post image

Τη στιγμή που συμπληρώνονται 73 χρόνια από τη Νάκμπα, δηλαδή τον ξεριζωμό 700.000 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους κατά τον πόλεμο του 1948, το κράτος του Ισραήλ πυροδοτεί εκ νέου την ανάφλεξη της σύγκρουσης στην περιοχή. Οι βομβαρδισμοί οικισμών στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, και να τραυματιστούν πάνω από 400. Σαν να μην έφθαναν οι καθημερινοί βομβαρδισμοί, αυτές τις μέρες εξελίσσεται ένα πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ που περιλαμβάνει διακοπές θρησκευτικών τελετών με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης μέσα σε μουσουλμανικά τεμένη, βίαιες εξώσεις και εποικισμούς στη γειτονιά Σέιχ Τζαράχ, καταστολή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων με χρήση πλαστικών σφαιρών και χημικών από την ισραηλινή αστυνομία, η οποία εμποδίζει, επίσης, τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων μπλοκάροντας τους αυτοκινητόδρομους. Και σαν επιστέγασμα της βαρβαρότητας, έρχεται και ο προκλητικός “εορτασμός” της: ακροδεξιοί και παραστρατιωτικοί ισραηλινοί κύκλοι πραγματοποίησαν πορεία για την επέτειο κατάληψης της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το κράτος του Ισραήλ, φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα όπως “θάνατος στους Άραβες”.

Το κράτος του Ισραήλ παρουσιάζεται σήμερα ως ένας “φάρος δημοκρατίας μέσα στο σκοτάδι του φονταμενταλισμού της Μέσης Ανατολής”. Στην πραγματικότητα το Ισραήλ αποτελεί ένα βαθιά ολοκληρωτικό και στρατιωτικοποιημένο κράτος που κάνει εθνική εκκαθάριση στα εδάφη που με τη βία κατέλαβε και που παρουσιάζεται ως “λίκνο της δημοκρατίας στην περιοχή” απλά και μόνο επειδή είναι ένας έμπιστος και κραταιός εταίρος της Ε.Ε. και του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Ακριβώς με το ίδιο τρόπο που τα εγκλήματα της Σαουδικής Αραβίας, εντός και εκτός των συνόρων της, στοχευμένα αποκρύπτονται. Μόνο που οι αστικές φιλοφρονήσεις για το ισραηλινό κράτος απέχουν παρασάγγας από την κτηνώδη, στρατιωτικοποιημένη πραγματικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος. Το σιωνιστικό καθεστώς θεμελίωσε τα ερείσματα της εδαφικής του εγκαθίδρυσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1948, χρησιμοποιώντας με το πιο χυδαίο και τυχοδιωκτικό τρόπο τον αντισημιτισμό και τη βαρβαρότητα του ολοκαυτώματος που βίωσαν οι εβραϊκοί πληθυσμοί της Ευρώπης, διαμορφώνοντας τελικά έναν κρατικό σχηματισμό που εμπεδώνει απόλυτα στην πράξη το τρίπτυχο «νόμος-τάξη-ασφάλεια» με τους πιο στρατιωτικοποιημένους όρους. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα αυταρχικό καθεστώς διαρκούς έκτακτης ανάγκης, που εφαρμόζει απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων, οι οποίοι αφού πρώτα εκτοπίστηκαν με στρατιωτικούς όρους από τους τόπους που διέμεναν, είναι πλέον και με το νόμο πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού μέχρι και τα διεθνώς αναγνωρισμένα αστικά δικαιώματα καταστρατηγούνται καθημερινά. Από την άλλη, το Ισραήλ επιτίθεται απροκάλυπτα εναντίον γειτονικών του κρατών, διεξάγοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις που συχνά απολήγουν στην κατοχή νέων εδαφών. Η πολεμική μηχανή εξόντωσης και η στρατιωτικοποιημένη «δημοκρατία» του Ισραήλ, αποτελούν πέρα από επίδειξη δύναμης και ένα πειραματικό πρότυπο και για άλλα αστικά κράτη, μια δυνητική, εφιαλτική εικόνα από το μέλλον.

Τον αρχικό διωγμό των Παλαιστινίων ακολούθησε η γκετοποίηση και η υπαγωγή τους σε ένα παγιωμένο καθεστώς εξαίρεσης. Η Λωρίδα της Γάζας είναι σήμερα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο, ενώ η Δυτική Όχθη τελεί υπό στρατιωτικό νόμο. Το αίμα των Παλαιστινίων, που αντιστέκονται αμετανόητα, χύνεται καθημερινά και η καταστολή που εκφράζεται από την ισραηλινή αστυνομία και το στρατό απέναντί τους είναι αμείλικτη. Οι φυλακές στο Ισραήλ είναι γεμάτες από 4.500 Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι όχι μόνο φυλακίζονται αυθαίρετα και εκδικητικά, πολλάκις χωρίς επαρκή νομική εκπροσώπηση ή χωρίς να γνωρίζουν καν τις κατηγορίες που τους προσάπτονται (ή χωρίς καν κατηγορίες), αλλά τυγχάνουν παράλληλα και της αχρειότερης διαχείρισης.

