Πρωτοβουλία Αντίστασης/Αντισεξιστικός τομέας-Ιδρυτικό κείμενο[ΠΑΤΡΑ]

Ως μέλη της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα τμήμα θηλυκοτήτων με σκοπό να αναλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε ζήτημα έμφυλης καταπίεσης. Οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση λόγω των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά και αφορούν σεξιστικές συμπεριφορές. Ο πυρήνας γυναικών και θηλυκοτήτων δρα ως κομμάτι της Πρωτοβουλίας, ενώ σκοπός είναι να πλαισιωθεί και από ατομικότητες ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους ή όχι σε αυτήν. Φυσικά, στηρίζουμε τους πολιτικούς άξονες που έχουν ήδη τεθεί και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον ρόλο της πατριαρχίας και της έμφυλης βίας σε αυτά τα σημεία - εργασιακά, κρατική διαχείριση της πανδημίας,καταστολή,πολιτικές διώξεις- καθώς και να δράσουμε εναντίον τους.

Ως μέλη της Πρωτοβουλίας Αντίστασης στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα τμήμα θηλυκοτήτων με σκοπό να αναλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε ζήτημα έμφυλης καταπίεσης. Οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση λόγω των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά και αφορούν σεξιστικές συμπεριφορές. Ο πυρήνας γυναικών και θηλυκοτήτων δρα ως κομμάτι της Πρωτοβουλίας, ενώ σκοπός είναι να πλαισιωθεί και από ατομικότητες ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους ή όχι σε αυτήν. Φυσικά, στηρίζουμε τους πολιτικούς άξονες που έχουν ήδη τεθεί και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον ρόλο της πατριαρχίας και της έμφυλης βίας σε αυτά τα σημεία- εργασιακά, κρατική διαχείριση της πανδημίας,καταστολή,πολιτικές διώξεις- καθώς και να δράσουμε εναντίον τους.

Είναι φανερό ότι ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία η οποία καταπιέζει τις θηλυκότητες και όσα άτομα δεν υποτάσσονται στα πρότυπα και τις αξίες της.

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε περιστατικά έμφυλης διάκρισης στον εργασιακό χώρο,στον εκπαιδευτικό τομέα ,στις διαπροσωπικές μας σχέσεις,ακόμη και από τους συντρόφους μας,άγνωστους στο δρόμο,μέλη της οικογένειάς μας,δυνάμεις της καταστολής και γενικότερα άτομα που εκμεταλλεύονται τις θέσεις εξουσίας, που έχουν δοθεί από τις κοινωνικές δομές,το κράτος και τον καπιταλισμό.

Η κρατική διαχείριση της πανδημίας και η επιβολή της καραντίνας επέφερε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με τις γυναίκες να βρίσκονται,όπως πάντα, στη θέση του θύματος. Το πρότυπο της ελληνικής οικογένειας, με τον άντρα να κατέχει κυρίαρχη θέση και τη γυναίκα να ακολουθεί ,σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό που αναγκαστήκαμε να υπομείνουμε όλο αυτό το διάστημα, ενέτεινε όλες τις μορφές κακοποίησης (σωματική,ψυχολογική,κλπ.). Σε μία κοινωνία ελέγχου και εγκλεισμού πολλές από εμάς αναγκαστήκαμε να υπομείνουμε την βία στα σπίτια μας. Την βία της πατριαρχικής οικογένειας, του συζύγου, του «συντρόφου». Οι επιθέσεις εναντίον θηλυκοτήτων αυξήθηκαν και πολλές από εμάς δεν είναι πλέον μαζί μας, κάνοντας ξεκάθαρο, πως σε μία πατριαρχική κοινωνία, η καραντίνα και ο εγκλεισμός δομούν κακοποιήσεις και δολοφονίες γυναικών.

