ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ(11-12/04) ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΜΠ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/4 12:00 συμμετέχουμε στην πορεία της Ανοιχτής Πανεπιστημιούπολης 14:00 καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση για συνδιοργάνωση δράσεων και για την συνέχιση του αγώνα θα ακολουθήσουν δραστηριότητες επανοικειοποίησης (εικαστικές παρεμβάσεις, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, επιτραπέζια κλπ) 20:00 προβολή ταινίας “Brazil” ΚΥΡΙΑΚΗ 11/4 12:00 μικροφωνική συγκέντρωση πύλη Ζωγράφου 13:30 Ανοιχτή Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας 17:00 workshop με θέμα την πολεοδομία και την καταστολή παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσεις επανοικειοποίησης της Πολυτεχνειούπολης (εικαστικές παρεμβάσεις, θεατρικό-χορευτικό παιχνίδι, κλπ.)

post image

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΜΠ

Την Πέμπτη 8/4/2021 αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ, ώστε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον νέο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Επιδιώκουμε η κατάληψη αυτή να γίνει γόνιμο έδαφος για τη συνέχιση του αγώνα και να αποτελέσει σημείο συνάντησης αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών, εργαζομένων του ΕΜΠ και του κόσμου της γειτονιάς. Η κατάληψη ξεκίνησε με την εκδήλωση-συζήτηση για την εμπλοκή του ΕΜΠ στην έρευνα για τον στρατό και τις δυνάμεις καταστολής που πραγματοποιήθηκε στο πάρκινγκ έξω από την πρυτανεία του ΕΜΠ.

Η κατάληψη αποτελεί μια πολιτική πράξη αντίστασης στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζεται πλήρως από τον πρύτανη Μπουντουβή. Μόλις λίγες ώρες μετά την είσοδο μας στο κτήριο ενημερωθήκαμε πως διεξήχθη έκτακτο πρυτανικό συμβούλιο, όπου έδωσε τη δικαιοδοσία στον Μπουντουβή για εισαγγελική παρέμβαση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ στοχοποιούν τους αγώνες εντός του πανεπιστημιακού ασύλου. Ήδη από την πρώτη στιγμή της καραντίνας, το Μάρτιο του 2020, δόθηκε η σχετική εντολή για την εκκένωση του κτηρίου Γκίνη στο κάτω Πολυτεχνείο, όπου στεγάζονταν μετανάστ(ρι)ες και αποτελούσε χώρο πολιτικών διαδικασιών και εκδηλώσεων. Το κάτω Πολυτεχνείο παραμένει κλειδωμένο από τότε, με τις δυνάμεις καταστολής να το περιφρουρούν καθημερινά. Το Νοέμβριο του 2020 αγωνιστές/στριες επιχείρησαν να «σπάσουν» το lock-out που είχε ανακοινώσει ο Μπουντουβής εν όψει της 17 Νοέμβρη προκειμένου να διασφαλίσουν την διεξαγωγή του τριημέρου. Ως απάντηση, οι αστυνομικές αρχές με την ευλογία του πρύτανη, διέταξαν την εκκένωση της τότε κατειλημμένης πρυτανείας ΕΜΠ και της συγκέντρωσης στο κάτω Πολυτεχνείο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο εν λόγω πρύτανης δήλωσε δημόσια τη στήριξη του στον πρύτανη του ΑΠΘ, Παπαϊωάννου, για την κίνηση του να προβεί στην πρόσφατη εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας του ΑΠΘ.

Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε στις 11/2/2021 φέρνει διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, μπάτσους μέσα στις σχολές μας σε συνέχεια της νομικής κατάργησης του ασύλου ήδη από το καλοκαίρι του 2019, νέο πειθαρχικό κώδικα που ποινικοποιεί την πολιτική μας δράση, χρονικό όριο φοίτησης και τριπλή βάση εισαγωγής που ενισχύουν τον ταξικό αποκλεισμό από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η είσοδος της αστυνομίας μέσα στις σχολές μας, που είχε ανακοινωθεί αρχικά για τον Σεπτέμβρη, επισπεύτηκε για τα μέσα του Απρίλη. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται για να καταστείλει την πολιτική μας δραστηριότητα, να απειλήσει τις συλλογικές μας διαδικασίες, τις αυτοοργανωμένες δομές, τους κατειλημμένους χώρους στις εστίες και τις σχολές, με στόχο το τσάκισμα των αντιστάσεων και τον εξευγενισμό των πανεπιστημίων. Σε συνέχεια όλων αυτών έρχονται οι εξαγγελίες για τον νέο επερχόμενο νόμο πλαίσιο που θα ρυθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα και θα απελευθερώνει την συνεργασία των ΑΕΙ με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, το κράτος δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, όχι μόνο για την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη», αλλά και για την εμβάθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την διαμόρφωση ενός παραγωγικού και αποστειρωμένου πανεπιστημίου. Ήδη από τον Ιανουάριο μετά από την ανακοίνωση του νομοσχεδίου οι φοιτητ(ρι)ές κινητοποιήθηκαν και κατέβηκαν μαζικά στο δρόμο, καταφέρνοντας σταδιακά να σπάσουν τις κρατικές απαγορεύσεις και τον ασφυκτικό αποκλεισμό των διαδηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, οι αντιστάσεις απέναντί του συνεχίζονται με ένα πανελλαδικό κύμα καταλήψεων σε πρυτανείες, διοικητικά κτήρια και σχολές, το οποίο ξεκίνησε με την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ. Η μαζικότητα και η δυναμικότητα της κατάληψης ήταν που όρθωσε ανάχωμα απέναντι στην καταστολή. Το κράτος χρειάστηκε να επιχειρήσει τρεις φορές εναντίον της προσπαθώντας να επιδείξει τη δύναμη του, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολυάριθμοι κατειλημμένοι χώροι στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κομοτηνή, τα Γιάννενα, το Ναύπλιο, τη Λάρισα, τον Βόλο.

Οι πανεπιστημιακοί χώροι- και ιδιαίτερα η πανεπιστημιούπολη και η πολυτεχνειούπολη- αποτελούν σημεία συνάντησης, κοινωνικοποίησης και πολιτικής ζύμωσης. Είναι δημόσιοι χώροι που αποκτούν ζωή από τους κατοίκους της γειτονιάς και όχι μόνο. Ειδικά μέσα στην συνθήκη του lock-down, αναδείχτηκε πως η απουσία αστυνόμευσης σε αυτούς τους χώρους δεν είχε σαν αποτέλεσμα τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά ακριβώς αντίθετα δημιούργησε ένα αίσθημα ελευθερίας απέναντι στην συνεχή απειλή του προστίμου και της καταστολής. Το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει face control στις πύλες και περιπολίες μπάτσων μέσα στα camps έρχεται να σταματήσει την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση αυτών των χώρων.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για να ανατρέψουμε την αδράνεια που έχει δημιουργηθεί από τις γραφειοκρατικές πρακτικές των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων, επιλέξαμε να προβούμε στη συγκεκριμένη κατάληψη, ώστε να δημιουργηθεί ένα κέντρο αγώνα που θα συγκεντρώσει τη διάχυτη δυναμική του κόσμου του αγώνα. Με πυξίδα μας την ενότητα στην δράση και την αυτοοργάνωση, καλούμε φοιτήτ(ρι)ες, εργαζόμενους/ες, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητ(ρι)ές, εστιακές και τον ευρύτερο κόσμο της γειτονιάς να πλαισιώσει την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ και τις δράσεις της. Όλοι και όλες να περιφρουρήσουμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους των γειτονιών μας κόντρα στην αστυνομοκρατία. Να επανοικειοποιηθούμε το χώρο των σχολών μας, να συναντηθούμε και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/4

12:00 συμμετέχουμε στην πορεία της Ανοιχτής Πανεπιστημιούπολης

14:00 καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση για συνδιοργάνωση δράσεων και για την συνέχιση του αγώνα θα ακολουθήσουν δραστηριότητες επανοικειοποίησης (εικαστικές παρεμβάσεις, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, επιτραπέζια κλπ)

20:00 προβολή ταινίας “Brazil”

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/4

12:00 μικροφωνική συγκέντρωση πύλη Ζωγράφου

13:30 Ανοιχτή Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας

17:00 workshop με θέμα την πολεοδομία και την καταστολήπαράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσεις επανοικειοποίησης της Πολυτεχνειούπολης (εικαστικές παρεμβάσεις, θεατρικό-χορευτικό παιχνίδι, κλπ.)

Κατάληψη Πρυτανείας ΕΜΠ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License