1η Μάη Καραγιλάν στον ασύρματο: Ένας σύγχρονος αντάρτικος αγώνας, πρότυπο για όλο τον κόσμο

Το μέλλον των δυνάμεων που παλεύουν για ελευθερία και δημοκρατία, επίσης εξαρτάται από ετούτο τον πόλεμο... Τέσσερις από τους ηρωϊκούς συντρόφους μας έχουν πέσει μάρτυρες μέχρι τώρα: οι Σύντροφοι Τσιβαγκέρ, Ντιλσέρ, Εκίν και Ασιγιά. Τους θυμάμαι με σεβασμό. Οι αντάρτες οδήγησαν όλες τις εναέριες κι επίγειες επιθέσεις του εχθρού, στο τίποτα. Ως προς τις αναφορές, πάνω από εκατόν είκοσι εχθροί στρατιωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα και δυο ελικόπτερα επίσης, χτυπήθηκαν. Αυτό είναι ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα. Τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από την αντίσταση των προγηγούμενων οκτώ ημερών. Ποιές ήταν οι αδυναμίες μας σ’αυτό το διάστημα; Οφείλουμε να τις αναγνωρίσουμε και να κινηθούμε αναλόγως... Πρέπει να μην υποτιμήσουμε τον εχθρό, αλλά ούτε και να τον κάνουμε μεγαλύτερο απ’ ό,τι είναι. Έχει συναντήσει την αντάρτικη αντίσταση κάθε ώρα, κάθε λεπτό, για μέρες. Μ’ αυτό τον τρόπο θα του ενσπείρουμε μια ήττα. Πουθενά να μην του προσφερθεί μια ευκαιρία για εύκολη επιτυχία...

post image

Την Πρωτομαγιά, ο διοικητής του κεντρικού επιτελείου του Κουρδικού αντάρτικου, των Δυνάμων Προστασίας Λαού (HPG), απηύθηνε από τον ασύρματο μήνυμα προς όλες τις αντάρτικες μονάδες που πολεμούν αυτές τις μέρες στη Μετίνα, την Αβασίν και τη Ζαπ, υπερασπιζόμενες τις Ζώνες Άμυνας Μεντίγια. Ο Μουράτ Καραγιλάν περιέγραψε την αντίσταση στην ολομέτωπη τούρκικη εισβολή της 23ης Απρίλη, ως ιστορικά σημαντική σ’ ένα κρίσιμο στρατηγικό στάδιο. Σημείωσε ότι ο άμεσος σκοπός της εισβολής, η εκδίωξη των ανταρτών από τις Ζώνες Άμυνας, αποβλέπει στην εγκατάσταση μιας νεκρής ζώνης εκεί, για την κατοχική επίθεση σ’ όλες τις κατακτήσεις του Κουρδικού λαού. Επισήμανε ιδιέταιρα ότι εγείρεται ένας τεράστιος κίνδυνος και μια απειλή για τον Αραβικό και άλλους λαούς της περιοχής.

«Ο πόλεμος διεξάγεται στο βουνό, αλλά τα αποτελέσματά του θα επηρεάσουν την τουρκία και όλη την περιοχή. Η ύπαρξη και το μέλλον της κυβέρνησης των ΑΚΡ και ΜΗΡ είναι στον αέρα. Γι’ αυτό η μάχη στη Μετίνα, την Αβασίν και τη Ζαπ, είναι επίσης ένας αγώνας για δημοκρατία στην τουρκία. Το μέλλον των δυνάμεων που παλεύουν για ελευθερία και δημοκρατία, επίσης εξαρτάται από ετούτο τον πόλεμο. Οι σύντροφοί μας, έχουν επίγνωση αυτού. Γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται μόνο για την υπεράσπιση μιας περιοχής. Αφορά στο μέλλον και την ύπαρξη του λαού μας. Γι’ αυτό θέλουμε να νικήσουμε ετούτο τον αγώνα. Ως κίνημα, πρέπει να αναλάβουμε κινδύνους και να είμαστε θεληματικοί στην αυτοθυσία. Όλοι οι σύντροφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό έχουμε αποφασίσει. Ετούτος ο πόλεμος δεν απαιτεί μια τακτική προσέγγιση, αλλά μια στρατηγική. Εφόσον ο εχθρός είναι αδύναμος προς το παρόν, έχουμε ευκαιρίες από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε πλεονεκτήματα.

