post image

Εδώ και ένα χρόνο βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης , με την εξάπλωση του ιού covid-19, οι επιπτώσεις της οποίας θα γίνουν πιο ξεκάθαρες στο επόμενο διάστημα. Αυτή η πανδημία έπιασε απροετοίμαστα όλα τα κράτη λόγω της συστηματικής υποβάθμισης των τομέων της υγείας και πέρα από το υγειονομικό κομμάτι πυροδότησε τη «νέα» καπιταλιστική αναδιάρθρωση αναδεικνύοντας τις ταξικές ανισότητες εντός της κοινωνίας, αλλά και δημιουργώντας ένα καθεστώς εξαίρεσης προς τους αόρατους αυτής. Από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, σήμερα μετράμε περίπου 9000 νεκρούς και έναν σύστημα υγείας το οποίο έχει ξεπεράσει τα όριά του. Ακόμα και σήμερα, και μετά από έξι μήνες μετά από την αρχή του τελευταίου lockdown η κυβερνητική επιλογή παραμένει η ίδια: συστηματική διάλυση του ΕΣΥ και προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία μετατρέποντας την δωρεάν δημόσια περίθαλψη σε εμπορικό προϊόν για όσους μπορούν να το αγοράσουν στρώνοντας το δρόμο με περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις μέσω της επερχόμενης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τα αιτήματα των γιατρών, ακόμα και ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του ιού δεν ικανοποιούνται. Τη στιγμή που η στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η παροχή των απαραίτητων μέσων προστασίας όλων των υγειονομικών, η επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών με όλο τον διαθέσιμο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και η δημιουργία νέων ΜΕΘ είναι πιο επιτακτικές από ποτέ, η κυβέρνηση έδωσε επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία στις ιδιωτικές κλινικές, στηρίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου εις βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας. Παράλληλα, σε όσους υγειονομικούς διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους ίδιους και καλύτερες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς, αναλαμβάνει δράση το δεύτερο ΕΣΥ, όπως το ονόμασε ο αρμόδιος υπουργός, η ελληνική αστυνομία. Πράγματι, σε όποια στιγμή οι εργαζόμενοι στην υγεία κινητοποιήθηκαν είχαν απέναντι τούς την αστυνομική καταστολή, ενώ πολλοί υγειονομικοί έχουν βρεθεί να είναι υπόλογοι για την συνδικαλιστική τους δράση με πειθαρχικές διώξεις και εκδικητικές μεταφορές σε νοσοκομεία, όπως στην περίπτωση του γιατρού Κ. Καταραχιά.

Η κυβέρνηση και η κρατική πολιτική βρήκε έναν μεγάλο σύμμαχο της, από την αρχή της πανδημίας, στο πρόσωπο συγκεκριμένων μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, μιας επιτροπής με άμεσες σχέσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ. Από τα σχεδιαγράμματα για το πως είναι εφικτό σε μια τάξη με περισσότερα άτομα να μεταδίδεται με λιγότερη ταχύτητα ο ιός, το πως δεν ήταν δυνατόν να γίνει επένδυση σε περισσότερα Μ.Μ.Μ. και πως καλύτερο θα ήταν να περπατάμε για να πηγαίνουμε στις δουλειές μας. Πρόσφατα, μάθαμε, επίσης, από μέλος της ίδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων ότι είναι λογικό να παθαίνει έκτος ΜΕΘ το 1/4 και αυτό να είναι λογικό. Εκείνο ,όμως, που έκανε ξεκάθαρο από την αρχή της πανδημίας η εν λόγω επιτροπή σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ήταν η προβολή της ατομικής ευθύνης ως μόνου μέσου αντιμετώπισης της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία του αφηγήματος της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση μόνο με την προστασία της κοινωνίας φαίνεται πως δεν έχει να κάνει. Αντίθετα, διαπιστώνουμε ότι με αυτή την αφήγηση επιχειρείται η μετακύλιση των ευθυνών από τους κυβερνώντες στην κοινωνία, ενώ είναι οι ίδιοι που έχουν στα χέρια τους το σύστημα υγείας και μια σειρά άλλων κομβικών τομέων για τη διαχείριση της πανδημίας. Ακόμα και η εισαγωγή των self tests δεν εντάσσεται σε μια οργανωμένη πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά στην ενίσχυση του αφηγήματος της ατομικής ευθύνης.

