ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ| Αναρχική ομάδα Bellini

Ζούμε σε μια εποχή απρόβλεπτων στροβίλων και μεγάλων αναταραχών, σε μια κοινωνία η οποία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος όπου βασιλεύει η αμηχανία, η αδράνεια και η πλήρης παθητικότητα, το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκει εύφορο έδαφος ώστε να καλλιεργήσει τις κατάλληλες συνθήκες με στόχο να ενεργοποιήσει την μίζερη πολιτική του. Το αντεργατικό τους νομοσχέδιο αδιαμφισβήτητα αποτελεί αιτία πολέμου και η μόνη απάντηση μπορεί να δοθεί στον δρόμο από τα ανατρεπτικά κινήματα με διαρκείς και αλλεπάλληλους αγώνες. Από μεριά μας είναι καθήκον να πυροδοτήσουμε ξανά τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση διαδίδοντας παντού το μικρόβιο της αταξίας, να δώσουμε τις μάχες ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και να πάρουμε πίσω ότι μας ανήκει.

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

''..να ενεργείς μέσα στην εποχή, δηλαδή ενάντια στην εποχή και συνεπώς επί της εποχής και, είθε, υπέρ μιας μελλοντικής εποχής..''

Πριν από 135 χρόνια στις ΗΠΑ, σημείο καμπής στην ιστορία για τις εργασιακές διεκδικήσεις και την πάλη των τάξεων, τα συνδικάτα εργατών αποφάσισαν να ορθώσουν ανάστημα και να εξεγερθούν ενάντια στην καπιταλιστική και εργοδοτική βαρβαρότητα διεκδικώντας ανθρώπινες υγειονομικές-εργασιακές συνθήκες αλλά και την μείωση των ωρών εργασίας στις 8. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας κηρύχτηκε αμέσως γενική απεργία, ενώ πραγματοποιήθηκαν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες οι οποίες, όπως και ήταν αναμενόμενο, αντιμετωπίστηκαν από το κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του με αλόγιστη και υπέρμετρη βία. Η κατάσταση οξύνθηκε στο Σικάγο, όταν μετά από συμπλοκή απεργών και απεργοσπαστών σε εργοστάσιο η αστυνομία άνοιξε πυρ και δολοφόνησε τέσσερεις απεργούς εργάτες. Την επόμενη μέρα, έγινε μαζική διαδήλωση στην πλατεία Χεϊμάρκετ σαν απάντηση στην αστυνομική βία. Όταν η αστυνομία απαίτησε από τους συγκεντρωμένους να διαλύσουν τη συγκέντρωση ακολούθησε συμπλοκή με απώλειες και από τις δύο μεριές. Η αιματηρή συμπλοκή της πλατείας Χεϊμάρκετ είχε ως αποτέλεσμα την καταστολή του τοπικού εργατικού κινήματος του Σικάγο από τις αρχές αλλά και κάτι ακόμα μεγαλύτερο: Να καθιερωθεί η 1η του Μάη στη συνείδηση του παγκόσμιου προλεταριάτου ως παγκόσμια ημέρα αγώνα. Η αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών μας διδάσκει πως τίποτα δεν κερδίζεται δίχως αγώνα, τίποτα δεν θεωρείται αυτονόητο, πως η ζωή είναι ένας συνεχής και αδιάλλακτος αγώνας για έναν πιο όμορφο ανθρώπινο κόσμο ενάντια στην εκάστοτε εξουσία. Η 1η Μάη για μας είναι μια μέρα μνήμης, μια πυξίδα που θα μας καθοδηγεί στους κοινωνικό-ταξικούς αγώνες σε παρόν και μέλλον για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

