Κατά κοινή ομολογία, είναι η πρώτη φορά σε ζώσα κινηματική μνήμη όπου ένα οργανωμένο σχήμα ατόμων που νοεί εαυτόν εντός χώρου ανακάλυψε εμπράκτως ότι διαθέτει την απαιτούμενη αχρειότητα - όπως και το αντίστοιχο έλλειμμα στοιχειώδους αντιληπτικής ικανότητας - προκειμένου να αποπειραθεί να σαμποτάρει δημόσια εκδήλωση - πολλώ δε μάλλον, εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης - ενός αυτοοργανωμένου εγχειρήματος. Κατά την αντίληψή μας αλλά και την εμπειρία μας, η πρακτική αυτή κατά κανόνα - ή τουλάχιστον μέχρι πρότινος - εξαντλούνταν στην αποτροπή της εξασφάλισης δημόσιας παρουσίας και ελέγχου επί του πεζοδρομίου από πλευράς των ορφανών του Χίτλερ - των κανονικών ναζί, τουτέστιν, όχι όσων τα εν λόγω αντιπαρατιθέμενα πολιτικά σχήματα επέλεξαν συγκυριακά να βαπτίσουν ως τέτοιους, προκειμένου να αιτιολογήσουν την πολιτική τους ανυπαρξία και να προσδώσουν μια επίφαση νομιμοποίησης στην καφρίλα που επιχείρησαν να πραγματώσουν το προηγούμενο Σάββατο, στις 24/4, στο ανακοινωμένο μπαζάρ οικονομικής ενίσχυσης της ομάδας μας στην πλατεία Εξαρχείων. Δυστυχώς, έλαχε σε εμάς ο κλήρος να πρέπει για πρώτη φορά να διαχειριστούμε την ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση επί του δρόμου, όσο και να οφείλουμε να αποδείξουμε, εκ των υστέρων, ότι δεν διαθέτουμε προβοσκίδες.

Η πρώτη συντρόφισσα από εμάς κατέφθασε μεμονωμένα στην πλατεία Εξαρχείων περί της 10:00 και βρέθηκε αιφνιδίως περικυκλωμένη, με τα τραπεζάκια, τις κούτες και τις καρέκλες παραμάσχαλα, από έναν εσμό νεαρών και εξαιρετικά επιθετικών και εριστικών ατόμων, με επικεφαλής έναν γνώριμο σε εμάς - από προηγούμενα κινηματικά εγχειρήματα - γραφικό πενηντάχρονο 'ρήτορα των αμφιθεάτρων', αιώνια πολιτικά δυσκοίλιο της ιδεολογικής καθαρότητας και όψιμο αρνητή του κορωνοϊού. Οι νεαροί επιτιθέμενοι και ο ομαδάρχης τους πετούσαν τρικάκια εξ επαφής στην μούρη της συντρόφισσας και ούρλιαζαν μανιασμένα, κολλώντας το πρόσωπό τους με το δικό της, λέγοντας ότι η ίδια είναι ναζί, φασίστρια και διάφορα άλλα κοσμητικά, καταλαμβάνοντας χώρο με τσαμπουκά και αποτρέποντάς την από το να στήσει το σχετικό υλικό του μπαζάρ, ενώ παράλληλα απέτρεπαν κόσμο από το να προσεγγίσει τους πάγκους.

Όπως πληροφορηθήκαμε στις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση του Σαββάτου, το σχήμα αυτό είχε καταλάβει τον χώρο επί της πλατείας όπου είχε πλήρη γνώση ότι διεξάγουμε περίπου κάθε δίμηνο τις εκδηλώσεις μας ήδη από τις 9:30 με σκοπό την οριστική ματαίωση του μπαζάρ οικονομικής ενίσχυσης. Όπως επίσης πληροφορηθήκαμε - με πάσα υπευθυνότητα - από άτομα του ευρύτερου συντροφικού μας περιβάλλοντος, ο πενηντάχρονος ομαδάρχης και η παρέα του είχαν προαποφασίσει σε συνέλευση προπαρασκευαστική της 'δράσης' τους να προχωρήσουν, στο ενδεχόμενο μιας απρόσκοπτης διεξαγωγής του μπαζάρ, σε αρπαγή του ταμείου οικονομικής ενίσχυσής μας. Το κατά πόσο το τελευταίο αληθεύει, δεδομένης της παρούσας εξέλιξης των γεγονότων, πλέον το ξέρει μονάχα η καρδούλα τους. Η καρδούλα τους, αλλά - δυστυχώς για αυτούς - και όσα άλλα άτομα παρευρέθηκαν στην επίμαχη κουβέντα.

