post image

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ COVID ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Πρόσφατες καταγγελίες εργαζομένων στο ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ έφεραν στη δημοσιότητα τις απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοιού μέσα στην κλειστή δομή ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα 3 νεκρούς και συνολικά έως τώρα 71 κρούσματα λοίμωξης covid-19 νοσηλευόμενων κι εργαζομένων. Μια γυναίκα νοσηλευόμενη στο Γηροψυχιατρικό τμήμα, στο οποίο διαμένουν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, διεγνώσθη θετική στον ιό και διακομίστηκε με συμπτώματα στο Κρατικό Νίκαιας, χωρίς όμως να γίνει νοσηλεία οπότε και επέστρεψε την επόμενη ημέρα όπου διαπιστώθηκαν ακόμα 16 θετικά κρούσματα. Η διοίκηση του νοσοκομείου είναι υπεύθυνη για τα ελλιπή μέτρα προστασίας νοσηλευόμενων και υγειονομικού προσωπικού καθώς επέτρεψε τη διαμονή θετικών κρουσμάτων με αρνητικών ενώ έχει μετατρέψει τρία τμήματα σε κλινικές covid. Σε συνέχεια των καταγγελιών, το Υπουργείο Υγείας αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, επέλεξε για άλλη μια φορά να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας με την μεταφορά των αρνητικών στον ιό νοσηλευόμενων σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

Η διαχείριση της πανδημίας από το κράτος είναι ταξική. Οι ζωές όλων μας δεν έχουν την ίδια αξία. Και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, είτε είναι κρατούμενοι στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε είναι έγκλειστοι σε ψυχιατρικά ιδρύματα, θεωρούνται αναλώσιμοι και αφήνονται στη μοίρα τους. Ένα χρόνο μετά την έναρξη την πανδημίας, το κράτος έχει αφήσει υποστελεχωμένο από προσωπικό και εξοπλισμό το δημόσιο σύστημα υγείας με αποτέλεσμα την εξάντληση των ΜΕΘ, ενώ το 20% των συνανθρώπων μας που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ θεωρείται δια στόματος του μέλους της επιτροπής εμπειρογνώμων για την υγεία Βάνα Παπαευαγγέλου «ένα πολύ μικρό ποσοστό». Παράλληλα η επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, βασικό αίτημα των υγειονομικών ως απαραίτητη πλέον προϋπόθεση για τη διάσωση των βαριά νοσούντων από covid, μένει ακόμα ανικανοποίητο. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες ενώ ως απόρροια της κατάρρευσης του συστήματος υγείας αφήνονται εσκεμμένα οι δομές να μετατραπούν σε νοσηλευτήρια covid. Αυτό συνεπάγεται την αναστολή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους νοσηλευόμενους και την περαιτέρω έκθεση των εργαζομένων σε κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοιό.

Εμείς από την πλευρά μας αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να μην βάλει σε προτεραιότητα τη ζωή και την υγεία της κοινωνικής βάσης, αλλά, αντίθετα φαίνεται να είναι ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το καθεστώς εξαίρεσης προς τους «αόρατους» αυτού του κόσμου και η ολοένα και μεγαλύτερη υποτίμηση και απαξίωση των δομών ψυχικής υγείας, επιβεβαιώνει την εγκληματική φύση και βαρβαρότητα του κράτους, αφού οι ζωές, που δεν μπορούν να του αποφέρουν κέρδη περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση των ζωών μας, να σταθούμε υγειονομικοί και χρήστες της υγείας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές για να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα για δημόσια και χωρίς ταξικούς – κοινωνικούς διαχωρισμούς περίθαλψη.

ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ – ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

Στηρίζουμε το κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απο την Πρωτοβουλία Ψ Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία το Σάββατο 10 Απριλίου στις 12.00, στις πύλες του Δρομοκαϊτείου.

Ομάδα ΑΔΡΑΣΤΕΙΑ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License