Στηρίξτε την προσπάθεια για τη δημιουργία κοινωνικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Τρεις αναρχικές ομάδες της Θεσσαλονίκης παίρνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κέντρου στην πόλη. Για αυτόν τον λόγο ξεκίνησαν καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης μέσω της κινηματικής πλατφόρμας Firefund. Ακολουθεί το κείμενό τους.

Η αναγκαιότητα

Τα κοινωνικά κέντρα είναι παραδοσιακά ένα από τα βασικά εργαλεία κοινωνικής απεύθυνσης που διαθέτει το ελευθεριακό κίνημα. Εμπνεόμαστε από τα χιλιάδες παραδείγματα των κινημάτων, από τα ελευθεριακά αθήναια της Ισπανίας του ’20, από τα κοινωνικά κέντρα της Ιταλίας, από τα στέκια και τις καταλήψεις της Ελλάδας, κλπ. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα με εκκενώσεις καταλήψεων μας έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς η ύπαρξη χώρων όπου μπορούν να στεγαστούν διαδικασίες του κινήματος είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του αγώνα. Κρίνουμε επίσης πως η δημιουργία κοινωνικών κέντρων γενικά είναι καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη της κοινωνικής απεύθυνσης του κινήματος.

Ποιοι είμαστε

Είμαστε τρεις συλλογικότητες από τη Θεσσαλονίκη. Η Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά, η αναρχική συλλογικότητα Pueblo και η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης που εδώ και χρόνια προσπαθούμε να είμαστε ενεργές σε διάφορα πεδία του κοινωνικού και ταξικού αγώνα αλλά και στην παραγωγή θεωρητικού λόγου.

Τι στόχο έχουμε

Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα μπορεί να εξυπηρετεί την ανάγκη ενός πολιτικού αλλά και κοινωνικού κέντρου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Πολιτικό κέντρο , που θα διαθέτει τους χώρους του για συνελεύσεις και πολιτικές & κοινωνικές εκδηλώσεις του αναρχικού κινήματος αλλά και κοινωνικών/ταξικών μορφωμάτων που μπορεί να χρειαστούν ένα χώρο για να στεγάσουν δραστηριότητές τους. Κοινωνικό κέντρο που μέσα από τις πολλαπλές λειτουργίες του θα μπορεί να έρχεται σε σταθερή επαφή με καταπιεσμένα κοινωνικά υποκείμενα (κάτι που με τους υπάρχοντες όρους είναι πολύ δύσκολο) θα προπαγανδίζει στην καθημερινότητα τον πολιτικό μας λόγο, θα προσφέρει τις υποδομές του σε αγωνιζόμενα υποκείμενα, θα προσφέρει μια εναλλακτική ελευθεριακή πολιτισμική πρόταση μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις του, ενώ θα αποτελεί ένα σημείο συνάντησης με τις συλλογικότητες που στεγάζονται σε αυτόν.

Τι θέλουμε να φτιάξουμε στο κοινωνικό κέντρο

Θα θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο όπου θα λειτουργούν: αίθουσα εκδηλώσεων/συνελεύσεων/προβολών, βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο/δανειστική βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο, hacklab, στούντιο ιντερνετικού ραδιοφώνου/ηχογραφήσεων/webtv, χώρος καφέ όπως και άλλες έκτακτες ή μόνιμες λειτουργίες όπως συλλογικές κουζίνες, δομές αλληλοβοήθειας, διαδικασίες πολιτικής εκπαίδευσης & αυτομόρφωσης, κλπ.

Τι χρειαζόμαστε

Η πανδημία του Covid-19 μας έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τους παραδοσιακούς τρόπους αυτοχρηματοδότησης του κινήματος. Οπότε απευθυνόμαστε σε συντρόφους/ισσες διεθνώς για να μας βοηθήσουν όσο μπορούν και θέλουν στη χρηματοδότηση της έναρξης του εγχειρήματός μας. Οι οικονομικές ανάγκες αφορούν την ενοικίαση του χώρου, την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, την έναρξη βασικών παροχών (ρεύμα, νερό κτλ) καθώς και το κόστος των απαραίτητων εργασιών. Πέρα από τα χρήματα που αποταμιεύει κάθε συλλογικότητα μέσω των συνδρομών της για την έναρξη του εγχειρήματος έχουμε υπολογίσει πως θα χρειαστούμε ένα ποσό της τάξης των 1500€.

Μπορείτε να υποστηρίξετε την προσπάθεια μέσω της καμπάνιας στο Firefund.                                  https://www.youtube.com/watch?v=bpkaisMS17M

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License