Κείμενο για για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας και την αποχώρηση τη Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Κείμενο που μοιράζεται στο κέντρο της Αθήνας και ανάρτηση πανό σε Πετράλωνα, Κυψέλη και Ευελπίδων για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας και την αποχώρηση τη Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

post image

«Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου»

Εναλλακτικός τίτλος: «Το φάντασμα της πατριαρχίας πλανάται πάνω απ’ το Αιγαίο!»

Είδος: Τραγωδία

Πρωταγωνιστούν: Πλούσιοι μεσήλικες άντρες υψηλά ιστάμενοι στην κρατική ιεραρχία

Πράξη 1η:

Μετά από πλήθος διαρροών και παραφιλολογίας, τον Μάρτιο του 2021 (συμπλήρωση ενός έτους καραντίνας και πέντε μηνών συνεχούς εγκλεισμού) τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο της «συνεπιμέλειας», ένα νομικό προσχέδιο 22 άρθρων που στόχο έχει να αναμορφώσει το πεπαλαιωμένο πλαίσιο οικογενειακού δικαίου του τόπου. Μια αναμόρφωση που θα θεωρούνταν προοδευτική αν ζούσαμε μισό αιώνα πριν και μόλις είχαμε αρχίσει να συζητάμε για την κατάργηση της προίκας και της μοιχείας. Η κοινή λογική βρέθηκε να παλεύει με ένα νομικό κείμενο που, με κύρια εργαλεία την ολική άρνηση πραγματικότητας, την πλήρη αδιαφορία για σφαιρική και ουσιαστική πληροφόρηση και κυρίως τον άκρατο ελιτισμό φέρει, εκτός από επικίνδυνα νομικά σφάλματα, και απειλητικές αν όχι ευθέως κακοποιητικές αλλαγές.

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε όλες δει τις αφίσες στις στάσεις των λεωφορείων και τα τηλεοπτικά σποτάκια από συλλόγους, αγνώστους μέχρι χθες, τους «ενεργούς μπαμπάδες[1]». Εν έτει 2021, στην πολιτισμένη Δύση θα περίμενε καμία μέτρα όπως η θεσμοθέτηση Οικογενειακού Δικαστηρίου, όπου μια διεπιστημονική ομάδα με ψυχιάτρους παιδιού, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με εξειδίκευση θα εκτιμά την κάθε περίπτωση και θα επικουρεί τον δικαστή στην απόφαση, ενώ οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στα υπό διάσταση ζευγάρια. Ίσως κάποια πολύ αισιόδοξη να περίμενε μια κρατική βοήθεια και στην επιμέλεια του τέκνου, μέριμνα για την ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών και υποστήριξη με κάθε τρόπο των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, καμία δε θα περίμενε να εξαναγκαστεί σε επικοινωνία με τον κακοποιητή-σύζυγο για να συναποφασίσουν «πολιτισμένα» τα ζητήματα επιμέλειας.

Κι όμως, η πρόοδος και ο εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα της οικογενειοκρατίας και των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση είναι άγνωστες λέξεις. Τρανταχτά παραδείγματα της αθλιότητας του νομοσχεδίου είναι:

- η εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού[2] (η περίφημη δηλαδή συνεπιμέλεια των γονέων- απουσία κάθε παιδοκεντρικού σκεπτικού, αντιθέτως, με το παιδί λειτουργεί ως τρόπαιο)

- η θέσπιση ρητού χρόνου επικοινωνίας του γονέα που δεν μένει μαζί με το παιδί οριζόντια, αυθαίρετα και a priori χωρίς, δηλαδή, να κρίνεται κατά περίπτωση (τεκμήριο 1/3 του χρόνου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η θέληση του ίδιου του παιδιού)

- η ασάφεια του νομοσχεδίου σχετικά με την υποχρέωση καταβολής διατροφής εκεί που θα ισχύει η συνεπιμέλεια

- η εγκατάλειψη των παιδιών και των μαμάδων στα χέρια των κακοποιητών τους, μιας και ορίζεται ότι πρέπει να καταστεί αμετάκλητη μια δικαστική απόφαση για ενδοοικογενειακή βία ώστε να αφαιρεθεί η επιμέλεια από τον γονιό (κατάσταση που στην Ελλάδα με τον τρόπο που λειτουργούν τα δικαστήρια παίρνει σχεδόν 8 χρόνια, αν βέβαια μια γυναίκα καταφέρει να καταγγείλει την βία που υφίσταται η ίδια ή το παιδί της).

Πράξη 2η:

Η πρόσφατη και αιφνιδιαστική ανακοίνωση της μονομερούς αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης[3] είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την εξέλιξη της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα αυτή που μαστίζεται από φαινόμενα γυναικοκτονιών[4] και έμφυλης βίας. Ο Ερντογάν κατάφερε να πιέσει για την αποχώρηση από τη Σύμβαση ως αντιτιθέμενη στα ήθη, τα έθιμα και τους θεσμούς του γάμου και της οικογένειας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Σύμβαση έχει καταληφθεί από άτομα που επιδιώκουν να «ομαλοποιήσουν» την ομοφυλοφιλία και τις ΛΟΑΤΚΙ ιδέες, πράγμα ασυμβίβαστο με τις οικογενειακές αξίες της χώρας. Υποστηρίζει, δε, ότι η Σύμβαση προωθεί τα διαζύγια και οι αναφορές στην ισότητα δεν αφορούν γυναίκες, αλλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα που επικαλούνται τους όρους της για να κερδίζουν ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία.