Η εργατική Πρωτομαγιά τιμήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 στην Αθήνα με τον κόσμο να δηλώνει δυναμικό παρών στις διαδηλώσεις ζητώντας εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ το 1936 στην Θεσσαλονίκη στις μεγάλες κινητοποιήσεις των καπνεργατών, οι δυνάμεις επιβολής και καταστολής έπνιξαν στο αίμα την διαδήλωση με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δώδεκα άνθρωποι. Την 1η Μάη του 1944 η πρωτομαγιά συνδυάζεται με την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών αγωνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους ναζί, αντίποινα διότι λίγες μέρες νωρίτερα (27 Απριλίου) οι αντάρτες του ΕΛΑΣ σκότωσαν έναν Γερμανό στρατιωτικό διοικητή στην Πελοπόννησο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ελλαδικό χώρο η πρώτη απεργία καταγράφεται στις 14 Φλεβάρη του 1879 στη Σύρο όταν εργάτες από τα ναυπηγεία και τα βυρσοδεψεία του νησιού ξεσηκώθηκαν ενάντια στην εργοδοτική σκλαβιά. Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, η άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας έπειτα από το ξέσπασμα της νομισματικής κρίσης που έφερε μισθούς πείνας και 12ωρη εργασία (σε πολλές περιπτώσεις) ήταν το σπίρτο που πυροδότησε αυτό το ξέσπασμα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τερματίστηκαν με αποδοχή των αιτημάτων των εργατών μετά από λίγες μέρες.

Εν μέσω πανδημίας ο ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας που ακούει στο όνομα Ν.Δ. έχει βάλει στη διόπτρα του, με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, κεκτημένα που κερδήθηκαν μετά από πολύχρονες και αιματηρές μάχες, διεκδικήσεις και αιτήματα που έγιναν πράξη έπειτα από κοινωνικό-ταξικούς αγώνες και θυσίες. Ο 20ος αιώνας θεωρείται μια χρονική περίοδος γεμάτη με εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις και η καπιταλιστική μηχανή πιστεύει ότι ήρθε η ώρα όλες αυτές να ανατραπούν. Κακά τα ψέματα, η κλεψύδρα των εργασιακών κεκτημένων και κοινωνικών δικαιωμάτων αδειάζει με εκθετικούς ρυθμούς πυροδοτώντας έτσι μια νέα σκοτεινή εποχή στους χώρους και στις σχέσεις εργασίας. Το σύνολο νόμων που φέρνει ο ακροδεξιός εσμός βρικολάκων με υπογραφή Χατζηδάκη και φυσικά με τις ευλογίες του ΣΕΒ προς ψήφιση, είναι η πλήρης αποδόμηση των ήδη υποβαθμισμένων εργασιακών σχέσεων μεταξύ εργαζομένων-εργοδοτών και δίνει την χαριστική ώθηση για την συντριβή της πλειοψηφία του κόσμου της εργασίας στα κοφτερά βράχια του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Ένα βαθιά ταξικό και σκληρό νομοθέτημα που οδηγεί ακόμα περισσότερο την κοινωνία στην πολυδαίδαλη σκοτεινιά του ερέβους, και ήρθε να για να αποτελειώσει ότι είχαν ξεκινήσει οι τέως μνημονιακές κυβερνήσεις.

