[Θεσ/νίκη] Παρέμβαση έξω από την ΥΠΕ

Παρέμβαση έξω από την ΥΠΕ μετά από κάλεσμα της ΕΝΙΘ και νοσοκομειακών σωματείων για την τραγική κατάσταση του Ε.Σ.Υ., όπου συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και η Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών κομμουνιστών).

post image

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 22/4 έξω από την ΥΠΕ στην πλ. Αριστοτέλους στη Θεσ/νίκη μετά από κάλεσμα της ΕΝΙΘ και νοσοκομειακών σωματείων για την τραγική κατάσταση του Ε.Σ.Υ., όπου συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και η Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών κομμουνιστών). Το κείμενο που μοιράστηκε από την Ταξική Αντεπίθεση:

Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Ενώ η Ελλάδα εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στην Ευρώπη, ενώ οι μακάβριες ειδήσεις των δεκάδων νεκρών έχουν γίνει πια καθημερινότητα, ενώ η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι στην καλύτερη περίπτωση απελπιστική με την πληρότητα στις ΜΕΘ να ξεπερνά το 100%, ενώ το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια των φυσικών του αντοχών η κυβέρνηση εμμένει στην θανατοπολιτική της: Καμία ενίσχυση του ΕΣΥ, καμία επίταξη των αναγκαίων υπηρεσιών και δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας, ένας εμβολιαστικός σχεδιασμός ‘’σταγονόμετρο’’, και καταστολή για οποιονδήποτε αντιστέκεται.

Από την δήλωση ‘’είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία’’ διά στόματος υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών ένα χρόνο πριν φτάσαμε σήμερα στο να θεωρείται λογικό σύμφωνα με το υπουργείο υγείας ένα ποσοστό θανάτων ασθενών εκτός ΜΕΘ που φτάνει το 20%.

Η θανατοπολιτική τους όμως δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων/μεταναστών όπου οι διαμένοντες πληθυσμοί αφήνονται πλέον να πεθάνουν αβοήθητοι είτε οδηγούνται μεθοδικά στην απελπισία και την αυτοκτονία, στις φυλακές με τις άθλιες συνθήκες κράτησης και της στέρησης βασικών δικαιωμάτων αλλά και στα εργασιακά κάτεργα με τελευταία τρανταχτό παράδειγμα την εργατική δολοφονία 3 εργατών εργολαβικού συνεργείου του ΑΚΤΩΡ οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα εργασίας συντήρησης κολώνας του ΔΕΔΔΗΕ και τη δολοφονία 2 εργαζομένων σε εργοστάσιο της ΔΕΗ στον νομό Κοζάνης.

Εν μέσω υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση με κάθε μέσο καταστολής που διαθέτει και με σταθερό αρωγό τα φίλια ΜΜΕ (ειδικευόμενα στο ψέμα και στην παραποίηση της αλήθειας) βάλλει εναντίον όσων τολμούν να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, σε όσους αντιστέκονται στα αντιλαϊκά εκπαιδευτικά και εργασιακά νομοσχέδια, σε όσους αρνούνται να αποδεχτούν την αστυνομική βία ως την νέα κανονικότητα. Απεναντίας, συγκαλύπτει παιδεραστές και βιαστές (πχ Λιγνάδης, Γεωργιάδης), αθωώνει μεγαλοναρκέμπορους και ρίχνει ποινές χάδια στις φασιστοσυμμορίες που οι ίδιοι εξέθρεψαν και χρησιμοποίησαν στο παρελθόν ως μακρύ χέρι του κράτους.

