post image

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ - ΛΊΣΤΑ ΑΝΑΓΚΩΝ

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις συνελεύσεις, τις ομάδες και τα άτομα, που στηρίζουν υλικά και πρακτικά τις επισκέψεις μας στις κρατούμενες αδελφές μας. Η επόμενη συνάντηση μας στην Αμυγδαλέζα προγραμματίζεται για 31/05/21. Στην προηγούμενη, η κατάσταση που μας μεταφέρθηκε από τις ίδιες και αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι - σε πολλά σημεία τους - οριακά. Πιο συγκεκριμένα:

Κρατούμενες/@, που πρόσφατα αλλά και παλιότερα, βίωσαν προσωπικές τραγωδίες και απώλειες, τις οποίες δε μπόρεσαν και δε μπορούν να διαχειριστούν, ζητούσαν και ζητούν επανειλημμένα τη βοήθεια ψυχολόγου, αλλά το αίτημα τους συνήθως παραμερίζεται και "ναρκώνεται".

Το φαγητό συνεχίζει να είναι πολύ κακό. Πολλές κρατούμενες αποκτούν εντερικές δυσλειτουργίες από τα όσπρια, τα οποία είναι η βασική τους τροφή. Το ωράριο του φαγητού δεν είναι σταθερό και κάποιες μέρες περιμένουν το μεσημεριανό έως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Πολλές φορές τρώνε για τέσσερις συνεχόμενες μέρες αρακά, ενώ την τελευταία μέρα είναι χαλασμένος, κι έτσι τρέφονται μόνο με το φρούτο (κάθε μέρα πορτοκάλι) και το ψωμί που το συνοδεύουν. Το Catering είναι το φθηνότερο της αγοράς, χωρίς εναλλαγές ώστε να παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (κρέας τρώνε μια φορά στις δέκα μέρες). Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις κρατούμενων με σοβαρά θέματα υγείας ή ακόμη και μετά από χειρουργεία, δεν τους παρέχεται η ειδική διατροφή, που πρέπει να ακολουθούν.

Οι κρατούμενες φοβούνται για τα φίδια καθώς τα χόρτα μεγαλώνουν, το έχουν αναφέρει αλλά το κέντρο κράτησης δεν κάνει τίποτα για την κατάσταση. Έγινε απεντόμωση μόνο στους χώρους όπου βρίσκονται δυνάμεις καταστολής και όχι στο χώρο όπου κρατούνται οι ίδιες.

Το Χειμώνα 3 κρατούμενες έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι και χωρίς να τους δοθεί κάποιο πιστοποιητικό. Η επιλογή των γυναικών έγινε τυχαία, δηλαδή όποια πήγε νωρίτερα να επισκεφθεί τον/την γιατρό. Οι περισσότερες από τις κρατούμενες επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, αντίθετα απαξίωση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Αναγκάζονται και κρεμούν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν σε κάγκελα/σύρματα που γειτονεύουν με ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα να ηλεκτρίζονται ήπια καθημερινά, και ενώ παραπονέθηκαν, η απάντηση που πήραν ήταν ειρωνική. Αυτό πρέπει να αλλάξει με απλώστρες.

Η Δ.Τ. είναι Ρομά, μητέρα 4 παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Δούλευε στο νεκροταφείο της Νίκαιας, κάθε μέρα, για τα έξοδα της οικογένειας, όπως το νοίκι τους, και αυτό που επιθυμεί είναι να ελευθερωθεί και να γυρίσει πίσω στη δουλειά της και στα παιδιά της. Για να βγει από τα κρατητήρια, πρέπει να δηλωθεί κατοικία στην εφορία, με συμβόλαιο, έτσι δε θα θεωρείται «άτομο υψηλού κινδύνου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια...». Το μοναδικό της έγκλημά είναι ότι δεν έχει ταυτότητα, γιατί δεν μπορεί να βγάλει. Πριν το Πάσχα, ο άνδρας της και τα παιδιά της βρήκαν ένα σπίτι, κι ενώ έδωσαν την εγγύηση και ο ιδιοκτήτης υποσχέθηκε ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα, που θα επέστρεφε από το χωριό του, θα του έδιναν το πρώτο ενοίκιο και θα υπέγραφαν συμβόλαιο για να μπουν στο σπίτι, εκείνος άλλαξε γνώμη. Πήγαν με το ενοίκιο στο χέρι αλλά ο τύπος τους είπε ότι δε δίνει το σπίτι του σε Ρομά. Ότι άλλαξε γνώμη, και τους επέστρεψε την εγγύηση.

Στις 12/5, μάθαμε από τη Δ.Τ. ότι από 2/5 ως και σήμερα 19/5, τα παιδιά της κοιμούνται με τον πατέρα τους στο αμάξι, που χρησιμοποιεί ως παλιατζής, κι από την προ-προηγούμενη Δευτέρα, ξεκίνησαν το σχολείο και ήταν χαρούμενα.