Η Τουρκία, εδώ και δεκαετίες ακροβατεί ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, ανάμεσα στο κοσμικό κράτος του Κεμάλ και τη μουσουλμανική θρησκευτική παράδοση[5]. Η απόφαση της αποχώρησης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί πλήγμα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, έστω και συμβολικά από νομικής πλευράς. Ο Ερντογάν επιλέγει το δρόμο της υπαναχώρησης από την προστασία των γυναικών για να αποκλείσει ταυτόχρονα και αυτή των ΛΟΑΤΚΙ. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, επέλεξαν να γεμίσουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας με διαδηλώσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Σκηνοθετικές οδηγίες:

Μας είναι καθαρό πως τέτοιου είδους νομικά κείμενα με τη μορφή της Διεθνούς Σύμβασης ή του Εθνικού Νόμου δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να αποτελέσουν λύση για ζητήματα με τα οποία καταπιάνονται, ούτε τρέφουμε την αυταπάτη ότι ένας νόμος του κράτους δύναται να προστατέψει τη γυναίκα σε μια κοινωνία δομημένη συθέμελα πατριαρχικά. Ο συμβολισμός, ωστόσο, της αποχώρησης της Τουρκίας και το μήνυμα που στέλνει ο Ερντογάν είναι σαφή και ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις αναμόρφωσης των δικών μας εξουσιαστών: περαιτέρω και μη παρέκει συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, φίμωση κάθε μειοψηφούσας φωνής, επαναπροσδιορισμός των ορίων των σωμάτων και των ζωών μας στο δικό τους πλαίσιο. Η ισότιμη μεταχείριση και προστασία ανεξαρτήτως φύλου και η προστασία της κάθε λογής γονεϊκότητας μοιάζουν εικόνες από το μέλλον, ενός κόσμου που βαδίζει ολοταχώς προς τα πίσω. Άλλωστε, είναι γνωστή η τακτική του άρχοντα να «αφανίζει» ό,τι δε μπορεί να ελέγξει ή ό,τι τον απειλεί. Αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες στην Τουρκία με τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος να συλλαμβάνονται και να δολοφονούνται από το τουρκικό κράτος. Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα, όπου η επίθεση σε κεκτημένα και δικαιώματα είναι καταρχήν επιθετικότερη από ποτέ, έτοιμη και πρόθυμη να ισοπεδώσει στο πέρασμα της ό,τι και αν εμποδίζει τη συντηρητική επέλαση. Με ένα σωρό προσχήματα ο Ερντογάν προβαίνει σε ένα βήμα προκλητικό και οπισθοδρομικό που δε θίγει απλά τις κατακτήσεις του γυναικείου φύλου αλλά στήνει την ταφόπλακα των ζωών τους. Αντίστοιχα, φαντασιωνόμενος την αγία οικογένεια, ο δικός μας μικρός ΔΑΠίτης δε φαίνεται να ησυχάζει αν δε διαλύσει ότι καταφέρνει να στέκει, από τύχη ακόμη, όρθιο.

Με τα κορμιά μας, όμως, κάνουμε παιχνίδι εμείς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ, ΣΕΞΙΣΤΗ

Λίλιθ

για τη διάρρηξη της έμφυλης κανονικότητας

lilithdek@riseup.net

[1] Δε μπορούμε εδώ να μην αναρωτηθούμε για τη σκοπιμότητα του επιθετικού προσδιορισμού: υπάρχουν άραγε και παθητικοί μπαμπάδες; Οι ενεργοί σε ποιού είδους ενέργεια προβαίνουν; Για την κατηγοριοποίηση των μαμάδων χρησιμοποιείται αντίστοιχο δίπολο;

[2] Προτείνουμε στα τσακάλια της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσουν και το παλιό αλλά αποτελεσματικό σχήμα του κύκλου με την κιμωλία και να παράσχουν τη δυνατότητα στους γονείς να διατηρήσουν καθένας από ένα χέρι του παιδιού του με την υποχρέωση η μάνα να διατηρεί πάντοτε το αριστερό ενώ ο «ενεργός μπαμπάς» το δεξί.

[3] Η Σύμβαση που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, προβλέπει την υποχρέωση των εθνικών νομοθετών των κρατών που αποτελούν μέλη της να καταρτίζουν νομοθεσία σχετική με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων παρόμοιων παθογενειών (π.χ. βιασμός εντός γάμου).

[4] Σύμφωνα με την φεμινιστική οργάνωση We Will Stop Femicide, το 2020 μόνο δολοφονήθηκαν 300 γυναίκες στην Τουρκία, ενώ το 2019 οι δολοφονημένες ήταν 474.

[5] Αν αλλάζαμε κράτος και γεωγραφικό προσδιορισμό, ίσως κάποιος πονηρός νους να έβλεπε την Ελλάδα, τα χριστιανικά Βαλκάνια και την δυτική Ευρώπη ακριβώς στην ίδια τραμπάλα.

Εικόνες:

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License