Κάθε μέρα του έτους, o άνθρωπος επιβάλλει την υπάρξη του πάνω στην ελευθερία άλλων όντων. Μερικές μέρες επιλέγει να στηρίξει την δολοφονία άλλων ζώων στα πλαίσια ένος γλεντιού, μίας γιορτής, μίας φιέστας. Τέτοιες μέρες είναι και αυτές που διανύουμε τώρα όπου πολλά υποκείμενα στήριξαν την μαζική δολοφονία και κατανάλωση ζώων στα πλαίσια χριαστιανικών (η wannabe αντιχριστιανικών/αντιδραστικών) εορτασμών, ξέγνοιαστων αραγματικών και μη. Σαν ατομικότητες αποφασίσαμε να πούμε την άποψη μας στην δημόσια σφαίρα, όπως και άλλωστε μας ζητήθηκε από τμήμα του παρακάτω κόσμου.

Εδώ και μήνες, φοιτήτριες και μη ανοίγουν τις σχολές με καταλήψεις, με ελευθεριακά προτάγματα που θεωρητικά μας χωράνε όλα κάνοντας αντιμαθήματα, οργανώνοντας vegan κουζίνες, βρίσκοντας τους τρόπους να υπάρχουν. Επίσης όμως, τις τελευταίες μέρες, έλαβαν χώρα στο campus του πανεπιστημίου πολλά events με χαρακτηριστική την αγορά και κατανάλωση κρέατος, την έκδηλη διασκέδαση γύρω από την μαζική πτωματοφαγία, εν πλήρει γνώσει του γεγονότος πως εδώ και χρόνια ενεργά πολιτικά υποκείμενα, κομμάτια του ευρύτερου αγώνα και του αντιεξουσιαστικού/ αναρχικού κινήματος θέτουν αιχμιακά την αποφυγή αυτών των συνηθειών, πόσο μάλλον σε πολιτικούς χώρους (και δει σε αυτούς που συνυπάρχουμε και παρεμβαίνουμε συστηματικά). Αυτό είναι μία θέση και στάση βασισμένη στα πολιτικά μας προτάγματα και το θέμα μας δεν είναι αυτό της συμπερίληψης βίγκαν και χορτοφάγων συντρόφων στην εκάστοτε κουζίνα (με ένα αντίστοιχο menu).

Η επίμονη παραβίαση των πολιτικών μας ορίων μας εξοργίσε και αποφασίσαμε να πράξουμε. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπα με την πραγματικότητα και είπαμε ότι αυτή τη φορά η οργή αυτή θα επικοινωνηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την διοργάνωση του 3ου για αυτή την εβδομάδα, event, έτσι ώστε να αποτραπεί η αγορά και επομένως, η οικονομική ενίσχυση της (κρεατο)βιομηχανίας-θανάτου. Μετά την επικοινωνία η “λύση” που προτάθηκε από την πλευρά της διοργάνωσης ήταν το ψήσιμο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, χωρίς επιτυχία, πράγμα που είτε από σκοπιμότητα είτε από άγνοια λειτούργησε ως υπεκφυγή και το κρίνουμε ως εξίσου προβληματικό. Τα κρέατα αγοράστηκαν και κάποια από αυτά ψήθηκαν και την ώρα του event. Κατανοούμε ότι κάποια μερίδα κόσμου ενδεχομένως και να μην είναι σε επαφή με τον αντισπισιστικό αγώνα, όμως θεωρούμε πως τέτοιου είδους πράξεις υπονομεύουν τις δικές μας προσπάθειες για διάχυση των μίνιμουμ των πρακτικών μας. Επισκευθήκαμε το "Μεγάλο Άραγμα" στο αίθριο του Πολυτεχνείου ΑΠΘ και επικοινωνήσαμε τη δυσαρέσκειά μας στη διοργάνωση, τονίζοντας πως δεν θα φύγουμε αν δεν σταματήσει το ψήσιμο και η διανομή κρέατος.