Οι κρατικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες, η συστηματική φίμωση και η αστυνομική καταστολή στρέφονται και εναντίον των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Οι άλλοτε ήρωες με τις πράσινες και λευκές μπλούζες πέρα από τις υπερωρίες και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίες σήμερα τρώνε γκλοπιές στο κεφάλι σε κινητοποιήσεις τους, απειλούνται και παρακολουθούνται από βαλτές διοικήσεις, τους αποστέλλονται κλητεύσεις για απολογία εξαιτίας κινητοποιήσεων για διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις σε περίπτωση που νοσήσουν από τον ιό, τους επιβάλλονται ποινές στέρησης μισθού με γελοίες αφορμές, απειλούνται με ΕΔΕ στην περίπτωση που δημοσιοποιήσουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τιμωρούνται για την συνδικαλιστική τους δράση με μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία ή και με απόλυση, όπως έγινε με την περίπτωση του Κώστα Καταραχιά στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

Την ίδια στιγμή καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για διοικητικές αυθαιρεσίες σε διάφορα νοσοκομεία, όπως στην περίπτωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός με την εκδικητική παρακράτηση μέρους του μισθού (15 και 5 ημερών) δύο ειδικευόμενων γιατρών του ορθοπεδικού τμήματος, με πρόσχημα την αναιδή τους συμπεριφορά. Στην ουσία αυτό που ενόχλησε την διοίκηση ήταν η απαίτηση των δύο εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους ίδιους και καλύτερες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς.

Μιλάμε εδώ για την προέκταση μιας κυβερνητικής πολιτικής η οποία ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή αντί να διαθέσει χρήματα (τα χρήματα των φορολογουμένων) για την μόνιμη και επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων/κέντρων υγείας/ΤΟΜΥ, την αύξηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την πρόσληψη δασκάλων/καθηγητών στα σχολεία και την εύρεση κατάλληλων χώρων διδασκαλίας για την μείωση των μαθητών ανά τάξη, την διασφάλιση αντι-Covid 19 προστατευτικών μέτρων στους χώρους εργασίας κτλ επιλεγεί να ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα, δεκάδες εκατομμύρια για την ενίσχυση των σωμάτων της αστυνομίας (στα πλαίσια μιας στρατηγικής καταστέλλω όποιον αντιστέκεται), μειώνει την φορολογία για τις άδειες χρήσης ΜΜΕ κατά 98,5%, ανακεφαλαιοποιεί ιδιωτικές εταιρείες (πχ Aegean) με χρηματοδοτήσεις δώρο και στήνει την αγορά για τις ιδιωτικές μεγα-κλινικές σπρώχνοντας εκεί όσους και όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Για τους υπόλοιπους, η πρόσβαση σε δομές/υπηρεσίες υγείας αποτελεί μάλλον άπιαστη πολυτέλεια. Όσο για τις ιδιωτικές κλινικές και το μεγάλο έργο που αυτές θα επιτελέσουν στην μάχη κατά του Covid-19 η κοροϊδία φαίνεται δεν έχει όρια. Η μεταφορά ασθενών στις εν λόγω δομές προϋποθέτει αυτοί να βρίσκονται ένα βήμα πριν το εξιτήριο, με την νοσηλεία τους πάντοτε να γίνεται με το αζημίωτο. Παράλληλα, το εμπόριο ελπίδας του μαζικού εμβολιασμού αποδεικνύεται ένα μεγάλο φιάσκο απουσίας επιχειρησιακού σχεδιασμού και εμβολιαστικών δόσεων.

Σε όποιον τα παραπάνω δεν φαντάζουν ως ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, έχει δίκιο. Μπροστά στα κέρδη της πολιτικοοικονομικής ελίτ αυτής της χώρας και της διατήρησης της εξουσίας της εις βάρος της κοινωνικής βάσης οι λέξεις “δημόσια υγεία” αποτελούν ψιλά γράμματα, αν όχι παρωχημένη αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Άλλωστε, η διαχρονική υπονόμευση της Δημόσιας υγείας ως μόνο στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή της. Όποιος όμως σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