Από 17/5 ως σήμερα, δεν πήγαν στα σχολεία τους, γιατί φαρμακοποιός αγνόησε το ΑΜΚΑ τους, δεν ισχύει το δωρεάν, πια, είπε, και ζήτησε από τον πατέρα 60 ευρώ για τα self tests των παιδιών. Εκείνος τον πίστεψε κι έφυγε. Το τέλος του πολιτισμού είναι εδώ. Σήμερα, 19/5, αφού ενημερώθηκε για τον εμπαιγμό του φαρμακοποιού από τη φυλακισμένη γυναίκα του, έψαξε και πήρε από άλλο φαρμακείο δωρεάν τα self tests, κι έτσι αύριο θα πάνε σχολείο...

Συνεχίζουμε δίπλα στις αδελφές μας και σας καλούμε να τις στηρίξετε κι εσείς, όπως κάθε φορά, όπως μπορείτε.

Κόντρα στα δεδομένα αγωνιζόμαστε να δίνουμε φωνή στη φωνή τους, ενδυναμώνοντας η μια το άλλο, για μια συλλογική αντιμετώπιση από τις ίδιες, των καθημερινών τους προβλημάτων. Προβλήματα που προκαλεί ούτως ή άλλως το μακρύ και παράλογο βασανιστήριο του αποκλεισμού τους από την κοινωνία, αλλά και από κάθε ζώσα αθλητική, πολιτιστική, εκπαιδευτική ή ψυχαγωγική κοινωνική δραστηριότητα, στη διάρκεια μιας αποτρόπαιας φυλάκισης, με ανθυγιεινή διατροφή και εικονική περίθαλψη. Αν στα μέτρα καταστολής, η φιλοσοφία και ο στόχος των οποίων καθορίστηκε από τη στιγμή της δημιουργίας όλων των ΠΡΟ.Κ.Ε.ΚΑ και στρατοπέδων εξόντωσης μεταναστ(ρι)ών, προστεθούν και τα προσωπικά προβλήματα της κάθε μιας, η έλλειψη στοιχειωδών δικαιωμάτων τους και οι διαφορετικές πατριαρχικές μισογύνικες κουλτούρες βιασμού, που τις γαλούχησαν και τις τραυμάτισαν, τις οδηγούν σε οριακές καταστάσεις. Οι ισορροπίες τους είναι τεντωμένες σε σχοινί.

Μετά από ένα μήνα κράτησης, κάποιες αρχίζουν να έχουν σκέψεις αυτοκαταστροφικές ή αντικοινωνικές και παραβιαστικές, χωρίς καμία ψυχολογική στήριξη. Το μόνο όπλο, που μπορεί να σηκώσει τις θηλυκότητες αυτές από το σκοτάδι στο φως, έξω από τις σκοτεινές αποθήκες ψυχών, που τις έχουν πετάξει, σα σκουπίδια, είναι η Αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Αυτό θέλουμε να εμφυσήσουμε με τις σχέσεις που προσπαθούμε να χτίσουμε μαζί τους. Κάθε φορά που αυτό κατακτιέται είναι τόσο σημαντικό για όλα και εαυτές. Είναι η μεγαλειώδης δύναμη της αντίστασης στην απανθρωποποίηση. Δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή γι αυτό και τα πρόσωπα διαρκώς αλλάζουν, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Μετά την τελευταία μας συνάντηση, αυτό κατακτήθηκε, σε κάποια σημεία. Οι κρατούμενες ξεπέρασαν τα πλαστά σύνορα ανάμεσά τους. Κάποιες, ως κρίκοι συνδετικοί, μοίρασαν δίκαια όλα τα κοινά πράγματα, που μας προσφέρετε για κείνες, και την επόμενη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, ετοίμασαν ένα εκπληκτικό πρωινό, σε τραπέζι κοινό για όλες. Προετοίμασαν κι ένα πλούσιο Πασχαλινό γεύμα για όλες, κι αυτό συνεχίστηκε ως τις 15/5. Επισυνάπτουμε κάποιες φωτογραφίες, μια μικρή εικόνα αυτής της συλλογικής συνύπαρξης, που σήμανε, έστω για λίγο, το τέλος κάποιων παρεξηγήσεων και ατομικών απομονώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αδελφή μας Ma–Ter-Lac από τις Φιλιππίνες, άτομο που ξέρει να μοιράζεται, να σέβεται το άλλο, και καλλιτέχνης στην Ασιατική κουζίνα, ανέλαβε, με τη συνεργασία κάποιων ακόμη, να μαγειρεύει φαγητό για όλες, ακόμη και ειδικά γεύματα για τη χειρουργημένη συγκρατούμενη της, τη Δ. Τ., για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Έφτιαξαν μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Με τη μουσική κάποιες χόρεψαν και τραγούδησαν.

