημένη γειτονιά των Προσφυγικών, και διώκεται η συντρόφισσα Μυρτώ Σ. για ‘όπλα’ που βρέθηκαν στο σπίτι του καταζητούμενου.

Εκ τοτε, όπου το κράτος ξεδιπλώνει τον ασύδοτο αυταρχισμό του σε όλα τα κοινωνικά πεδία, μεθοδεύται η εκδικητική ποινικοποίηση κάθε αντίστασης στην βαρβαρότητα της εξουσίας, και της κάθε έκφρασης αλληλεγγύης. Σε αυτή τη δίκη δικάζονται με το κατηγορητήριο του κράτους για τους πολιτικους εχθρούς του, (συμμετοχή σε ‘τρομοκρατική’ οργάνωση) οι σύντροφοι Βαγγελης Σταθόπουλος, Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης , που δικάζεται ερήμην για το σύνολο των κατηγοριών, και ενα φιλικό πρόσωπο του τελευταίου.

Με τα λόγια του συντρόφου Δ. Χατζηβασιλειάδη που ανέλαβε την αποκλειστική ευθύνη για τη ληστεία και για τον οπλισμό, καθώς και για την αναδιοργάνωση και τη συνέχιση του αντάρτικου αγώνα με βάση τη στρατηγική και την εμπειρία της Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας,

«Τρία αλληλένδετα διακυβεύματα παίζονται σ’ αυτή τη δίκη. Η ελευθερία των ανθρώπων που είναι ήδη στη φυλακή ή ενδέχεται να φυλακιστούν μ’ αυτή τη δίκη ή την επόμενη σχετιζόμενη με την ίδια επιχείρηση καταστολής, στην οποία θα δικαστεί μια συντρόφισσα (14 Απρίλη με πλημμεληματικές κατηγορίες)….Στα πρόσωπα των δυο προφυλακισμένων διώκεται η κοινωνική αλληλεγγύη, ως μέρος της στρατηγικής απομόνωσης κι εξόντωσης της αντάρτικης πάλης. Ανεξάρτητα από τα γεγονότα, το κράτος επιδίωξε να χτυπήσει τους δυο προφυλακισμένους σα να χτυπούσε στην καρδιά του αντάρτικου. Πρόκειται για μια επίσημη αναγνώριση του δεδομένου ότι το κράτος τρέμει και προσπαθεί να τρομοκρατήσει έναν εχθρό που βρίσκεται παντού: τον αντιστεκόμενο λαό. Αποτελεί πολιτικό καθήκον του κινήματος σ’ αυτή την έκτακτη δίκη να υπερασπιστεί τον σύντροφο Βαγγέλη Σταθόπουλο, διεκδικώντας βέβαια την απελευθέρωση όλων των πολιτικών ομήρων, ανεξαρτήτως της στάσης τους….Η αλληλεγγύη ενάντια στην καταδίωξη ενός ανθρώπου από τους κρατικούς δολοφόνους κι ειδικότερα, η αλληλέγγυα πολιτική μέριμνα για έναν συναγωνιστή που βρίσκεται υπό φυσική απειλή, επιπλέον της ποινικής και συνεχίζει ν’ αγωνίζεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εγώ είμαι αυτός.»

Βασική στόχευση του κράτους στη συγκεκριμένη δίκη είναι η στοχοποίήση και εγκληματοποίηση της κοινωνικής αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους. Όπως λέει και ο σύντροφος Β. Σταθόπουλος:

« …Με δικάζουν, επειδή έδωσα το χέρι μου και πρόσφερα τις πρώτες βοήθειες σε ένα τραυματισμένο σύντροφο. Γιατί όταν ενημερώθηκα ότι ο Δ. Χατζηβασιλειάδης είναι βαριά τραυματισμένος, έκανα την επιλογή να του σταθώ και βάζοντας, την προσωπική και κοινωνική μου ζωή σε κίνδυνο, δεν τον εγκατέλειψα. Ε λοιπόν, δηλώνω απερίφραστα ότι δεν έχω μετανιώσει γι’ αυτό. Ακόμα και αν το κόστος μου είναι ήδη μεγάλο και δυσανάλογο, ακόμα και εάν κουβαλάω ένα βαρύ φορτίο για τους κοντινούς μου, ο χρόνος ήταν λίγος και η απόφαση άμεση: σε ένα τραυματία δίπλα του να σταθώ… Αντιστεκόμενος στις φρονηματικές διώξεις, δεν καταδίκασα ποτέ καμία μορφή αγώνα, δεν θα επιλέξω εγώ με ποια μορφή και ποια μέσα οι καταπιεσμένοι θα αντισταθούν στην καταπίεση τους…. Ιδιαίτερα όταν εξαπολύεται ένα ανθρωποκυνηγητό σε αγωνιστές και μεθοδεύεται η πολιτική και φυσική τους εξόντωση…»

Αλληλεγγύη σημαίνει ότι στο πρόσωπο των κατηγορουμένων, στο πρόσωπο των κυνηγημένων από τους κρατικούς δολοφόνους αναγνωρίζουμε τον κάθε ένα από εμάς που αντιστέκεται στην τρομοκρατία και λεηλασία των εξουσιαστών πάνω στις ζωές μας.

Λευτεριά στον αναρχικό Β. Σταθόπουλο

Δύναμη στον αναρχικό φυγά Δ. Χατζηβασιλειάδη

Κανένας όμηρος στα χέρια του κράτους

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Σάββατο 10 Απρίλη 2021, 3μμ Προπύλαια

 

Συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, διεθνιστών/ριών, μεταναστών/ριων, αλληλέγγυων

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License