...Ετούτη η αντίσταση δημιουργήθηκε με τεράστειο θάρρος, αφοσίωση και υψηλό επίπεδο θυσιών. Προς το παρόν, αυτό το πνεύμα χαρακτηρίζει τους συντρόφους σε όλες τις θέσεις, στα τούνελ και σε κάθε δέντρο. Το ξέρουμε και το νιώθουμε (εννοεί, στο κεντρικό επιτελείο). Γνωρίζουμε ότι έχει επιδειχθεί τεράστεια αφοσίωση. Αυτός είναι ο λόγος που ο εχθρός, παρά τις τεχνικές ικανότητές του, δεν κατάφερε κανένα αποτέλεσμα σε οκτώ μέρες. Περιφανεύονται ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ. Δεν έχουν αναπτυχθεί μόνο οι στρατιώτες του, αλλά και τζιχαντιστές από τη Συρία. Ο εχθρός χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στην κατοχή του. Πάραυτα, έχουμε δει πώς έχουν ανταποκριθεί οι αντάρτες και πώς έχουν αποτρέψει το τούρκικο κράτος από το να πετύχει τον στόχο του.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναφορές, τέσσερις από τους ηρωϊκούς συντρόφους μας έχουν πέσει μάρτυρες μέχρι τώρα: οι Σύντροφοι Τσιβαγκέρ, Ντιλσέρ, Εκίν και Ασιγιά. Τους θυμάμαι με σεβασμό. Οι αντάρτες οδήγησαν όλες τις εναέριες κι επίγειες επιθέσεις του εχθρού, στο τίποτα. Ως προς τις αναφορές, πάνω από εκατόν είκοσι εχθροί στρατιωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα και δυο ελικόπτερα επίσης, χτυπήθηκαν. Αυτό είναι ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα. Τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από την αντίσταση των προγηγούμενων οκτώ ημερών. Ποιές ήταν οι αδυναμίες μας σ’αυτό το διάστημα; Οφείλουμε να τις αναγνωρίσουμε και να κινηθούμε αναλόγως.

Από τη σκοπιά μας, η μέχρι τώρα αντίσταση αποτελεί μαι επιτυχία, αλλά πρέπει να μην πέσει κανείς στη μέθη της νίκης. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ούτε ο εχθρός χειρίζεται την κατάσταση με τον συνήθη τρόπο. Γι’ αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά. Πρέπει να μην υποτιμήσουμε τον εχθρό, αλλά ούτε και να τον κάνουμε μεγαλύτερο απ’ ό,τι είναι. Έχει συναντήσει την αντάρτικη αντίσταση κάθε ώρα, κάθε λεπτό, για μέρες. Μ’ αυτό τον τρόπο θα του ενσπείρουμε μια ήττα. Πουθενά να μην του προσφερθεί μια ευκαιρία για εύκολη επιτυχία.

Σήμερα στο Κουρδιστάν πραγματοποιείται ένας σύγχρονος αντάρτικος αγώνας, που μπορεί να γίνει πρότυπο για όλο τον κόσμο. Οι Δυνάμεις Εναέριας Άμυνας Μάρτυρας Ντελάλ, δυο φορές επέφεραν χτυπήματα στις τούρκικες δυνάμεις στο Κανί Μασί (στρατιωτική βάση μέσα στο Μπασούρ). Επιπλέον, η μονάδα Μπεντράν Γκουντικρεμό χτύπησε δυο φορές τις τούρκικες δυνάμεις στη Σελαντιζέ, καταστρέφοντας δυο άρματα και σκοτώνοντας αρκετούς στρατιώτες. Αυτές οι δυο δράσεις είναι μια προειδοποίηση. Οι κατοχικές δυνάμεις που ήταν ήδη εγκατεστημένες στο Νότιο Κουρδιστάν, προειδοποιήθηκαν να μην συμμετάσχουν στον τρέχοντα πόλεμο. Αν ωστόσο το κάνουν, θα στοχοποιηθούν από τις δυνάμεις μας παντού. Έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε. Εκτιμούμε ότι το μήνυμά μας έχει ληφθή.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι οι σύντροφοι έχουν επίγνωση της σημασίας της τρέχουσας συγκυρίας. Ξέρουν τις ευθύνες τους, προς τα που να προχωρήσουν και πώς να πάρουν πρωτοβουλίες. Ως διοίκηση του Κέντρου Άμυνας Λαού (HSM, το επιτελείο), συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες στην επίθεση για μια ελεύθερη ζωή με τον Rêber Apo (Πρόδρομος Άπο, το υποκοριστικό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν) σ’ ένα ελεύθερο Κουρδιστάν. Χρειάζεται όλοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τους συντρόφους τους και να μην δώσουν καμία ευκαιρία στον εχθρό. Η ιστορία γράφεται στα βουνά Ζάγρος, μια νέα ιστορία ξαναγράφεται στο Κουρδιστάν. Πιστεύουμε στη νίκη κι ευχόμαστε σ’ όλους τους συντρόφους καλή επιτυχία σ’ ετούτο τον ιστορικό αγώνα».