Εκμεταλλευόμενο στο έπακρο και εργαλειοποιώντας πλήρως την πανδημία το φασιστοκράτος βρήκε την ευκαιρία να ενισχύσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (προσλήψεις ορδών μπάτσων και υπέρογκα ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα) με στόχο να επιβάλλουν την βάρβαρη και βάναυση πολιτική τους, να εγκαθιδρύσουν το δικό τους αστυνομοκράτος που μέσω της βίας θα τσακίσει τον κόσμο και τα μέσα του αγώνα. Έτσι το αντεργατικό τους εξάμβλωμα ήρθε να προστεθεί σαν ένα άλλο κομμάτι παζλ σε μια σειρά από αντικοινωνικά νομοσχέδια που έχουν ήδη ψηφιστεί και που αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα της σημερινής αστικής κυβέρνησης. Φυσικά το ποτάμι πάντα έχει δύο όχθες, από την μία πλευρά έχουμε τους εκμεταλλευτές-καταπιεστές, οι οποίοι ''βαφτίζουν'' αυτό το νομοθέτημα ριζοσπαστικό εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και αποτελεί μια διαδικασία ανάπτυξης και καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών ενώ στην αντίπερα όχθη, για τους καταπιεσμένους αποτελεί μια διαδικασία που οδηγεί στον πλήρη εξευτελισμό των εργαζομένων, σε πενιχρούς μισθούς και στον εκμηδενισμό κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Ο νέος εργασιακός χάρτης των αρίστων αναμφίβολα μας γυρνάει πίσω σε σκοτεινές εποχές, επιδιώκοντας την πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Αρχικά το παρόν νομοσχέδιο έχει ως στόχο την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης διαμέσου του ελεγχόμενου από την εργοδοσία - και κατ’ επέκταση από το ίδιο το κράτος - ψηφιακού φακελώματος. Κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης εργασίας αποσκοπώντας την υποβάθμιση του ρόλου του/της εργαζομένου/ης, την σωματική και ψυχική εξόντωση τους και την εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας. Ελαστικά ωράρια με βάση τις ορέξεις του εκάστοτε αφεντικού, μετατρέποντας και θεσμικά πλέον τον/ην εργαζόμενο/η σε έρμαιο της εργοδοσίας. Κατακερματισμός των συλλογικών συμβάσεων φέρνοντας στο προσκήνιο την καθολική εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Μειώσεις μισθών – αύξηση των υπερωριών, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στους περισσότερους κλάδους εργασίας έρχονται να ‘’κουμπώσουν’’ στο κρεσέντο της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Προφανώς αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο δεν θα ''αγγίξει'' τα καθεστωτικά εργοδοτικά συνδικάτα της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που με τον βρώμικο τους ρόλο και την άριστη συνεργασία με την κάθε κυβέρνηση και τον ΣΕΒ ανέκαθεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των αφεντικών. Η ΓΣΕΕ αποτελούσε και αποτελεί το πλυντήριο των αφεντικών και της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων που φτωχοποιούνται καθημερινά και για αυτούς τους λόγους έχουν λάβει την κατάλληλη απάντηση στον δρόμο, την πλήρη απομόνωση και τον εκ διωγμό από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις. Σαν αναρχικοί/ες πιστεύουμε και προτάσσουμε πως η ανατροπή της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης γίνεται μόνο μέσω αυτοοργανωμένων δράσεων, ακηδεμόνευτων και ριζοσπαστικών οργανώσεων από τη βάση και πάντα μακριά από κάθε λογής γραφειοκρατικές λογικές ''μαγαζιού''.

Ζούμε σε μια εποχή απρόβλεπτων στροβίλων και μεγάλων αναταραχών, σε μια κοινωνία η οποία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος όπου βασιλεύει η αμηχανία, η αδράνεια και η πλήρης παθητικότητα, το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκει εύφορο έδαφος ώστε να καλλιεργήσει τις κατάλληλες συνθήκες με στόχο να ενεργοποιήσει την μίζερη πολιτική του. Το αντεργατικό τους νομοσχέδιο αδιαμφισβήτητα αποτελεί αιτία πολέμου και η μόνη απάντηση μπορεί να δοθεί στον δρόμο από τα ανατρεπτικά κινήματα με διαρκείς και αλλεπάλληλους αγώνες. Από μεριά μας είναι καθήκον να πυροδοτήσουμε ξανά τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση διαδίδοντας παντού το μικρόβιο της αταξίας, να δώσουμε τις μάχες ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και να πάρουμε πίσω ότι μας ανήκει.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ

ΑΛΗΤΕΣ ΛΕΡΕΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ

ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Υ.Γ. : Τιμή για πάντα στους νεκρούς της τάξης μας. Στις 1/4/2021 τρεις εργάτες σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία στο χωριό Γυμνό στην Εύβοια εν ώρα εργασίας πάνω σε στύλους της Δ.Ε.Η. καθώς εκτελούσαν έργα συντήρησης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος της περιοχής. Στις 16/4/2021 άλλοι δύο εργάτες έχασαν την ζωή τους πέφτοντας στο έδαφος ενώ βρίσκονταν σε μεγάλο ύψος την ώρα που πραγματοποιούσαν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης στο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. στην Κοζάνη. Για μας αυτά τα ‘’ατυχήματα’’ αποτελούν δολοφονικές πράξεις, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά εκατοντάδων τέτοιων γεγονότων, και έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τα παντελώς ελλείπεις μέτρα ασφάλειας, προστασίας και των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στα καπιταλιστικά κάτεργα. Τα εργατικά ''ατυχήματα'' μυρίζουν αίμα, και κέρδη στα χέρια των εργοδοτών.

Αναρχική ομάδα Bellini

*email επικοινωνίας: belliniat@riseup.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License