Οι χώροι εργασίας αποτελούν βασικά σημεία σεξουαλικής παρενόχλησης,κακοποίησης και έμφυλης διάκρισης εναντίον μας. Από την στιγμή ακόμα που βρισκόμαστε στην αναζήτηση εργασίας,τα αφεντικά μας ζητούν να ντυνόμαστε και να φερόμαστε ως οι μελλοντικές «γκόμενες» του κάθε πελάτη. Στην εύρεση εργασίας αντιμετωπιζόμαστε με βάση τα «πρότυπα ομορφιάς», αναδεικνύοντας την διάκριση ανάμεσα σε «ωραίες» και «άσχημες». Μισθοί,εργασιακό περιβάλλον και συμπεριφορά συναδέλφων, αφεντικών και πελατών,σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται από την εξωτερική μας εμφάνιση. Η τακτική αυτή των αφεντικών έρχεται να προστεθεί στην υποδούλωση της μισθωτής εργασίας, που βιώνεται από εκατομμύρια αδερφές και αδερφούς μας της εργαζόμενης κοινωνικής βάσης. Οφείλουμε, μαζί με τις συντρόφισσες, τους συντρόφους μας και τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας, να αντισταθούμε στην δουλοποίηση μας ως εργάτριες και εργάτες. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα με τις μετανάστριες εργάτριες που αντιμετωπίζουν διπλή καταπίεση λόγω φύλου και καταγωγής.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στο ιδρυτικό κείμενο της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, η κρατική διαχείριση της πανδημίας στηρίχτηκε στην καταστολή και στην επιβολή της παρουσίας των ένστολων συμμοριών του κράτους σε κάθε πλατεία και γειτονιά των πόλεων. Εδώ προστίθεται άλλη μία αντίφαση του κράτους, η οποία καταδεικνύει τον δομικό ρόλο της πατριαρχίας στην ελληνική κοινωνία. Ενώ το υπουργείο «Προστασίας» του Πολίτη διατυμπάνιζε το τέλος της «εγκληματικότητας», αυξήθηκαν κατακόρυφα οι παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις γυναικών στο δρόμο. Προφανώς δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε κανέναν μπάτσο να μας προστατέψει η να συλλάβει τους κακοποιητές μας. Οι μπάτσοι είναι σάρκα από τη σάρκα της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι τίποτα άλλο από παρενοχλητές και κακοποιητές και οι ίδιοι. Αξίζει να θυμηθούμε τις καταγγελίες για παρενοχλήσεις από διμοιρίες στη γειτονιά των Εξαρχείων, την κακοποίηση της 18χρονης Έφης από μπάτσους στην πορεία της Ν. Σμύρνης, τις καταγγελίες για παρενοχλήσεις γυναικών στο μπατσομέγαρο της Πάτρας τον περασμένο χειμώνα. Οφείλουμε να οργανωθούμε ατομικά και συλλογικά ως γυναίκες και θηλυκότητες απέναντι σε μπάτσους και κάθε λογής κακοποιητές.

Ως Πρωτοβουλία Αντίστασης στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, είμαστε ενάντια σε κάθε έμφυλη διάκριση, ομοφοβία, στη σεξιστική βία, καταπίεση και κακοποίηση. Τασσόμαστε καθαρά απέναντι σε κάθε είδους συγκάλυψη κακοποιητών και βιαστών. Δεν ανεχόμαστε βιαστές,παρενοχλητές και όποιον σιωπά απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις, στους χώρους που βρισκόμαστε και στις εκδηλώσεις μας. Ως γυναίκες-μέλη του αντισεξιστικού τομέα, είμαστε έτοιμες να σταθούμε δίπλα σε θύματα κακοποίησης και πατριαρχικής κουλτούρας. Μαζί με συντρόφισσες και φίλες να ταχθούμε στον αγώνα για την απελευθέρωση των σωμάτων μας. Να αγωνιστούμε για την γυναικεία χειραφέτηση ως κομμάτι της κοινωνικής-ταξικής πάλης.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License