Τέτοιες σχέσεις, που δημιουργούνται κάτω από τόσο απανθρωποποιητικές συνθήκες σε αστυνομικά κρατητήρια εξοστρακισμένων ανθρώπων αριθμών, είναι πολύτιμες κατακτήσεις δικές τους, που κανένα σύστημα δε μπορεί να εξαφανίσει. Αυτές οι συντροφικές συλλογικές δραστηριότητες και σχέσεις, έστω κι αν δε συμβαίνουν συχνά, όταν συμβαίνουν, μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε. Ένας άλλος αλληλέγγυος κόσμος είναι εφικτός, αν γίνουμε περισσότερ@ με περισσότερη ενσυναίσθηση, και συσπειρωθούμε…

Μηνύματα για προσφορές στέλνετε στο Messenger της σελίδας Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση ή στο email spiti.gynaikon@gmail.com

Επίσης μπορείτε να αφήνετε πράγματα στην ΚΟΙΝΣΕΠ Ανακύκλωσης, Επανάχρησης, Επαναξιοποίησης @ΜιΑΖω, Αριστοτέλους 84 στο Χαλάνδρι.

*ΛΊΣΤΑ ΑΝΑΓΚΏΝ*

Ενημερωμένη, και θα συνεχίσει να ενημερώνεται.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ:

- Χρονοκάρτες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone, Q, Q-plus  (Υπάρχουν αρκετές προς το παρόν)

- Παλιά smartphones, λειτουργικά, με τους φορτιστές τους (Υπάρχει έλλειψη)

ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ:

- Σαμπουάν (Υπάρχει έλλειψη)

-Μαλακτική κρέμα μαλλιών (Υπάρχει έλλειψη)

- Αφρόλουτρο (Υπάρχει έλλειψη)

- Κρέμες και ενυδατικά γαλακτώματα για πρόσωπο, χέρια, σώμα (Υπάρχει έλλειψη) -Σφουγγάρια μπάνιου/ κουζινικών σκευών

- Αντισηπτικά τζελ, μαντηλάκια / μωρομάντηλα (Υπάρχει έλλειψη)

- Αποσμητικά (σε πλαστική συσκευασία, όχι γυάλινη) (Υπάρχει έλλειψη)

- Σερβιέτες (Υπάρχουν πάρα πολλές – δε χρειάζονται άλλες προς το παρόν) -Σαπούνια (Υπάρχουν πάρα πολλά – δε χρειάζονται άλλα προς το παρόν)

- Χαρτί υγείας / Χαρτομάντιλα / Χαρτοπετσέτες (Υπάρχει έλλειψη)

- Οδοντόκρεμες / Οδοντόβουρτσες / Listerine (Υπάρχει έλλειψη)

- Πετσέτες προσώπου/ χεριών/ σώματος (Υπάρχει έλλειψη)

- Γάντια πλαστικά

- Χτένες, καθρέφτες, βαφές μαλλιών, σε μαύρο, καστανό σκούρο, χάλκινο και ξανθό (Υπάρχει έλλειψη)

ΦΆΡΜΑΚΑ - Βιταμίνες (Υπάρχει έλλειψη)

- Κρέμες για μυαλγίες (Υπάρχει έλλειψη)

- Κρέμες επουλωτικές για ερεθισμένο δέρμα από τσιμπήματα εντόμων, κουνουπιών, ψύλλων και ακάρεα (Υπάρχει έλλειψη)

-Έμπλαστρα, χανσαπλάστ, αποστειρωμένες γάζες (Υπάρχει έλλειψη)

- Παυσίπονα /αντιβιοτικά/αντιφλεγμονώδη. (Υπάρχει έλλειψη)

- Σκευάσματα για πίεση, διαβήτη, θυροειδή, κρυολογήματα, ρευματισμούς, καρδιά, για οδοντόπονους (όπως niflamol), κ.ά. (Υπάρχει έλλειψη) - Σταγόνες για τα μάτια (Υπάρχει έλλειψη)

ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ:

- Όσπρια / Ζυμαρικά / Ρύζι μπασμάτι/ Αλεύρι (Υπάρχει έλλειψη)

- Πελτέδες / Ντομάτα τριμμένη (Υπάρχει έλλειψη)

- Λάδι / Ξύδι / Χυμός λεμονιού (Υπάρχει έλλειψη)

- Μέλι (Υπάρχει έλλειψη)

- Ζάχαρη

- Γάλα

-Χυμοί

- Καφές /Κακάο/ Τσάι (Υπάρχει έλλειψη)

- Ξηροί καρποί (Υπάρχει έλλειψη)