Σε κάθε περίπτωση, η συντρόφισσα που κατέφθασε πρώτη στον χώρο της πλατείας, πράττοντας το προφανές, επικοινώνησε εν εξάλλω καταστάσει επί τούτου με τις υπόλοιπες συντρόφισσες και συντρόφους του σχήματός μας, προκειμένου να μας ενημερώσει αλλά και να μας προειδοποιήσει ώστε να μην προσεγγίσουμε μεμονωμένα την πλατεία Εξαρχείων. Ομολογούμε ότι, από την δική μας πλευρά, η πρώτη μας σκέψη ήταν να πατήσουμε τα κεφάλια των επίδοξων τραμπούκων στην άσφαλτο. Δεν ξεπεράσαμε ποτέ την πρώτη μας σκέψη. Ούτε και υπήρξε ποτέ περίπτωση να αντιδράσουμε ήπια στον τραμπουκισμό οποιασδήποτε και οποιουδήποτε από εμάς, ιδιαίτερα δε σε τόπο και σε χρόνο όπου διεξάγουμε δημόσια εκδήλωση με την υπογραφή μας, επί τέσσερα συναπτά έτη, κάτω ακριβώς από τα σπίτια μας. Υπενθυμίζουμε ότι στο εξαιρετικά πρόσφατο παρελθόν έχουμε βρεθεί αντιμέτωπες με πολύ πιο ζόρικους 'εξωσχολικούς' τραμπούκους.

Ήταν εμφανές ότι η αντίδραση και οι διαθέσεις των επόμενων δύο συντροφισσών που κατέφθασαν, αιφνιδίασαν πλήρως τα άτομα που αποσκοπούσαν την ματαίωση του μπαζάρ. Ήταν παραπάνω από εμφανές ότι δεν υπολόγισαν το ότι τρεις μεμονωμένες συντρόφισσες θα ανταπέδιδαν πολλαπλάσια τις λεκτικές τους προκλήσεις, ούτε επίσης και το ότι οι ίδιες θα ανέβαζαν μονομερώς τον πήχη της έντασης σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο. Ομολογούμε, επίσης, ότι η μεταξύ μας λεκτική αντιπαράθεση που ακολούθησε δεν διέθετε απολύτως κανένα επίπεδο, και λυπούμαστε ειλικρινά που αυτή αποτέλεσε αφορμή ώστε να μας πιάσουν στο στόμα τους οι δύο πλέον αντιαισθητικές γλάστρες της δεξιάς πολυκατοικίας, ο κυβερνητικός εργολάβος καταστροφών Άδωνις Γεωργιάδης και ο εθνικός μας ρουφιάνος Κωνσταντίνος Μπογδάνος - στο δικό τους στόμα, που δεν πρόκειται να ξεπλύνει ποτέ ούτε ο Πηνειός. Μολαταύτα, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα είχαμε την δυνατότητα να κρατήσουμε ένα επίπεδο στην μεταξύ μας λεκτική αντιπαράθεση, ενόσω είχαμε πιαστεί μαλλί με μαλλί.