H καραμέλα της ατομικής ευθύνης/ανευθυνότητας ως κύριος μηχανισμός διασποράς του ιού έλιωσε, όταν έγινε αντιληπτό το πως εκμεταλλεύτηκε την πανδημία το κεφάλαιο: Έλιωσε με την ψήφιση των νομοσχεδίων Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση τον επόμενο καιρό και καταργεί το 8ωρο, την πληρωμή των υπερωριών, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη δυνατότητα απεργίας για τους εργαζομένους. Με τις απαγορεύσεις που αφορούσαν μόνο την εργατική τάξη, το λαό και τα δικαιώματά του όταν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά. Με τις fast-track ιδιωτικοποιήσεις, με την μή ενίσχυση του ΕΣΥ και την αδιαφορία για τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, με την λογοκρισία του διαδικτύου και της καλλιτεχνικής έκφρασης, με την καθημερινή αστυνομική βία που εφαρμόζεται στο πλαίσιο “Νόμος και Τάξη” που έχει κατακλύσει τις γειτονιές μας και που μας επιτρέπει να βγούμε από το σπίτι στην ουσία μόνο για να παράγουμε και να καταναλώσουμε.

Τα γεγονότα στην Ν. Σμύρνη όπου αγωνιστές ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή προστίμων σε μία οικογένεια με μικρά παιδιά που κάθισε σε ένα παγκάκι, η μεθοδευμένη προσπάθεια δολοφονίας του αγωνιστή Δ. Κουφοντίνα αλλά και η -δύο φορές – εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ, αποτέλεσαν το έναυσμα για να γυρίσει ο φόβος πλευρά. Χιλιάδες διαδηλωτές αψηφώντας τις απαγορεύσεις, τα πρόστιμα, τις συλλήψεις και την οργανωμένη κρατική τρομοκρατία πλημμυρίζουν τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων συγκροτώντας μαζικές λαϊκές αντιστάσεις στην επιβαλλόμενη δυστοπία και στον ‘’δημοκρατικό’’ ολοκληρωτισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για την διεκδίκηση της ζωής και της αξιοπρέπειας.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα των Υγειονομικών, του φοιτητικού κινήματος, των τοπικών αντιστάσεων ενάντια στην κρατική καταστολή.

Μόνο με ένα ενιαίο σύστημα Υγείας (Δημόσια Υγεία – Πρωτοβάθμια Φροντίδα, – Νοσοκομειακή περίθαλψη) το οποίο θα καλύπτει δωρεάν και επαρκώς τις ανάγκες όλων θα μπορέσουμε ως κοινωνία να εξέλθουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος από την πανδημία και τις πολύπλευρες συνέπειές της. Μόνο με αλληλεγγύη, ενότητα και οργάνωση θα μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική διαχείριση της πανδημίας όπου για την εργατική τάξη και το λαό επιφυλάσσει μόνο φτώχεια, ανεργία, επισφάλεια, καταστολή, τρομοκρατία, την ίδια στιγμή που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν ήδη τις νέες πολεμικές επεμβάσεις που έρχονται όλο και πιο κοντά στην περιοχή μας. Δουλειά τη δουλειά και γειτονιά τη γειτονιά, χωρίς αυταπάτες πια για την όποια σοσιαλδημοκρατία, να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό και στις κρίσεις του, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την διαρκή πολεμική προετοιμασία, ενάντια στην αστυνομοκρατία, ενάντια στη λεηλασία της φύσης, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

-Καμία δίωξη στους υγειονομικούς Αφροδίτη Ρέτζιου, Θανάση Σιούλη και Δάφνη Κατσίμπα και σε όλους τους γιατρούς που διώκονται διοικητικά ή ποινικά

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

-Μονιμοποίηση των εκτάκτων και επικουρικών

-Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση

-Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

-Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-Να αρθεί η αναστολή των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς. Να οριστεί η νόσηση με Covid ως επαγγελματική ασθένεια.

-Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας (Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς, Γενική Κλινική, Κυανούς Σταυρός κ.α.) που διαθέτουν το αναγκαίο και έμπειρο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές. Ένταξη τους στο σύστημα εφημερίας, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες για όλους τους ασθενείς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αξιοποίηση όλων των υποδομών τους και του προσωπικού με μισθοδοσία από το κράτος.

--Τήρηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, οι ζωές μας να μπουν πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών.

-Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων με αραίωση τμημάτων και προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.

-Αύξηση των μισθών με μείωση του χρόνου εργασίας, καμία ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά που καταργεί το 8ωρο και παύει την πληρωμή των υπερωριών

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

Επικοινωνία: tathess@riseup.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License