- Αποξηραμένα φρούτα/σταφίδες (Υπάρχει έλλειψη)

- Μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι (Υπάρχει έλλειψη)

- Λεμόνια / Πατάτες/ Πιπεριές/Μελιτζάνες/Αγγούρια/Ντομάτες/Λάχανο/Κουνουπίδι (Υπάρχει έλλειψη)

- Κρεμμύδια / Σκόρδα/ Μπανάνες/ Μήλα/Μανταρίνια (Υπάρχει έλλειψη)

- Σοκολατοειδή/ Μπισκότα και σνακ γλυκά και αλμυρά (Υπάρχει έλλειψη)

- Παστέλια, Μαρμελάδες Καραμέλες και για το βήχα (Υπάρχει έλλειψη)

ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ

- σκεύη μαγειρέματος, ηλεκτρικά μάτια, τοστιέρες, καφετιέρες

ΚΑΘΑΡΙΌΤΗΤΑ:

- Υγρά Καθαριστικά και αντισηπτικά χώρων, σκευών και σκόνες για ρούχα, -σφουγγάρια, βετέξ. (Υπάρχει έλλειψη)

- Πλαστικά ποτήρια με καπάκι (Υπάρχουν πολλά – δε χρειάζονται άλλα προς το παρόν)

ΕΝΔΥΜΑΣΊΑ:

- Ρούχα εποχής πλυμένα, σιδερωμένα σε μεγέθη medium, small και large, ταξινομημένα ανά είδος (δε χρειάζονται άλλα προς το παρόν)

- Φόρμες Καλοκαιρινές γυμναστικής, καινούριες (Υπάρχει έλλειψη)

- Εσώρουχα, κάλτσες καινούρια (Υπάρχει έλλειψη)

ΥΠΟΔΉΜΑΤΑ

-Καλοκαιρινά, αθλητικά, καθαρά ή καινούρια, size: 37, 38 και 39  (Υπάρχει έλλειψη) - Τσάντες αποθήκευσης ρούχων, Σακβουαγιάζ ΨΥΧΑΓΩΓΊΑ

- Βιβλία Λογοτεχνίας ξενόγλωσσα, κυρίως (Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμάνικα, Αραβικά, Φαρσί, Ουρντού, Σοράνι, Τουρκικά) - Επιτραπέζια παιχνίδια (Υπάρχει έλλειψη)

- Τετράδια, στυλό, Είδη ζωγραφικής (Υπάρχει έλλειψη)

- Μπάλες (Υπάρχει έλλειψη)

- Ραδιόφωνα (Υπάρχει έλλειψη)

ΣΤΈΓΗ

Πρέπει ΕΠΕΙΓΌΝΤΩΣ να βρεθεί ένα σπίτι στην περιοχή Νίκαιας/Κολωνού, στην Αθήνα, για να βγει από τα κρατητήρια η Δ.Τ., να ενωθεί ξανά με την οικογένειά της, να πιάσει δουλειά, να υποστηρίξει το ένα το άλλο, ψυχολογικά και οικονομικά. Ήδη, τον άνδρα της τον εξαπάτησε άλλος ένας "πατριώτης" και του νοίκιασε γκαρσονιέρα, που δεν είχε δηλώσει στην εφορία. Του παρακράτησε 150 ευρώ από τα 450 που του πήρε, αρχικά, για δυο μήνες, δηλαδή, την εγγύηση. Έχει τόσο απελπιστεί που ψάχνει να νοικιάσει μια ΑΠΟΘΉΚΗ να μπει μέσα με τα παιδιά του... Ο εκφασισμός της κοινωνίας σαρώνει τα πάντα.

Αν γνωρίζετε ιδιοκτήτ(ρια)η σπιτιού, με οικονομικό ενοίκιο και συμβόλαιο ή αν μπορείτε να σταθείτε αλληλέγγυ/ες/οι/α στη Δ.Τ. και την οικογένειά της, με όποιον άλλο τρόπο, στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας ή στο email: spiti.gynaikon@gmail.com.

Με τις Μετανάστ(ρι)ες είμαστε μαζί

Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά

Καμία μόνη/ο

Αντίσταση στην απανθρωποποίηση!

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση της αδελφής μας Δ.Τ.!

Συμπαράσταση σε όλα τα αδέλφια μας, που δικαιούνται να ζουν ελεύθερα!

Κανένα άτομο αόρατο, κανένα παράνομο!

Να δίνονται γρήγορα χαρτιά ασύλου, άδειες παραμονής και δυνατότητες στέγασης και εκπαίδευσης μέσα στον κοινωνικό ιστό, με αξιοπρέπεια!

Η Αλληλεγγύη & η Αυτο-οργάνωση είναι τα όπλα μας.

Συνέλευση Πρωτοβουλίας: Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση email: spiti.gynaikon@gmail.com

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License