Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα – Πατησίων κ’ Βασανιστών γωνία…

Την Τρίτη 25 Μαΐου πραγματοποιήσαμε μια μικρή “αισθητική” παρέμβαση. Στην οδό Πατησίων, στη θέση της ταμπέλας όπου έδειχνε προς την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τοποθετήσαμε μια πιο ειλικρινή, που αναγράφει προς Λεωφόρος Βασανιστών (Πρώην ΕΤΑ/ΕΣΑ) – Torturer Avenue (Καμία σχετικοποίηση όσον αφορά στο περιεχόμενο της ταμπέλας, το κράτος έχει συνέχεια και φροντίζει να μας το επιβεβαιώνει όλο και συχνότερα).

post image

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα – Πατησίων κ’ Βασανιστών γωνία…

"…Δύσκολα μιλάς για τα βασανιστήρια. Ούτε ρωτάγαμε τους συντρόφους. Ούτε καν χρόνια μετά. Ξέρω ότι στον Πειραιά, τότε που ήταν ο Κουκουβάς διοικητής της Ασφάλειας, τη Βαγγελιώ Τζιβάνη τη χτυπούσαν στο στήθος, αλλά, για να πω την αλήθεια, ποτέ δεν τη ρώτησα αν ήταν γυμνή ή αν ήταν ντυμένη όταν τη χτυπούσαν. Φυσικά, τα ρούχα δεν πρόσφεραν κάποια ιδιαίτερη προφύλαξη, αλλά ψυχολογικά είναι βαθύτατα διαφορετικό…” - Μ. Γιάλαρη

Η ιδιαίτερη σχέση της ελληνικής αστυνομίας με τους βασανισμούς είναι παλιά και γνώριμη σε όλες και όλους μας. 

Αν μη τι άλλο, υπάρχει σωρεία περιστατικών των τελευταίων χρόνων που δικαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό. Από τους βασανισμούς μεταναστών στο Α.Τ. Ομόνοιας και τον συλλογικό ξυλοδαρμό των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, μέχρι τις πρόσφατες καταγγελίες για βασανιστήρια σε κέντρα κράτησης (σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης) και τον βασανισμό των συντρόφων μας μετά την πορεία στην Νέα Σμύρνη.

Η δική μας μνήμη άλλωστε δεν είναι τόσο κοντόφθαλμη. Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, μας έρχονται συχνά πυκνά στο νου οι περιγραφές του Περικλή Κοροβέση, η εικόνα του Σπύρου Μουστακλή, η Βαγγελιώ Τζιβάνη, οι περιγραφές της Μ. Γιάραλη. 

Την Τρίτη 25 Μαΐου πραγματοποιήσαμε μια μικρή “αισθητική” παρέμβαση. Στην οδό Πατησίων, στη θέση της ταμπέλας όπου έδειχνε προς την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τοποθετήσαμε μια πιο ειλικρινή, που αναγράφει προς Λεωφόρος Βασανιστών (Πρώην ΕΤΑ/ΕΣΑ) – Torturer Avenue (Καμία σχετικοποίηση όσον αφορά στο περιεχόμενο της ταμπέλας, το κράτος έχει συνέχεια και φροντίζει να μας το επιβεβαιώνει όλο και συχνότερα). 

Το σύνταγμα αναφέρει πως “η κατάσταση ανάγκης ουδέποτε αίρει το άδικο των βασανιστηρίων”. Μας προκαλεί σχεδόν κλαυσίγελο ότι εμείς, παρά την γνωστή ιδεολογική μας τοποθέτηση απέναντι στους νόμους της αστικής δημοκρατίας, τυγχάνει να έχουμε διαβάσει περισσότερο το σύνταγμα από τους ένθερμους υποστηρικτές και τους προστάτες του. 

Δεν αυταπατόμαστε φυσικά, η αστυνομία ως εκτελεστικός βραχίονας της κρατικής πολιτικής δε μπορεί παρά να εκφράζει την ηθική και την αισθητική αυτής. Κανείς τους δεν είναι αθώος σ’ αυτό το πανηγύρι, από τον Χρυσοχοΐδη και τον Μητσοτάκη, μέχρι τον τελευταίο μπάτσο που είχε βάρδια στον 7ο και στο 12ο όροφο την επομένη της μεγάλης συγκέντρωσης στη Νέα Σμύρνη. Παρατηρούμε ωστόσο μια αναβάθμιση και εντατικοποίηση των πρακτικών τους, η οποία μόνο αδιάφορους δε θα μπορούσε να μας αφήσει. Από τους ξυλοδαρμούς σε πλατείες και τον τραμπουκισμό σε πιτσιρίκια, από την πλήρη εργαλειοποίηση της πανδημίας και καρατόμηση κάθε είδους ατομικής ή συλλογικής ελευθερίας, έχουμε φτάσει στον επί οκταώρου ψυχολογικό και σωματικό βασανισμό μέσα στη ΓΑΔΑ. Το ερώτημα προκύπτει αυθόρμητα: Ποια θα είναι η συνέχεια; Ποιος/α από εμάς είναι επόμενος/η; Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν;

Η απάντηση προκύπτει εξίσου αυθόρμητα: Όσο εύκολα η ΕΣΑ φόρεσε τον μεταπολιτευτικό της μανδύα και συνέχισε να εφαρμόζει τις προσφιλείς τακτικές της, του εξευτελισμού, του ξυλοδαρμού, των απειλών, των απαγωγών, με τον ίδιο τρόπο οι βασανιστές εν καιρώ «δημοκρατίας», αν δεν τους σταματήσουμε, θα επιτελούν το θεάρεστο έργο τους υπό την κάλυψη που τους προσφέρουν από κοινού τόσο οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους όσο και τα πλήρως υποταγμένα στο καθεστώς που υπηρετούν Μ.Μ.Ε., που βλέπουν, ακούν και μεταφέρουν μονάχα όσα γεγονότα αποτελούν θετικές ειδήσεις για την εξουσία.