Στην επικράτεια του ισραηλινού κράτους, οι αγώνες ενάντια στο σιωνιστικό καθεστώς, είτε γίνονται από Ισραηλινούς (βλ. Αναρχικοί Ενάντια στο Τείχος) είτε από Παλαιστίνιους, αντιμετωπίζονται κατασταλτικά, συχνά με θύματα. Σημαντική είναι και η συμβολή των Ισραηλινών ολικών αρνητών στράτευσης και των αντιρρησιών συνείδησης που αρνούνται να καταταγούν στον ισραηλινό στρατό (θητεία 3 χρόνων για τους άντρες και 2 χρόνων για τις γυναίκες), αναγνωρίζοντας τον καταπιεστικό και δολοφονικό του ρόλο, βρισκόμενοι με αξιοπρέπεια αντιμέτωποι με τις νομικές κυρώσεις για την επιλογή τους αυτή.

Οι σημερινές συνθήκες εξαχρειωμένης διαβίωσης για τους Παλαιστίνιους είναι ενδεικτικές της σιωνιστικής βαρβαρότητας. Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τη διαρκή επέκταση του σιωνιστικού εποικισμού, που δε σταματάει ποτέ. Ολόκληρες πολιτείες χτίζονται εντός λίγων μηνών και εξαπλώνονται ραγδαία. Στις περιοχές C, οι οποίες αποτελούν το 60% της Δυτικής Όχθης, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πάρουν άδειες κατασκευής ή επέκτασης των σπιτιών τους από τις ισραηλινές αρχές. Αν δεν εξασφαλίσουν την άδεια, τότε το σπίτι τους ενδέχεται να κατεδαφιστεί. Την περίοδο 2000-2007, το 94% των αδειών που κατατέθηκαν δεν εγκρίθηκαν. 37 σχολεία σε περιοχές C πρόκειται να κατεδαφιστούν λόγω της μη αδειοδότησης από τις ισραηλινές αρχές και πολλοί μαθητές αναγκάζονται να κάνουν τα μαθήματά τους σε σκηνές ή σε άλλους ακατάλληλους εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, η κίνηση των Παλαιστινίων περιορίζεται από συστήματα σημείων ελέγχου (check points) που εγκαθιστούν οι ισραηλινές αρχές απαγορεύοντας τη χρήση ορισμένων δρόμων. Στη Δυτική Όχθη υπάρχουν 500 τέτοια σημεία ελέγχου που καλύπτουν 65 χιλιόμετρα δρόμου που διατίθενται προς αποκλειστική χρήση για τους Ισραηλινούς εποίκους. Και φυσικά η κορωνίδα του χωροταξικού αποκλεισμού είναι η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους που χτίζεται από τις ισραηλινές αρχές ήδη από το 2002 και προβλέπεται να φτάσει τα 708 χιλιόμετρα σε μήκος και φυσικά η ίδια η Λωρίδα της Γάζας. Η υδροδότηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας ελέγχεται από το Ισραήλ. Πολλά χωριά δεν είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο και αναγκάζονται να συλλέξουν βρόχινο νερό ή να το αγοράσουν με 400% επιβάρυνση στο τιμολόγιο. Στη Δυτική Όχθη, η καλλιεργήσιμη γη διαθέτει συστήματα άρδευσης σε ποσοστό μόνο 8% λόγω έλλειψης νερού.

Ο παλαιστινιακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να αντιστέκεται στη βαρβαρότητα του μιλιταριστικού, νέο-αποικιοκρατικού σιωνιστικού καθεστώτος. Τα ΜΜΕ στον δυτικό κόσμο, όμως, παρουσιάζουν μονόπλευρα τα γεγονότα ξεπλένοντας τις δολοφονικές επιχειρήσεις του κράτους του Ισραήλ και ποινικοποιώντας τον αγώνα των Παλαιστινίων. Άλλωστε, οι καναλάρχες αποτελούν οργανικό τμήμα των αστικών τάξεων και πολιτικό εντολοδότη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Το ελληνικό κράτος, συγκεκριμένα, αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Ισραήλ σε στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο. Μέσα από αυτές τις συμμαχίες το ελληνικό κράτος και η αστική του τάξη φιλοδοξούν να πετύχουν γεωστρατηγική αναβάθμιση που θα τους φέρει περισσότερα κέρδη από το διαμοιρασμό και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και των αντίστοιχων οδών διαμετακόμισης της ενέργειας.

Στη συντελούμενη εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων το ελληνικό κράτος είναι εξίσου ένοχο από τη στιγμή που συνεργάζεται και στηρίζει έμπρακτα το κράτος του Ισραήλ. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν, στις 4 Μαΐου, το ελληνικό κράτος υπέγραψε νέα αμυντική συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ. Η συμφωνία αυτή αφορά στην εν συνεχεία υποστήριξη κινητήρων Τ-700- 401C, ελικοπτέρων S70 του Πολεμικού Ναυτικού και AH-64 “Apache” του Στρατού Ξηράς, ως προς τη συντήρηση των κινητήρων, στην τεχνική βοήθεια και την εφοδιαστική υποστήριξη.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε πως οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Ο κοινός μας εχθρός είναι το κράτος και το κεφάλαιο, όχι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια κοινωνική και ταξική θέση με εμάς. Γι’ αυτό, η ταξική και διεθνιστική μας αλληλεγγύη, τόσο προς το λαό της Παλαιστίνης που αντιμάχεται την καταπίεση και τη θηριωδία του σιωνιστικού καθεστώτος, όσο και προς τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους του Ισραήλ -αντιπαλεύοντας παράλληλα τις αντιδραστικές και φασιστικές φωνές του αντισημιτισμού- είναι δεδομένη, καθώς για μας η πανανθρώπινη χειραφέτηση δε γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε εθνικότητες.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ/ΕΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/5, 19:00, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

e-mail επικοινωνίας: lib_thess@hotmail.com

blog: libertasalonica.wordpress.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License