Το Κείμενο για τη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον όμιλο Βαξεβάνη την Παρασκευή 28/5

Εκδικητικές απολύσεις, εξωθήσεις σε παραίτηση, δουλειά ενώ βρίσκεσαι σε αναστολή, συνεχής πίεση. Αυτό είναι περίπου το εργασιακό κλίμα που επικρατεί στα «μαγαζιά» του Κώστα Βαξεβάνη, ιδίως από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, είναι χρέος μας να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους του Documento και του Κουτιού της Πανδώρας για όσα αναγκάζονται να βιώνουν καθημερινά. Για αυτούς του λόγους, καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τον όμιλο Βαξεβάνη, Κολωνού 12 -14, στο Μεταξουργείο, την Παρασκευή 28/5, στις 18:00, για να σπάσουμε το κλίμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Ακολουθεί το κείμενο με τα όσα έχουν γίνει και η αφίσα που τοιχοκολλείται ήδη σε περιοχές της Αθήνας και καλεί στη συγκέντρωση:

post image

Ο Κώστας Βαξεβάνης έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του το τελευταίο διάστημα για τη γνωστή υπόθεσή του με τον Φουρθιώτη, προκαλώντας μεγάλο κύμα συμπαράστασης και στήριξης στα κοινωνικά δίκτυα προς το πρόσωπο του. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό (και σκόπιμα μένει στο σκοτάδι) είναι η στάση του και η συμπεριφορά του ως εργοδότης. Και ότι πρόσφατα ο εκδότης της εφημερίδας Documento προχώρησε σε μια ακόμη εκδικητική απόλυση εργαζομένου, τη στιγμή που η πλειοψηφία των δημοσιογράφων της εφημερίδας βρισκόταν σε καθεστώς παράνομης αναστολής.

Αναστολές και απολύσεις

Υιοθετώντας μια πρακτική που εφαρμόζεται και από άλλα ΜΜΕ, ο όμιλος Βαξεβάνη ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020 στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ότι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας αλλά την ίδια ώρα θα εργάζονται κανονικά. Έτσι οι περισσότεροι/ες βρέθηκαν για έξι ολόκληρους μήνες σε αναστολή λαμβάνοντας το αντίστοιχο επίδομα και η διαφορά έως τη συμπλήρωση του ποσού που υπολείπεται του μισθού τους πληρώνεται από την εταιρεία. Για ακόμα μία φορά, οι εργαζόμενοι στον όμιλο κλήθηκαν να βάλουν «πλάτη» στον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας και τον αποκλεισμό του από τη λίστα Πέτσα και τη διαφημιστική πίτα για να δικαιολογήσει αντεργατικές πρακτικές.

Οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην εφημερίδα και στις δύο ιστοσελίδες (documentonews και Κουτί της Πανδώρας) καλούνται επιτακτικά να ανταποκριθούν σε όλο και πιο αυξημένες υποχρεώσεις και καθήκοντα όπως να παράγουν καθημερινά ρεπορτάζ και κείμενα για την ιστοσελίδα, βιβλία, ειδικές εκδόσεις και podcasts.

Όσες φορές οι εργαζόμενοι/ες διαμαρτυρήθηκαν αυτούς τους έξι μήνες για αυτή την συνθήκη ζητώντας να μπει τέλος στο παράνομο καθεστώς της αναστολής, πήραν ως απάντηση από την εργοδοσία αόριστες φράσεις και γενικολογίες όπως «δεν βγαίνουμε» και «κάντε υπομονή».

Εν μέσω αυτού του πρωτόγνωρου καθεστώτος τηλεργασίας και αναστολής συμβάσεων, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης προχώρησε σε μία εκδικητική απόλυση εργαζόμενου από το Κουτί της Πανδώρας ο οποίος δήλωσε την επιθυμία του να μη συμμετέχει στο παράνομο καθεστώς αναστολής και κρυφής εργασίας. Σε μία κίνηση επίδειξης «πυγμής» και αυταρχισμού, ο εκδότης απέλυσε τον εργαζόμενο και στη συνέχεια δημιούργησε για ακόμη μία φορά κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας απέναντι στους υπόλοιπους/ες προκειμένου να καταστείλει τις αντιστάσεις αναδεικνύοντας ότι η οποιαδήποτε διαφωνία για εργασιακά ζητήματα αποτελεί λόγο αποχώρησης. Με εκφράσεις όπως «θα απολύεται όποιος αποφασίζουμε εμείς» και «μην τολμήσετε να φέρετε αντίρρηση» η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες και να διαμορφώσει ένα πειθήνιο κομμάτι εργαζομένων που θα πειθαρχεί αδιαμαρτύρητα σε όλες τις αποφάσεις της. Λίγες εβδομάδες μετά την απόλυση, ακόμα μία συνάδελφος και νέα μητέρα εξωθήθηκε σε παραίτηση. Ο εκδότης - δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ (!), επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση μέσω του εκφοβισμού όσων καταδεικνύει ως εσωτερικούς εχθρούς . Όσοι τολμούν να διατυπώσουν αντιρρήσεις και προβληματισμούς γύρω από τις πρακτικές του βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες στο λογιστήριο και με το χαρτί της απόλυσης στα χέρια.