Μετά από αρκετή ώρα συζητήσεων, χλεύης, αποπολιτικοποίησης της οργής μας από μια μερίδα κόσμου, σμήκρινσης της αξίας των προταγμάτων μας με κούφιες συγκρίσεις με άλλης σημασίας κομμάτια του αγώνα και ενώ ως επί το πλείστον η μουσική και το φαγοπότι συνεχίζονταν κανονικά από ένα σημείο και μετά επιχειρηθήκε η αποσιώπηση μας ανεβάζοντας επιδεικτικά την ένταση της φωνής, η διοργάνωση συζήτησε και μας ανακοίνωσε πως το σκηνικό θα λάβει τέλος. Τα κρέατα μαζεύτηκαν (ενώ είχαμε προσπαθήσει και κάποια από εμάς να το κάνουμε ήδη αυτό) και αποφασίστηκε να μοιραστούν κατά την έξοδο των ατόμων από το event για να φαγωθούν αλλού. Γενικά, σαφώς και υπήρχε μερίδα κόσμου που μας στήριξε ακόμα και από την διοργάνωση, όμως τα σχόλια και η αντιμετώπιση που είχε συγκεκριμένος κόσμος απέναντί μας, όπως και παρευρισκόμενοι, μας βάζουν στη θέση να επαναφέρουμε στον δημόσιο διάλογο κάποια πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα πλέον. Μας προξένησε αμηχανία ο αυθαίρετος τρόπος με τον οποίο κάποιο άτομο έκρινε την πολιτική μας ύπαρξη εντός του πανεπιστημίου στην προσπάθεια του να μας μειώσει, ο τρόπος που κριθήκαμε για τα ρούχα που φοράμε (μαύρο χρώμα) ως τραμπούκοι ενώ υπήρξαν έμμεσοι επιθετικοί υπαινιγμοί για τα καλυμμένα χαρακτηριστικά συντρόφου, η συμμετοχή μας σε άλλα κομμάτια του αγώνα αλλά και η ίδια η φύση της παρέμβασης. Πήγαμε να επικοινωνήσουμε την οργή μας και υπήρχε μερίδα κόσμου που ειρωνέυτηκε την ίδια την ύπαρξη της. Άλλα άτομα κατάλαβαν την θεωρία πίσω από την πράξη, αλλά όχι τις πρακτικές μας. Καταστήσαμε σαφές ότι την επόμενη φορά δεν θα επικοινωνηθεί με τον ίδιο τρόπο και αφού η παρέμβαση έλαβε τέλος αποχωρήσαμε από τον χώρο.

Οι μαζικές δολοφονίες ζώων και η γιορτή γύρω από αυτές θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι στα άτομα που τις στηρίζουν. Έχουμε επιλέξει πολύ συνειδητά τα κομμάτια του αγώνα που στηρίζουμε χωρίς να μειώνουμε κάποια άλλα, και θέλοντας να αφήσουμε μια πολιτική παρακαταθήκη προσπαθήσαμε να υπάρξουμε με βάση τον διάλογο. Παρόλα αυτά δεν γίναμε κατανοητά από πολύ κόσμο που μας αντιμετώπισε ως θέαμα. Έχουμε επιλέξει να φτιάχνουμε τις καταστάσεις μέσα στις οποίες θέλουμε να υπάρχουμε και ασχέτως των επιλογών του κάθε ατόμου (που και αυτές δεν είναι στο απυρόβλητο) όσο στήνονται πανηγύρια θανάτου σε χώρους που υπάρχουμε ή και όχι, θα είμαστε εκεί να τα χαλάμε. Να τους υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει κόσμος που βάλλεται, που αγωνίζεται καθημερινά με όλα τα μέσα έχοντας ως πολιτικό πυλώνα την ολική απελευθέρωση. Δεν θα επιτρέψουμε αυτοί οι αγώνες να χλευάζονται και να αποσιωπούνται από φοιτητές, "συντρόφους" στο βωμό της διασκέδασης τους. Η ανθρωποκεντρική κανονικότητα έχει ριζώσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επείγει να καταστραφεί.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΝΙΣΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ, ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΝ

ΑΝΤΙΣΠΙΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΚΟΗ

Η ΤΣΙΚΝΑ ΣΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΝΙΞΕΙ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License