Εκ του παραλλήλου, πέραν των διάφορων περαστικών και παριστάμενων, σύντροφοι και συντρόφισσες από τις καφετέριες και τα πέριξ της πλατείας είχαν προσεγγίσει το σημείο της αντιπαράθεσης - άνθρωποι με τους οποίους ζούμε στην ίδια γειτονιά και γνωριζόμαστε εδώ και δεκαετίες. Άνθρωποι που στηρίζουν έμπρακτα το εγχείρημά μας, και που - ω του θαύματος - δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνουν αμέτοχοι όσο ένας επιθετικός και εριστικός συρφετός - συρφετός ο οποίος είχε παύσει πλέον να είναι υπεράριθμός μας - μας λοιδορούσε ως ναζί και μας τραμπούκιζε. Σε αυτό το σημείο ήταν πλέον πασίδηλο ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση να σαμποταριστεί το μπαζάρ των Αδέσποτων Εξαρχείων. Ως εκ τούτου, οι επίδοξοι νταήδες περιόρισαν τους σκοπούς τους στο να διατηρήσουν την απλή φυσική τους παρουσία επί της πλατείας, όπως και ό,τι είχε απομείνει από την επίφαση αξιοπρέπειάς τους. Αυτή την τελευταία δυστυχώς απώλεσαν άδοξα μαζί με το πανό τους. Κατά συνέπεια, το αντιπαρατιθέμενο σχήμα συγκροτήθηκε και προετοιμάζονταν να αποχωρήσει. Τα τελευταία ψυχολογικά τους αποθέματα εξαντλήθηκαν, εν τέλει, με την συγκυριακή διέλευση μερικών μηχανών της Ομάδας ΔΡΑΣΗ περιμετρικά της πλατείας, κατά την οποία τα νεαρά άτομα και ο 'μπαρουτοκαπνισμένος' - κατά δήλωσίν του - οπλαρχηγός τους περιφρούρησαν την πολιτική τους 'παρέμβαση' και τα προτάγματά τους με το να τραπούν σε άτακτο φυγή. Αφότου οι χελώνες έγιναν λαγοί, οι μηχανές της ΔΡΑΣΗ δεν σταμάτησαν επί της πλατείας, παρά πέρασαν ρελαντί από μπροστά μας και απομακρύνθηκαν. Πέραν τούτων, το sequel με τα παλούκια και τις τσάντες που τα 'τάγματα εφόδου' γεμίζαν με πράγματα επίσης δεν παίχτηκε το προηγούμενο Σάββατο στους κινηματογράφους. Εάν δεν συνιστά στεγνό ψέμα από πλευράς των επιτιθέμενων - δεν θα ήταν, άλλωστε, το πρώτο τους - ενδεχομένως το έργο που είδαν να αποδίδεται στον πρόδηλο πανικό τους. Δυσκολευόμαστε, μολαταύτα, να φανταστούμε το μεταφυσικό σενάριο βάσει του οποίου θα μπορούσε να είχε δοθεί η οποιαδήποτε συνέχεια σε ένα σκηνικό, που μόλις πριν από λίγα λεπτά είχε τερματιστεί - κατά τα λεγόμενα τους - από την παρουσία και μόνο της Ομάδας ΔΡΑΣΗ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια των γεγονότων το μπαζάρ διεξαγόταν - παρά τις ευκόλως εννοούμενες αντιξοότητες - ομαλά.

Είναι απόλυτα κατανοητό οι αργόσχολοι νεαροί και νεαρές που αποπειράθηκαν να ματαιώσουν την εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης του σχήματός μας - και που διασκέδαζαν, το προηγούμενο βράδυ, με την σκέψη της αρπαγής του ταμείου μας, εντός της ασφάλειας και της θαλπωρής των στεκιών τους και των καταλήψεών τους - να παραγνωρίζουν την πραγματικότητα γύρω τους και να βλέπουν οράματα, όντας άκαπνοι κινηματικά και με μηδαμινή επαφή με το πεζοδρόμιο. Όπως λόγου χάρη το έτερο έργο, ότι οι διάφοροι περίεργοι πρωινοί θαμώνες και 'θαμώνες' της πλατείας Εξαρχείων που νωχελικά παρατηρούσαν το δωρεάν θέαμα της εβδομάδας - κάποιους από τους οποίους μάλιστα μερικά λεπτά πριν αναγνώριζαν ως δυνάμει 'πελατεία' μας και προσπαθούσαν να εκτοπίσουν με επιθετικό τρόπο από τον χώρο του μπαζάρ - μεταμορφώθηκαν κατόπιν εορτής σε 'μπράβους' που περιφρουρούσαν βλοσυρά - και πάντοτε εξ αποστάσεως - τα Αδέσποτα Εξάρχεια στις μεταξύ μας αντεγκλήσεις. Κατανοούμε, εν μέρει, και την δυστοκία τους να ερμηνεύσουν με κάποιο άλλο, εναλλακτικό αφήγημα το γεγονός ότι δεν επέτυχαν τελικώς - παρά τις απέλπιδες προσπάθειές τους - να μας εξευτελίσουν δημόσια, ως αποσκοπούσαν, αλλά και ότι εν τέλει υπέστησαν αυτά ακριβώς που με μένος ευχόντουσαν λίγο νωρίτερα προς εμάς για τα μέλη του σώματός μας.

