Μετωπο Αντίστασης- Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας στις χιλιανές φυλακές

Μπροστά σε αυτή την προοπτική εξόντωσης του συντρόφου, μέσω ενός μέτρου που αναμένεται να εφαρμοστεί ωστόσο συνολικά στον πληθυσμό των κρατουμένων στις χιλιανές φυλακές, η κοινότητα των πολιτικών κρατουμένων ενεργοποιήθηκε και σε ένα ενωτικό κλίμα που αποπνέει συντροφικότητα, αλληλεγγύη και αγωνιστική διάθεση, έβαλαν μπροστά τα κορμιά τους σε έναν αγώνα φθοράς, για να διεκδικήσουν την κατάργηση αυτού του επαχθούς μέτρου που γυρνάει πίσω τη Χιλή στο κομμάτι των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

post image

Η Αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου τουλάχιστον 10 συντρόφια, πολιτικοί κρατούμενοι και κρατούμενες στις φυλακές του Χιλιανού κράτους, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας επ’ αόριστόν με βασικά αιτήματα πρώτον την κατάργηση του άρθρου 9 και την αποκατάσταση του άρθρου 1 του διατάγματος Νόμου 321 και δεύτερον την απελευθέρωση του συντρόφου Marcelo Villarroel και όλων των ανατρεπτικών και αναρχικών κρατουμένων, της απελευθέρωσης των Mapuche και των κρατουμένων της πρόσφατης εξέγερσης που συγκλόνισε τη χώρα.

Από το Φθινόπωρο του 2019 η Χιλή βρίσκεται σε έναν διαρκή εξεγερσιακό αναβρασμό, που παρά την θηριώδη καταστολή δε λέει να εκτονωθεί εύκολα. Παρά τα χτυπήματα των διαδηλώσεων, τους νεκρούς, τις δεκάδες εξαφανίσεις σε όλη τη χώρα, τα βασανιστήρια συλληφθέντων (ακόμα και τους βιασμούς), τις φυλακίσεις, η φλόγα της εξέγερσης που άναψε πριν ενάμιση χρόνο στη Χιλή, συνεχίζει ακόμα να εκδηλώνεται σε μικρές ή μεγάλες εστίες, στις πόλεις ή τα χωριά. Ακόμα και μετά το δημοψήφισμα που επικύρωσε με συντριπτικά ποσοστά την κοινωνική επιθυμία για αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, συνεχίζουν να ξεσπούν εξεγερτικά γεγονότα με αποτέλεσμα η λίστα των νεκρών της καταστολής και των αιχμάλωτων του κράτους να μεγαλώνει διαρκώς.

Σε αυτό το κλίμα το Χιλιανό κράτος αντιλαμβάνεται ως ανάγκη την θέσπιση νέων μέτρων εξαίρεσης, μέσα και έξω από τις φυλακές, ως μια διαδικασία προληπτικής αντι-εξέγερσης σαν αυτή που ζούμε τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια στην ελληνική της εκδοχή. Σε αυτά τα μέτρα εντάσσεται και το άρθρο 9 που ουσιαστικά επιμηκύνει το καθεστώς κράτησης των κρατούμενων αλλάζοντας πλέον το πλαίσιο χορήγησης αναστολών (αποφυλάκιση με την έκτιση ενός ποσοστού της συνολικής ποινής ενός κρατούμενου), ένα κεκτημένο που κερδήθηκε με χρόνιους και αιματηρούς αγώνες μέσα στα Χιλιανά κολαστήρια από τη στρατιωτική δικτατορία και έπειτα.

Το άρθρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο των κρατουμένων των Χιλιανών φυλακών, πολιτικών και μη, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει ένα καθεστώς ασφυξίας από την τεχνητή επιμήκυνση της εκτιτέας ποινή τους. Πιο συγκεκριμένα όμως θα επηρεάσει σύντομα την προοπτική ελευθερίας του συντρόφου Marcelo Villarroel Sepúlveda οδηγώντας τον να εκτίσει μια εξοντωτική ποινή μέσα στις φυλακές. Ο σύντροφος Marcelo για πάνω 25 χρόνια έχει αντιμετωπίσει αταλάντευτα και αγωνιστικά το τίμημα του να είναι συνεπής ενάντια στη βαρβαρότητα της εποχής του. Με δύο διαφορετικές περιόδους εγκλεισμού, με ένα διάστημα παρανομίας στο ενδιάμεσο, καταδιωκόμενος από τη Χιλή ως την Αργεντινή, ο σύντροφος μας έχει αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της καταστολής από την εποχή που είχε εμπλακεί ενεργά στην ένοπλη αντιδικτατορική δράση. Ως αυτός που είναι, υπομένει σήμερα την εκδικητικότητα του κρατικού μηχανισμού που με τα νομοθετήματα που περνάει, του στερεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης αποφυλάκισης, (που δικαιούταν ήδη από το 2019) μέχρι και το 2036 αναγκάζονταν τον να παραμείνει σιδηροδέσμιος για περισσότερα από 40 χρόνια.

Μπροστά σε αυτή την προοπτική εξόντωσης του συντρόφου, μέσω ενός μέτρου που αναμένεται να εφαρμοστεί ωστόσο συνολικά στον πληθυσμό των κρατουμένων στις χιλιανές φυλακές, η κοινότητα των πολιτικών κρατουμένων ενεργοποιήθηκε και σε ένα ενωτικό κλίμα που αποπνέει συντροφικότητα, αλληλεγγύη και αγωνιστική διάθεση, έβαλαν μπροστά τα κορμιά τους σε έναν αγώνα φθοράς, για να διεκδικήσουν την κατάργηση αυτού του επαχθούς μέτρου που γυρνάει πίσω τη Χιλή στο κομμάτι των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Εμείς από την πλευρά μας δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την σπουδαιότητα ενός τέτοιου αγώνα, που επιχειρεί να θέσει τις δικές του παρακαταθήκες στο πάνθεον των διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων πολιτικών και μη κρατουμένων σε διάφορες γωνίες του κόσμου, που εκδηλώνονται πότε εκρηκτικά με εξεγέρσεις, ομηρίες, φωτιές στις ταράτσες, αποδράσεις (μαζικές και μη) είτε με απεργίες πείνας που ενίοτε καταλήγουν σε μόνιμες βλάβες στην υγεία των απεργών ή και στη δολοφονίες τους από το εκάστοτε κράτος.

Από αυτή τη γωνία του κόσμου λοιπόν, στέλνουμε κι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις ένα σινιάλο αλληλεγγύης στους

- Mónica Caballero Sepúlveda,

– Marcelo Villarroel Sepúlveda,

– Joaquín Garcia Chanks,

– Juan Flores Riquelme

– Juan Aliste Vega στο C.A.S, (όχι συμμετέχοντας στην απεργία, αλλά στηρίζοντας, δεδομένης της ιατρικής κατάστασής του στη φυλακή υψηλής ασφάλειας)

– Francisco Solar Dominguez

– Pablo Bahamondes Ortiz,

– Jose Ignacio Duran Sanhueza,

– Tomas González Quezada και

– Gonzalo Farias Barrientos

και τους ευχόμαστε νίκη στον επίπονο και κουραστικό αγώνα που επέλεξαν να δώσουν για να αντισταθούν ενάντια στη Χιλιανή εκδοχή της βαρβαρότητας Κράτους και Κεφαλαίου.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License