post image

Μια έντονη δυσωδία βγαίνει από τους υπονόμους, της πρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για την ομάδα propatria η οποία συναντάται πολλές φορές και ως defend athens. Η εν λόγω ομάδα, έχει ως βιτρίνα της γυμναστήρια όπου γίνονται μαθήματα πολεμικών τεχνών αλλά παράλληλα και φασιστικές διαλέξεις στα μέλη, όπως και τη διοργάνωση φεστιβάλ με ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία κτλ) αλλά και στο εσωτερικό (Καλαμάτα). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια δεξαμενή από την οποία στρατολογούνται μέλη που επανδρώνουν τις ομάδες κρούσης διάφορων μαγαζιών αλλά και εθνικιστικών οργανώσεων (αυτόνομων και όχι μόνο). Η propatria φαίνεται να είναι μια οργάνωση ομπρέλα στην οποία αλληλοδιαπλέκονται αρκετά από τα καθάρματα που επιτίθενται σε μετανάστες, σε αγωνίστριες, σε χώρους του κινήματος, σε όποιον δεν ταιριάζει στα πρότυπά τους. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν δεχτεί αρκετές επιθέσεις τόσο ατομικές όσο και στους χώρους εκγύμνασης που χρησιμοποιούσαν, με αποτέλεσμα να κρυφτούν για ένα διάστημα στα λαγούμια τους.

Τους τελευταίους μήνες της καραντίνας όμως παρατηρούμε μια νέα καλλιτεχνική δραστηριότητα εκ μέρους τους. Με καλλιτεχνικό επιμελητή τον γνωστό και αγαπημένο γκραφιτά των νοτίων προαστίων Εύρυτο έχουν επιδοθεί σε νέα ναζιστικά έργα. Ο Εύρητος έγινε ευρύτερα γνωστός για το καλλιτεχνικό του έργο (κέλτικους σταυρούς, σβάστικες, ισλαμοφοβικά και ομοφοβικά σκίτσα και συνθήματα κλπ) όταν ο δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού αποφάσισε να τον καλέσει για ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στους ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 1821. Άλλο που δεν ήθελε το γνωστό ναζίδι να ζωγραφίζει Κολωκοτρώνηδες με περικεφαλαίες και να βγαίνει σε κανάλια και φωτογραφίες δεχόμενος τα συγχαρητήρια από κάθε εθνίκι πολιτικό και παπαδαριό. Φυσικά την ευκαιρία για λίγη προβολή δεν έχασε και η οργάνωσή του η propatria. Συγκεκριμένα, ο Εύρυτος και φιλαράκια του απο την ναζιστική οργάνωση αποφάσισαν να κάνουν ένα γκράγφιτι σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο παράπλευρα της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας. Το γκράφιτι αυτό έλεγε 1821- 2021 και συνοδευόταν από μια περικεφαλαία στη μία πλευρά και από την άλλη σήκω και πολέμα όπως το ‘21. Βέβαια το εθνικό ιδεώδες του δεν κατάφερε να αγγίξει τους τοπικούς γκραφιτάδες που έσπευσαν να το αντικαταστήσουν με άλλα πιο εμπνευσμένα σχέδια και αντιφασιστικά μηνύματα. Στη συνέχεια όμως, οι νοσταλγοί του Χιτλέρ για τους οποίους μιλάμε αποφάσισαν να το πάνε ένα βήμα παρα πέρα και να επιστρατεύσουν ακόμα την τεχνολογία για το επόμενο άριο έργο τους. Έτσι γύρισαν ένα μικρό βιντεάκι με πανοραμικά πλάνα από drone και μουσική υπόκρουση για να μας δείξουν πόσο θεαματικά ζωγραφίζουν άρια πρόσωπα και γράφουν white lives matter.

Προφανώς αυτού τού είδους ο εμετός δε θα μπορούσε να μας αφήσει ανέγγιχτα. Έτσι αρματωθήκαμε με σπρέι και ρολά και είπαμε να κάνουμε τη δική μας καλλιτεχνική παρέμβαση. Γιατί όσο τα κατακάθια του ναζισμού μιλούν για καθαρή φυλή και ζωγραφίζουν στοχάδια και άρια πρόσωπα, τόσο λιγότερο αισθανόμαστε άνετα στις γειτονιές μας , και δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Δε θα επιτρέψουμε στη ρητορική του μίσους να έχει χώρο ούτε στους τοίχους, ούτε πουθενά. Γιατί εμείς δε χρειαστήκαμε ποτέ αυτή τη μία γλώσσα, τη μία θρησκεία τη μία ιστορία για να μας ενώσει και να αισθανθούμε περηφάνια. Αισθανόμαστε περήφανα γιατί είμαστε το ένα δίπλα στο άλλο και αυτή ήταν πάντα η δύναμη της τάξης μας.

 

ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ,

ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ,

ΝΤΟΠΙΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License