Υπάρχουν… ντοκουμέντα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκδότης της εφημερίδας Documento κάνει πρώτα την «κρίση ευκαιρία» και στη συνέχεια υιοθετεί αντεργατικές συμπεριφορές και πρακτικές (πάντα στο όνομα της αριστεράς και της μάχης κατά της διαφθοράς).

Το φθινόπωρο του 2016 η αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας πρότεινε σε εργαζόμενους που πέρασαν από συνέντευξη να δουλέψουν με μπλοκάκι και μισθό 600 ευρώ... μικτά (δηλαδή 330 ευρώ καθαρά τον μήνα). Όταν μία συνάδελφος κατήγγειλε δημόσια αυτές τις πρακτικές, δέχθηκε χυδαία επίθεση από εργοδοτικούς αλλά και από τον ίδιο τον Κώστα Βαξεβάνη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν δημόσια εναντίον της προσβλητικοί και σεξιστικοί χαρακτηρισμοί.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Κώστας Βαξεβάνης κυριολεκτικά ξήλωσε δύο ολόκληρα τμήματα της εφημερίδας απολύοντας πέντε δημοσιογράφους ( κάποιους από αυτούς εκδικητικά, επειδή τόλμησαν να τοποθετηθούν σε γενικές συνελεύσεις) και εξωθώντας άλλους τόσους σε παραίτηση επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν την πίεση.

Και ενώ ο εκδότης είχε επικαλεστεί οικονομικά προβλήματα και τον αποκλεισμό του από την διαφημιστική πίτα για να δικαιολογήσει απολύσεις, στη συνέχεια λοιδόρησε τους άνεργους πλέον συναδέλφους αποκαλώντας τους τεμπέληδες, άχρηστους, μέχρι και πράκτορες σκοτεινών συμφερόντων.

Αριστερά αφεντικά, αντεργατικές πρακτικές

Από όλα τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι ο εκδότης δεν επιζητά δημοσιογράφους και εργαζόμενους, αλλά πιστά σκυλιά που θα του βγάζουν το φίδι από την τρύπα, ενώ θα δηλώνουν δημόσια περήφανοι που δίνουν στο πλευρό του τη μάχη κατά της διαφθοράς. Για τον συγκεκριμένο άλλωστε, αποτελεί πάγια τακτική να ζητά από τους εργαζόμενους να βγουν μπροστά και να τον υπερασπιστούν. Αποτελεί όμως «αιτία πολέμου» όταν αυτό συμβεί για εργασιακά και συνδικαλιστικά ζητήματα τα οποία ο ίδιος καταστρατηγεί. Το δημοσιογραφικό περιεχόμενο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με τα εργασιακά δικαιώματα μέσα στους χώρους δουλειάς, όσο και αν ο Βαξεβάνης επιχειρεί να τα συνδέσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιτίθεται με σφοδρότητα στους εργαζόμενους, διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό μιντιακό τοπίο που θα αναπαράγει και θα διαμορφώνει συναίνεση γύρω από τα κυρίαρχα αφηγήματα.

Αυτή η συνθήκη όμως αποτελεί πρόσφορο πεδίο για τα αριστερά, «εναλλακτικά» και «προοδευτικά» αφεντικά του κλάδου που καρπώνονται πολιτική υπεραξία και κύρος, ενώ επιβάλλουν στους δικούς τους εργαζόμενους συνθήκες γαλέρας και μία ομερτά σιωπής απέναντι στις αυθαιρεσίες τους. Πρόκειται για συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται πανομοιότυπα από όλους τους αριστερούς εργοδότες οι οποίοι καλλιεργούν κλίμα συναίνεσης γύρω από τις πρακτικές τους με αναφορές σε «οικογένειες» και «μάχες» που συσπειρώνουν ιδεολογικά και επισκιάζουν τις εργατικές διεκδικήσεις.