Παρά την υποτιθέμενη στροφή προς το δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η πραγματικότητα είναι άλλη. Μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων μόνο για covid, υποτίμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο μελλοντικός κίνδυνος για χρόνια πάσχοντες και μη που ενέχει η μη παροχή υπηρεσιών υγείας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναγκαστικά όσοι έχουν την δυνατότητα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα παροχής υγείας, που αποκλείει εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών. Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες ενώ ως απόρροια της κατάρρευσης του συστήματος υγείας αφήνονται εσκεμμένα οι δομές να μετατραπούν σε νοσηλευτήρια covid, όπου οι νοσηλευόμενοι αφήνονται έγκλειστοι και αβοήθητοι. Τον αποκλεισμό από την πρόσβαση στην δημόσια υγεία αντιμετωπίζουν και οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν ΑΜΚΑ για να εξυπηρετηθούν από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Η αδιαφορία για τους συγκεκριμένους ανθρώπους ποικίλει από την μη νοσηλεία μέχρι και τον θάνατο όπως στην περίπτωση του πρόσφυγα στο στρατόπεδο στην Κω. Έτσι επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά μια αλήθεια που χρόνια γνωρίζαμε, ότι στον καπιταλισμό, οι ζωές όλων μας δεν έχουν την ίδια αξία, δεν έχουμε όλοι την ίδια πρόσβαση στην υγεία ούτε ισχύουν οι ίδιοι όροι «προστασίας» για όλους.

Και αντί η θωράκιση των συστημάτων υγείας να αποτελέσει προτεραιότητα, τα περισσότερα κράτη επέλεξαν να επιβάλλουν ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης με μοναδικό μέτρο τον περιορισμό των στοιχειωδών μας δικαιωμάτων, με πρόσχημα την υγειονομική προστασία των πληθυσμών. Σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συντέλεσαν στη διάλυση του συστήματος υγείας, η κυβερνητική διαχείριση της Ν.Δ δεν εφαρμόζει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί, λοιπόν, για τη συγκρότηση ενός οργανωμένου πλάνου με υγειονομικούς όρους η κυβέρνηση εργάστηκε για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Μείωσε κατά 98% την δαπάνη για τις άδειες χρήσης των ΜΜΕ, χρηματοδότησε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και κανάλια με τεράστια ποσά σε μια προσπάθεια σύμπνοιας τους με τον επίσημο λόγο της κυβέρνησης και των «ειδικών» της. Αθώωσε μεγαλοεφοπλιστές, που κατηγορούνταν για ναρκεμπόριο και αποφυλάκισε άλλους, που ήταν υπεύθυνοι για σκάνδαλα εκατομμυρίων προχωρώντας σε χρηματοδοτήσεις εταιριών όπως η Aegean. Προέκρινε την αύξηση στρατιωτικών δαπανών με την αγορά των αεροσκαφών τύπου Rafale και μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση του αστυνομικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού ετοιμάζοντας την επίθεση σε όποιο κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο έχει απομείνει. Προσάρμοσε την κοινωνική ζωή σε μια λογική «ακορντεόν» ανοίγοντας χωρίς υγειονομικά μέτρα τα σύνορα το προηγούμενο καλοκαίρι προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας βάζοντας την οικονομία πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Τέλος, είναι ενδεικτική η προώθηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αλλαγής της εργασιακής νομοθεσίας, εν μέσω απαγορεύσεων και ακραίας αστυνομική καταστολής. Η απάντηση σε αυτήν την αυταρχική και αλαζονική πολιτική, δόθηκε στους δρόμους, στις πόλεις, στις γειτονιές και στις πλατείες πανελλαδικά.

Οι αγώνες για την δωρεάν και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στην υγεία δεν είναι ζητούμενο μόνο των εργαζομένων σε αυτή. Είναι ζητούμενο του συνόλου της τάξης μας για την προάσπιση της ποιότητας ζωής μας και την έξοδο από αυτήν και την επόμενη υγειονομική κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων στην υγεία, που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας για τους ίδιους και τους νοσηλευόμενους. Να αντισταθούμε , διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα μας στην περίθαλψη και στους τομείς της υγείας χωρίς ταξικούς - κοινωνικούς διαχωρισμούς. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στη ζωή , απέναντι στην αυταρχικότητα και στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που επέβαλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

ΙΣΟΤΙΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

 

Στηρίζουμε το κάλεσμα των υγειονομικών 9:00 π.μ. πλατεία Μαβίλης και καλούμε σε συγκέντρωση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο 6:00 μ.μ Προπύλαια.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License