Αυτό που δεν δικαιολογείται, και που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεπεραστεί και να πέσει κάτω από το τραπέζι, είναι το μαγειρείο που επιχείρησε να στήσει σε βάρος μας, αλλά και σε βάρος πλείστων συντρόφων μας, ο χειριστικός και έμπλεος κουτοπονηριάς πενηντάχρονος ομαδάρχης τους. Πέραν του ότι προσπαθεί - κάπως ατσούμπαλα, ομολογουμένως - να μας συσχετίσει με τις δολοφονικές συμμορίες των ναζί στον Άγιο Παντελεήμονα προκειμένου να αποδομήσει εκ του συσχετισμού το ηθικό του χαρακτήρα μας - δράττοντας, εκ του παραλλήλου, την ευκαιρία να επιδείξει εμφατικά στο νεαρό ακροατήριό του αυτά τα πενιχρά κινηματικά 'παράσημα' που συγκυριακά αποκόμισε προ δεκαετίας - αφήνει σκοπίμως έωλα σχόλια περί παρουσίας και δράσης των γνωστών 'security team' το προηγούμενο Σάββατο στο πλευρό μας. Για όσους μας γνωρίζουν, τα ανωτέρω σχόλια μόνο γέλωτα μπορούν να προκαλέσουν. Σε εμάς, όμως, δεν αρέσει η προσπάθεια εργαλειοποίησης υφιστάμενων ενδοχωρικών διενέξεων στην κατεύθυνση νομιμοποίησης μιας απολίτικης καφρίλας ενώπιον συντρόφων που δεν έχουν γνώση των τεκταινόμενων στην πλατεία Εξαρχείων, ούτε όμως και το επιχειρούμενο μαγείρεμα ανθρώπων που εμπράκτως έχουν αντιπαρατεθεί για τους δικούς τους λόγους στο παρελθόν με τα 'security team', προκειμένου να υποδαυλιστεί μια εκ των ουκ άνευ πολεμική εναντίον μας. Επιπροσθέτως, ας είναι απολύτως σαφές ότι χρεώνουμε αποκλειστικά σε αυτόν τον ίδιο το σύνολο του οχετού που σκοπίμως αναπαράγεται όψιμα με την ασφάλεια της ανωνυμίας στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης περί της από κοινού εμπλοκής των 'security team' αλλά και οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, γειτονικών της πλατείας καταλήψεων, συνελεύσεων ενάντια στην μαφία κ.ο.κ. υποστηρικτικά ως προς εμάς. Αν και φαντάζει αληθινά σουρεαλιστικό το ενδεχόμενο να συνενώθηκαν οι ανωτέρω ετερόκλητες και αντιπαρατιθέμενες, εν πολλοίς, ομαδοποιήσεις υπέρ του προτάγματος της στείρωσης των αδέσποτων επειδή τους πήραμε εμείς τηλέφωνο - υπό διαφορετικές περιστάσεις το ανωτέρω θα μπορούσε εύλογα να νοηθεί ως το 'ιερό θαύμα' των ημερών - εμείς από την δική μας την πλευρά, ως άμεσοι αποδέκτες της λάσπης, θα λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν μας τα ψεύδη του. Για αυτό - και μόνο για αυτό - του υποσχόμαστε, κατ' ελάχιστον, ότι την επόμενη φορά που θα τον συναντήσουμε δεν θα τον υβρίσουμε - γιατί δεν θα του μιλήσουμε.

Τα Αδέσποτα Εξάρχεια ως αυτοοργανωμένη ομάδα συστάθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια από άτομα που ούτως ή άλλως ασχολούνταν ήδη για πολλά χρόνια μεμονωμένα με την φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Εν μέσω της τωρινής συγκυρίας, η αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου μας, των πόρων μας αλλά και τα υπέρογκα έξοδά μας σε χειρουργεία, περίθαλψη, διατροφή και στειρώσεις ανέκυπταν πλέον ως επιτακτική ανάγκη. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι, για μην δύναται να κατανοήσει κάποιος κατ' ελάχιστον τους λόγους καθαυτούς για τους οποίους εμείς θεωρούμε ότι η στείρωση των αδέσποτων είναι απολύτως αναγκαία, ασχέτως με το εάν διαφωνεί, πρέπει είτε να πουλάει τρέλα, είτε να είναι εγκάθετος με μετεφηβικά σύνδρομα, είτε - εν προκειμένω - και τα δύο. Σε κάθε περίπτωση, τα νεογέννητα γατάκια πατέ εν μέσω λιμνάζοντων αιμάτων επί της Πατησίων είναι ένα θέαμα που, καθομολογουμένως, δεν αρμόζει στην αισθητική μας και δεν έχουμε την πρόθεση ούτε να συνηθίσουμε, ούτε να αποδεχθούμε ως φυσικό γεγονός.

