post image

Την Δευτέρα 23 Μαρτίου του '21 εκδόθηκε μια απόφαση η οποία απευθυνόταν κυρίως στους οικότροφους των φοιτητικών εστιών ΦΕΕΜΠ στην περιοχή του Ζωγράφου. Οι οικότροφοι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι τον Σεπτέμβρη του ’21 όπου και οι αρμόδιοι θα ξεκινήσουν την υποτιθέμενη ανακαίνιση του κτηρίου. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για το που θα πάνε οι οικότροφοι και ποιος θα μεριμνήσει για αυτούς, παρά μόνο θολές υποσχέσεις.

Οι φοιτητικές εστίες Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελούν σπίτι εκατοντάδων φοιτητών, ένα «σπίτι» άθλιων συνθηκών. Οι οικότροφοι ζουν σε ένα κτήριο 10 ορόφων χωρίς ασανσέρ, σε μικροσκοπικά δωμάτια, με νερό που δεν πίνετε και χωρίς ίντερνετ σε μια συγκυρία που όλα τα πανεπιστημιακά μαθήματα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ανταποκριθούν σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.

Παρόλο που αυτές οι συνθήκες επικρατούν χρόνια οι αρμόδιοι συνεχίζουν να αγνοούν τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις οικότροφων. Έτσι, δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση πως αντιλαμβάνονται αυτό το σώμα σαν φιλοξενούμενους που όποτε θέλουν μπορούν και να τους πετάξουν στον δρόμο. Άλλωστε ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια και το κέρδος είναι μεγάλο.

Οι φοιτητικές εστίες, όμως, αποτελούν και στέγη πολλών καταληψιών. Κάποια από τα "ακατάλληλα" δωμάτια που δεν προορίζονται για νόμιμους εστιακούς έχουν αξιοποιηθεί από άτομα για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών. Παράλληλα άδειοι και παρατημένοι χώροι εντός των ΦΕΕΜΠ έχουν καταληφθεί. Έχουν γίνει στέκια, χώροι πολιτικοποίησης, κοινωνικοποίησης και αγώνα.

Βέβαια για εμάς τους καταληψίες, το τελεσίγραφο φαντάζει πολύ πιο κοντά. Με την επερχόμενη είσοδο των μπάτσων στους πανεπιστημιακούς χώρους στα μέσα του Απρίλη, δεν αποκλείουμε την "αιφνιδιαστική" είσοδο τους σε φοιτητικές εστίες και ειδικά στις ΦΕΕΜΠ που πασχίζουν να τις εκκενώσουν. Καλά θα κάνουν, όσοι μας μελετάνε, να γνωρίζουν πως ούτε απρόσμενη θα είναι η επιχείρηση τους, ούτε θα προσκυνήσουμε στον ερχομό τους. Όχι μόνο γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι στην μπίζνα που λέγεται πανεπιστήμια ο αναρχικός/αντιεξουσιαστικός/καταληψιακός αγώνας είναι στο στόχαστρο, αλλά και επειδή ξέρουμε πως θα κάνουν τα πάντα για να διώξουν όσους αναζωπυρώνουν αυτό το κτήριο.

Γιατί, αλήθεια είναι, όσα από εμάς επιλέξαμε να μείνουμε ή/και να πολιτικοποιηθούμε εντός των εστιών σαν καταληψίες, δεν έχουμε καμία απαίτηση από κανέναν πέρα από τα εαυτά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα παλέψουμε για να κρατήσουμε τους άδειους χώρους που πήραμε και τους δώσαμε ζωή. Δεν σημαίνει πως δεν θα σταθούμε δίπλα στον αγώνα των οικότροφων που διεκδικούν τα σπίτια τους και την αξιοπρέπεια τους.

Γιατί για εμάς οι καταλήψεις είναι και τα ντουβάρια, γιατί έχουμε και υλικές ανάγκες. Είναι οι ιδέες, εκείνες που φέρουμε, δημιουργούμε αλληλοεπιδρώντας ή αμφισβητώντας από κοινού. Είναι η περιχαράκωση της εξουσίας και της ιδιοκτησίας. Είναι εστίες ανομίας, γιατί στην αυθαιρεσία της αστικής δημοκρατίας, η ανυπακοή απέναντι στο σύστημα είναι μονόδρομος. Είναι σημεία συνάντησης, πειραματισμού, δημιουργίας και σύγκρουσης. Είναι όλα εκείνα που εμείς τις καθιστούμε. Για αυτό η εναντίωση στην οργάνωση του χρόνου και του χώρου από τη εξουσία, είναι υλική και πολιτική ανάγκη που γίνεται πράξη.

ΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ, ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΜΠ

Κατάληψη Πολύμορφου Αναρχικού Αγώνα "Ρετιρέ" retire_squat@riseup,net

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License