Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλεγγύης στο ΚΕΘΕΑ

Συμβολική παρέμβαση αλληλεγγύης στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Ευριπίδου 16) από την Ομάδα Ψυχικής Υγείας Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης και την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

post image

Συμβολική παρέμβαση αλληλεγγύης στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Ευριπίδου 16) από την Ομάδα Ψυχικής Υγείας Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης και την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΣΤΟΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Αντιτασσόμαστε στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στους/στις εργαζόμενους/ες του ΚΕΘΕΑ, το οποίο με ριζικές αλλαγές έρχεται να ευτελίσει τη δομή και τη λειτουργία του οργανισμού.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στον αγώνα όσων υπερασπίζονται τη λειτουργία των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, οι οποίες πλέον δομικά καταλύονται, ως έρμαια της κρατικής αυθαιρεσίας και ανευθυνότητας.

Η θεραπευτική αξία της κοινότητας είναι αυταπόδεικτη, σε μία κοινωνία αλλοτροιωμένης ύπαρξης, όπου κυριαρχεί ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός. Στον τομέα της εξάρτησης, οι θεραπευτικές κοινότητες των εξαρτημένων αποτελούν μία σημαντική θεραπευτική επιλογή, μέσα στην οποία το άτομοεπανακοινωνικοποιείται, ενώ η κοινότητα αποτελεί γι’αυτό φορέα προσωπικής και κοινωνικής αλλαγής. Η διαδικασία της θεραπείας είναι μεγάλη και δύσκολη, ωστόσο μέσα από μια πολυπαραγοντική διαδικασία που εμπνέει το άτομο να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, η κοινότητα του δίνει την επιλογή να συναποφασίσει για τη θεραπεία του, να συμμετέχει σε ομαδικές και ατομικές θεραπευτικές διαδικασίες, σε συνελεύσεις ομάδων και σε ποικίλες δραστηριότητες. Ενώ οι θεραπευτικές κοινότητες ιστορικά συνδέθηκαν και με το αντιψυχιατρικό κίνημα. Η κατασταλτική πολιτική και στρατηγική της κρατικής εξουσίας έρχεται να διαλύσει τη σημαντική αυτή προσπάθεια στο πεδίο της απεξάρτησης.

Η κίνηση της ριζικής “αναδιάρθρωσης” του ΚΕΘΕΑ αποτελεί άλλη μία προσπάθεια τουνεοφιλελεύθερου κράτους να αποδυναμώσει και να περιθωριοποιήσει όσ@ από εμάς είμαστεευάλωτες/οι σε μία εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων (κοινωνικο-οικονομιών, υγειονομικών, πολιτικών).

Μέσα στην ήδη έκρυθμη συνθήκη φτωχοποίησης και εξαθλίωσης, η αποτυχία του κρατικού συστήματος να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση του ιού covid-19 πλήττει πρωτίστως συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Η υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και αντιμετωπίζει διαρκώς τη κρατική ανευθυνότητα της κυρίαρχης συστημικής πολιτικής, της οποίας βασική στρατηγική αντιμετώπισης είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή. Φυσικό επακόλουθο είναι η επίθεση στη ψυχική υγεία και, αυτή τη φορά, σειρά έχουν τα άτομα με προβλήματα εξάρτησης.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η κρατική εξουσία αδιαφορεί για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, περιθωριοποιεί τον ψυχικά πάσχοντα, βάζει στη φυλακή την αδύναμη, κλείνει σε Αμυγδαλέζες τον πρόσφυγα και παρατάει εκτός κοινότητας την εξαρτημένη. Αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί σε κάθε μορφή κρίσης του συστήματος. Σε μία απόπειρα να συνδυάσουν την κυβερνητική κερδοσκοπία και τον περαιτέρω αποκλεισμό, με το παρόν σχέδιο νόμου για το ΚΕΘΕΑ, αφήνουν τα προγράμματααπεξάρτησης απογυμνωμένα από τα θεραπευτικά τους χαρακτηριστικά και στερούν από τα εξαρτημένα άτομα κάθε μορφής περίθαλψη ή φροντίδα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ

Ομάδα Ψυχικής Υγείας Covid19 Αλληλεγγύη ΘεσσαλονίκηςΑντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License