Μακριά από δημοτικούς φορείς και θεσμικούς παράγοντες και ούσες απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενες, ως αρμόζει σε ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε πραγματώσει περί τα εκατό χειρουργεία, πάνω από διακόσιες υιοθεσίες και περισσότερες από χίλιες στειρώσεις αδέσποτων ζώων, έχοντας συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ποσά αποκλειστικά με την βοήθεια αλληλέγγυων, κυρίως μέσω των μπαζάρ που διοργανώνουμε. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, με μεγάλη μας χαρά, ότι τα αποτελέσματα της 'ανηλεούς' μας δράσης υπέρ των αδέσποτων είναι πλέον ορατά επί των δρόμων, καθώς η εικόνα εξαθλιωμένων και τραυματισμένων γατιών και σκυλιών έχει σχεδόν εκλείψει από την γειτονιά των Εξαρχείων. Και όχι επειδή αυτά διέβησαν τις πύλες των κρεματόριων, αλλά επειδή έχουν αποπαρασιτωθεί, έχουν χειρουργηθεί, έχουν εμβολιαστεί, έχουν στειρωθεί, έχουν ανακάμψει με χρόνια και επιμελή φροντίδα και κάποια έχουν πλέον υιοθετηθεί ή φιλοξενούνται από οικογένειες ανθρώπων που γνωρίζουμε προσωπικά ότι τα φροντίζουν με αγάπη. Τουλάχιστον, όσα από αυτά καταφέραμε με τα πενιχρά μας μέσα να προλάβουμε. Αυτή τη στιγμή χρωστούμε περί τις 4.000€ σε ιατρικά και λοιπά έξοδα περίθαλψης αδέσποτων, ενώ μέρος του ποσού αυτού καταφέραμε να καλύψουμε με το μπαζάρ που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στις 24/4. Τα ανωτέρω δεν τα παραθέτουμε έχοντας την πρόθεση να περιαυτολογήσουμε, παρά για να καταστήσουμε απολύτως σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι έχουμε πραγματικά προβλήματα που μας απασχολούν σε δρώντα χρόνο, ελλείψεις τις οποίες πασχίζουμε να καλύψουμε, όπως επίσης και κακοποιημένα αδέσποτα τα οποία δεν έχουμε την πρόθεση να εγκαταλείψουμε για να εμπλακούμε περαιτέρω σε μια φιλολογική αντιπαράθεση με άτομα που φυτοζωούν στις παρυφές του χώρου και δεν έχουν τίποτα να δώσουν στο κίνημα, παρά μόνο να το διαβάλλουν προκειμένου να καταφέρουν να αποκτήσουν διακριτή πολιτική ταυτότητα και υπόσταση.

Το μόνο που παραμένει ως παρακαταθήκη από το ανωτέρω επεισόδιο, στην αντίληψή μας, είναι το ότι η κάθε απολίτικη καφρίλα - όπως, εν προκειμένω, το σαμποτάζ μιας εκδήλωσης οικονομικής ενίσχυσης και η προοπτική αρπαγής ενός ταμείου αυτοοργανωμένου εγχειρήματος - μπορεί πλέον τόσο αβίαστα να νομιμοποιηθεί από τον κάθε τυχάρπαστο τσόγλανο ως μια δόκιμη μορφή 'ιδεολογικής διαπάλης' και 'πολιτικής παρέμβασης', ειδικά από άτομα νεαρής ηλικίας που ενδεχομένως να προσεγγίζουν για πρώτη φορά τον χώρο. Το ότι θα έπρεπε, δε, να υποστούμε αδιαμαρτύρητα τον δημόσιο εξευτελισμό μας από έναν εσμό τραμπούκων και να τις 'αρμέξουμε' προκειμένου να μην υποπέσουμε στο μεμπτό της 'αντισυντροφικής συμπεριφοράς' - επαναλαμβάνουμε, να παραμείνουμε αδρανείς απέναντι σε υπεράριθμες ατομικότητες που με περίσσιο 'συντροφικό πνεύμα' μας περιύβριζαν ως ναζί, φασίστες και ομοϊδεάτες των επιτροπών κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα και μας εκδίωκαν βίαια από τον χώρο της εκδήλωσής μας - συνιστά μάλλον έγκλημα κατά της λογικής και ένδειξη απύθμενου θράσους, και σίγουρα όχι αντικείμενο καταγγελίας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν σκοπεύουμε ούτε να ανεχθούμε, ούτε όμως και να αναπαράγουμε την ανωτέρω συνθήκη. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας, απρόσκοπτα, προσηλωμένα και αυτοοργανωμένα, μαζί με όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που έχουμε συναντηθεί και συναντούμε κάθε φορά στον δρόμο.

 

Αδέσποτα Εξάρχεια

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License