"Υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους" Κ. Μητσοτάκης.

"Υπέρ των εργαζομένων θα είναι η δεκάωρη εργασία" Κ. Χατζηδάκης.

135 χρόνια μετά την πρωτομαγιά του Σικάγο, ξανά στους δρόμους για τις ίδιες διεκδικήσεις

Eν μέσω έξαρσης της covid-19 και ενόψει της επερχόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης, η σημερινή κυβέρνηση -αξιοποιώντας όλα τα κατασταλτικά μέτρα που εξασφάλισε για τον “περιορισμό της πανδημίας’’- αποφασίζει, με βασικό στόχο την περιφρούρηση των συμφερόντων των εργοδοτών και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και της ζωής μας.Η κυβέρνηση παρουσιάζει το νέο νομοσχέδιο σαν έναν απαραίτητο εκσυγχρονισμό προς όφελός μας, τάχα πως γίνεται για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία (!). Όπλα μας, είναι η αποσαφήνιση των επίμαχων σημείων του νομοσχεδίου που έχουν βγει στη δημοσιότητα, η αντιπληροφόρηση και η ακύρωση του στην πράξη.

Επιγραμματικά, το νέο νομοσχέδιο:

Κατοχυρώνει στους εργοδότες το δικαίωμα να αποζημιώνουν την εργασία με ρεπό, καταργώντας το δυϊσμό υπερωρίας-υπερεργασίας. Ο προσωπικός χρόνος των εργαζομένων θα θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των εργοδοτών και θα “αξιοποιείται” όποτε ο εργοδότης κρίνει ότι τον χρειάζεται. Οι εργαζόμενοι, αντί να πληρωνόμαστε τις υπερωρίες μας, θα τις παίρνουμε σε μορφή αναγκαστικής άδειας απλά όποτε δεν “κρινόμαστε” αναγκαίοι! Πρόκειται δηλαδή για μια άνευ όρων συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εργασίας για την παραχώρηση των ζωών μας στα αφεντικά.

Προβλέπει υπερδιπλασιασμό του νόμιμου ορίου των υπερωριών, από 120 ώρες το χρόνο σε 400 ώρες το τετράμηνο, δηλαδή 12 ώρες υπερωριών την εβδομάδα. Το ανώτατο όριο των υπερωριών ήταν μέχρι σήμερα εκτός των άλλων και ένας σημαντικός δείκτης, ο οποίος όριζε πότε το προσωπικό μιας επιχείρησης δεν επαρκούσε για την περαίωση των εργασιών και επομένως χρειάζονταν νέες προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών. Η αύξηση αυτού του ορίου οδηγεί τόσο στην εξάντληση όσων ήδη εργαζόμαστε σε μια επιχείρηση (και άρα θα παίρνουμε ρεπό για να αναρρώσουμε από την υπερκόπωση) όσο και σε αύξηση της ανεργίας.

Στο ίδιο κλίμα των επιθέσεων στα εργασιακά δικαιώματα, προβλέπει την απευθείας διαχείριση της πλατφόρμας ΕΡΓΑΝΗ (ΙΙ) από την εργοδοσία, όπου δεν προαπαιτείται η οργάνωση σε 8ωρες βάρδιες και δήλωσής τους προκαταβολικά ανά μήνα. Η εργοδοσία θα μπορεί πλέον να δηλώνει μέχρι και λίγα λεπτά πριν στο σύστημα ότι οι εργαζόμενοι/ες θα χρειαστεί να μείνουν παραπάνω. Φυσικά, στους τελευταίους δεν πέφτει ούτε λόγος, γιατί πλέον και με τη βούλα του νόμου, η εκτός ωραρίου ζωή τους είναι στα χέρια των αφεντικών για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Επιπλέον, ο ρόλος των ελέγχων της επιθεώρησης εργασίας καταργείται, αφού κανένας εργοδότης δε θα πιάνεται να παρανομεί, καθώς θα μπορεί επι τόπου να δηλώνει την παρουσία των εργαζομένων.

Φυσικά με τις παραπάνω τροποποιήσεις και με ηττημένη τη Χρυσή αυγή- το δεκανίκι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών- το μεγάλο Κεφάλαιο για να μπορέσει να διασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή του νέου νόμου, πρέπει να αποδυναμώσει το οπλοστάσιο της εργατικής τάξης, δηλαδή την απεργία, τις συνελεύσεις που την υπερασπίζονται και τις διαδηλώσεις που την περιφρουρούν. Πάνω στο άρθρο 211 για τις απεργίες που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων που έφερε η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατά ο συνδικαλιστικός νόμος για να εξασφαλιστεί ότι κανείς δε θα σηκώσει κεφάλι… Έτσι, λοιπόν:

Με ηλεκτρονική ψηφοφορία και ονομαστική συμμετοχή θα λαμβάνεται η απόφαση για απεργία, και όχι στη γενική συνέλευση των εργαζομένων όπως ισχύει μέχρι τώρα. Οι απεργοσπάστες θα μπορούν να καταψηφίζουν την πρόταση χωρίς ιδρώτα και με την προστασία της εργοδοσίας ενώ οι υπερασπιστές θα δέχονται πιέσεις να την καταψηφίσουν αφού πλέον ‘φακελώνονται” επίσημα, αφού καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο.

Ορίζεται προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργίας, ώστε να προστατευτεί η επιχείρηση από την απεργιακή κινητοποίηση. Ο ρόλος-στόχος της απεργίας ακυρώνεται, αφού δεν ασκείται πλέον καμία πίεση στα αφεντικά. Οι εργοδότες θα μπορούν να διεκδικούν αποζημίωση από τους απεργούς εργαζόμενους των επιχειρήσεών τους, όταν η απεργία χαρακτηρίζεται παράνομη και καταχρηστική. Και αν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν για να προστατέψουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την μέχρι σήμερα παράνομη ανταπεργία των εργοδοτών. Οι τελευταίοι θα μπορούν να απολύουν εκδικητικά και νόμιμα όσους απεργούς περιφρουρούν την απεργία από τους απεργοσπάστες, ακόμα και τους εκλεγμένους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που μέχρι τώρα προστατεύονταν από το νόμο.

Αυτός ο νόμος έκτρωμα έρχεται να συμπληρώσει τα νομοσχέδια για την παιδεία και την υγεία. Αφενός, κλείνει το μάτι στους επιχειρηματίες για φθηνά (επιστημονικά) χέρια και αφετέρου, τους εγγυάται μια απρόσκοπτη λειτουργία των “επενδύσεών” τους, χωρίς πονοκεφάλους από τους εργαζομένους, αλλά κυρίως χωρίς συνδικαλιστικά όργανα, ώστε να μην υπάρχει καμιά υποψία διεκδίκησης. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι δυστοπικό, το δικαίωμα στην υγεία και στην παιδεία καταστρατηγείται και απλά θα ζούμε με το τρίπτυχο ΨΗΦΙΖΕ-ΔΟΥΛΕΥΕ-ΣΚΑΣΕ.

Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι ποτέ, κανένας νόμος δεν κατάφερε από μόνος του να σταματήσει την εξέγερση, καμία ποινικοποίηση δεν σταμάτησε την διεκδίκηση, κανένα δικαίωμα δεν μας χαρίστηκε. Όταν ο νόμοι είναι άδικοι, οι διεκδικήσεις είναι δίκαιες και οι εξεγέρσεις μονόδρομος.

ΤΟ ΟΚΤΑΩΡΟ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΕΝΟ!ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ! ΖΩΗ ΟΧΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License