Σύντομες παρατηρήσεις:

«Σήμερα στο Κουρδιστάν πραγματοποιείται ένας σύγχρονος αντάρτικος αγώνας, που μπορεί να γίνει πρότυπο για όλο τον κόσμο»

Με μετρημένες κουβέντες ο σύντροφος Καραγιλάν μας δίνει ένα ακόμα μάθημα πολιτικής αντίληψης και φιλοσοφίας. Μια μάχη μπορεί να αποτελέσει μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας. Καλεί τους συντρόφους του να έχουν συνεχώς το νου του στη γενική έποψη. Όπως είχε γράψει ο Μιγιαμότο Μουσάσι για τη στρατηγική, «κεφάλι αρουραίου, λαιμός βοδιού», όταν κοιτάς κοντά να βλέπεις όλο το έργο, όταν κοιτάς μακρυά να βλέπεις τη λεπτομέρεια. Μια παρατεταμένη κατάσταση μπορεί να φυλακίσει το νου. Δεν αρκεί μια επισκοπτική ματιά ώστε να διαβλέψουμε πότε καταρρέει μια εξουσία. Χρειάζεται και πνεύμα επαναστατικό, εκείνο που καλλιεργείται από την καθημερινή και μακροχρόνια δράση. Γι’ αυτό οι αντάρτες ξέρουν να βλέπουν.

Για την εξέλιξη της μάχης, από στρατηγική και πολιτική σκοπιά συγχρόνως, ο Καραγιλάν επισήμανε αυτό που στη στρατιωτική ορολογία λέγεται εκμετάλλευση της επιτυχίας κι είναι βασικό προκειμένου οι τακτικές νίκες να οδηγούν σε στρατηγικές νίκες και πολιτικές αλλαγές. Το προχώρημα από νίκη σε νίκη, έρχεται μέσα από το επιθετικό επαναστατικό πνεύμα, όπως αυτό που χαρακτηρίζει το Κουρδικό αντάρτικο. Η συλλογική καλλιέργεια στην πρωτοβουλία είναι το κλειδί. Ο αντάρτης διοικητής έχει εμπιστοσύνη στην αποφασιστική και πρακτική ικανότητα έκαστου μαχητή κι όλου του σώματος. Έτσι, μπορεί να δηλώνει, «πιστεύουμε στη νίκη».

Η καθοριστική σημασία των ηθικών δυνάμεων διαπνέει όλο το μήνυμά του, όπως και κάθε μήνυμα του Κουρδικού επαναστατικού κινήματος. Το θάρρος, η αφοσίωση κι οι θυσίες, έχουν δημιουργήσει ένα ακλόνητο αντάρτικο που συντρίβει μια πολεμική μηχανή της καπιταλιστικής συγχρονίας. Ο εχθρός καταρρέει αφού έχει ήδη ηττηθεί μέσα στην καρδιά του.

Το επίτευγμα θα ήταν απίστευτο πριν γίνει πραγματικότητα. Δέκα μέρες μαχών, μια εκατοντάδα νεκρών εισβολέων και μόνο τέσσερις αντάρτες μάρτυρες, από την πρώτη μέρα, κατά τη χρήση αντιαεροπορικών πυροβόλων. Ο καπιταλισμός είναι στο μυαλό μας.

Το επανασταικό φαντασιακό γίνεται εφικτή πραγματικότητα με την εφαρμογή της ριζοσπαστικής πρακτικής από το επαναστατημένο υποκείμενο, τον αντάρτη/αντάρτισσα, πάνω στον εαυτό του/της. Σε μια στιγμή αδιαμφισβήτητης τρανταχτής νίκης, ο παλιός αντάρτης καλεί τους συντρόφους να αναζητήσουν τις αδυναμίες και να παραμείνουν στη διαρκή στάση απολογισμού-αναδιοργάνωσης-εξέλιξης. Να μην παγώσουν μέσα στην εκστατική στιγμή, να μην χαθούν μέσα σε φευγαλαίες εντυπώσεις, να μην χάσουν τον μεγάλο σκοπό.

Γεια σου σύντροφε. Σ’ ευχαριστούμε για όλα. Καλή δύναμη, καλή αντάμωση, καλή λευτεριά.

Bijî 1 Gulan – Ζήτω η 1η Μάη

Bijî berxwedana Gerîla – Ζήτω η αντάρτικη αντίσταση

Bijî berxwedana PKK

Sol

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License