Αναγνωρίζουμε ότι η ανάδειξη των εργασιακών συνθηκών στο Documento και το Κουτί της Πανδώρας σε αυτή τη χρονική στιγμή, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη θα προκαλέσει ερωτηματικά σε πολλούς, εχθρούς και φίλους του εκδότη, οι οποίοι θα προσπαθήσουν αμφότεροι να αποδώσουν στην παρέμβασή μας σκοτεινά κίνητρα, όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι εκδότες στο παρελθόν όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με καταγγελίες της συνέλευσής μας.

Δεν είναι ο ρόλος μας επί του παρόντος να αξιολογήσουμε τους ισχυρισμούς του Κώστα Βαξεβάνη. Ούτε θα δώσουμε εξηγήσεις για την αλληλεγγύη μας σε συναδέλφους που απολύονται ή αναγκάζονται να εργάζονται σε καθεστώς αναστολής. Εδώ και χρόνια καταγράφονται περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα μαγαζιά του συγκεκριμένου εκδότη, αλλά οι παράνομες αναστολές και οι απολύσεις θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι από όλα τα αφεντικά.

Από την πλευρά μας, δηλώνουμε πως τασσόμαστε αταλάντευτα υπέρ των συναδέλφων μας που δέχονται επίθεση από όποιας μορφής εργοδότες.

Να σπάσoυμε το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου

Αντίσταση, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς

Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τον όμιλο Βαξεβάνη, Κολωνού 12 -14, στο Μεταξουργείο, την Παρασκευή 28/5, στις 18:00

Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών ΜΜΕ - Κατάληψη ΕΣΗΕΑ

Εικόνες:

από Περιεργος 24/05/2021 7:57 μμ.


https://www.documentonews.gr/article/oi-asfalitikes-kai-provokatorikes-methodes-den-ptooyn-to-documento/

Για ασφαλιτες τους κατηγορει ο βαξεβανης.Ωραιο ήθος για την παραταξη των ξεπλυμενων πρωην πασοκων ,των ολιγαρχων τυπου Κοκκαλη,Σαββιδη,Μαρη και των νεοφιλελευθερων πολιτικών.

από Ace 24/05/2021 10:09 μμ.


Μην ξεχνάμε πως, με αφορμή την αλλαγή αστικής διακυβέρνησης, ο πρώην ΠΑΣΟΚ - νυν ΣΥΡΙΖΑ 'εκδότης-δημοσιογράφος' Κώστας Βαξεβάνης έχει προβεί επανειλημμένως σε καταχρηστικές απολύσεις δημοσιογράφων που δεν συντάσσονταν τυφλά με την επίσημη γραμμή της φυλλάδας 'Documento' υπέρ της προεδρικής φραξίας που ελέγχει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι η χρηματοδότηση του Κώστα Βαξεβάνη με τρία (3) εκατομμύρια ευρώ 'μαύρο χρήμα' από τον Χρήστο Καλογρίτσα έγινε κατ'εντολήν του Νίκου Παππά, εν πλήρη γνώση του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε ο πρώην Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει βαφτίσει την κόρη του Κώστα Βαξεβάνη. Με αυτά τα χρήματα ο Κώστας Βαξεβάνης χρηματοδότησε αφ'ενός την ανυπόληπτη φυλλάδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και ζέχνει σεξισμό και αυριανισμό κι αφ'ετέρου δεκάδες πληρωμένα προφίλ στα Social Media που αναλαμβάνουν κατά περίσταση δολοφονίες χαρακτήρων και διάχυση fake news. Στην περίπτωση της απόλυσης του Νίκου Σερβετά παρατηρείται η αξιοσημείωτη σύγκρουση μελών του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως εργαζομένων στα ΜΜΕ) και επώνυμων ή ανώνυμων τσάτσων του συστήματος διαπλοκής Παππά-Βαξεβάνη-Τσίπρα. Παραθέτω τις επίμαχες αναρτήσεις του ίδιου του Νίκου Σερβετά (που εξακολουθεί να εργάζεται στην εφημερίδα 'Η Εποχή' και στον ιστότοπο Left.gr, αμφότερα άμεσης ή έμμεσης ιδιοκτησίας του ΣΥΡΙΖΑ) καθώς επίσης και των επωνύμων συνομιλητών του την επαύριο της απόλυσής του από την φυλλάδα 'Documento' του Κώστα Βαξεβάνη. Τα συμπεράσματα δικά σας.

https://www.facebook.com/nikos.servetas/posts/2536776676388600

https://www.facebook.com/nikos.servetas/posts/2547832971949637

https://www.facebook.com/paris.bourlakis/posts/10219840582794344

https://www.facebook.com/evgenios.agrimakis/posts/2410650692481191

https://www.facebook.com/nikos.servetas/posts/2540441409355460

https://www.facebook.com/evgenios.agrimakis/posts/2259016384311290

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License