“Είναι 20ος αιώνας, θα σας καταγγείλω” λέει ο Κοροβέσης στον βασανιστή Σπανό. “Θα μου κλάσεις τ’αρχίδια” είναι η απάντηση.

Δεν περιμένουμε να αλλάξουν οι βασανιστές, δεν περιμένουμε να φορέσουν ένα ανθρώπινο προσωπείο. Είμαστε σίγουροι και σίγουρες ότι δεν ιδρώνει το αυτάκι τους. Η εξουσία διαθέτει υπεροπλία όσον αφορά την εγκληματική της δράση. Την ίδια βεβαιότητα έχουμε όσον αφορά στην μη απάντηση του εξώδικου του συντρόφου μας για να δοθούν τα πλάνα από τις κάμερες της ΓΑΔΑ το χρονικό διάστημα που έλαβαν χώρα οι βασανισμοί και τα ονόματα των μπάτσων που είχαν βάρδια εκείνη τη μέρα, την επανάκλησή του στο Εσωτερικών υποθέσεων “για διευκρινίσεις”, την ίδια τη μήνυση που θα κατατεθεί οσονούπω.

Ίσως κάποτε μας απαντήσουν. Ότι οι κάμερες είχαν χαλάσει. Κι ότι εκείνο το βράδυ ο 12ος όροφος ήταν κενός λόγω απεντόμωσης. Είναι κι αυτό από μόνο του μια μικρή νίκη. Οι κυβερνώντες κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να ομολογήσουν βάση των αποδείξεων ότι ναι μεν γίνονται βασανιστήρια, αλλά δεν υπάρχουν ένοχοι. Έως τότε, λάβαμε μια πρώτη απάντηση εκ μέρους της δικαστικής εξουσίας για την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του αδίκως προφυλακισμένου συντρόφου Ο.Μ. και πιο συγκεκριμένα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο μεταξύ άλλων ευτράπελων, σημειώνει ότι ο σύντροφός μας Α.Π. παρακολουθείται νομίμως από τις 23 Ιανουαρίου του 2021 επειδή στις 11 Φεβρουαρίου του 2021 έλαβε μέρος στην παρέμβαση του πολιτικού γραφείου του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Μας γνωστοποιούν δηλαδή τις μαντικές τους ικανότητες να προβλέπουν το μέλλον. Παράλληλα, πριν καν ξεκινήσει η δίκη της Μασόβκα, στα έγγραφα του εν λόγω Συμβουλίου αποκαλούμαστε πολλάκις ως «Εγκληματική Οργάνωση Μασόβκα». Απ’ότι φαίνεται έχουν ήδη αποφανθεί και καταλήξει στην ετυμηγορία τους. (Συμπεριλαμβάνουμε φωτό με το αντίστοιχο χωρίο). Ασχολίαστη αφήνουμε την αναβάθμιση της κατηγορίας που αντιμετωπίζει ο Ο.Μ. από «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε «ανθρωποκτονία». Είναι η πρώτη ανθρωποκτονία που έλαβε χώρα στην Ελλάδα δίχως να υπάρξει νεκρός.

Παράλληλα, συνεχίζουν αμείωτες οι ενοχλήσεις προς τον σύντροφό μας Α.Π. που τρέχει από κοινού με τον Ο.Μ. την μήνυση προς την αντιτρομοκρατική. Όχημα συγγενή του που τον μετέφερε προς το νοσοκομείο στο οποίο εξετάστηκε μετά τα βασανιστήρια για να παραλάβει τις εξετάσεις, την ίδια μέρα παραβιάστηκε. Μέσα στο χώρο του νοσοκομείου και ακριβώς έξω από την πόρτα του προκαθορισμένου ραντεβού που είχε για να λάβει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, υπήρχαν μπάτσοι. Άλλο όχημα που ανήκει στη σύντροφό του επίσης παραβιάστηκε και κλάπηκαν από το εσωτερικό του ένα ψαλίδι και ένα κουβάρι σκοινί. Αμφότερα είχαν χρησιμοποιηθεί στην τοποθέτηση ενός πανό έξω από τα δικαστήρια τη μέρα που περνούσαν ανακριτή και εισαγγελέα οι συλληφθέντες της Νέας Σμύρνης. Το ίδιο αυτοκίνητο βρέθηκε 2 μέρες μετά με σκασμένο λάστιχο σε 4 σημεία (100% από ανθρώπινο χέρι όπως μας είπαν στο συνεργείο). Παράλληλα διαδραματίστηκε και μία καταδίωξη από άγνωστο όχημα χωρίς διακριτικά σε όχημα συντρόφων που είχαν αναλάβει την περιφρούριση του Α.Π. εκείνη την ημέρα και τον επέστρεφαν στην οικία του. Τέλος, διαθέτουμε φωτογραφία που απεικονίζει κάποια περίεργη φιγούρα η οποία συνέλεξε όλως τυχαίως μία συγκεκριμένη σακούλα σκουπιδιών σχεδόν αμέσως μετά την εναπόθεσή της στον κάδο απορριμμάτων από τον σύντροφό μας. Εμφανίστηκε ξαφνικά, άρπαξε τη σακούλα και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι. Υπό κανονικές συνθήκες όλα αυτά θα χρεώνονταν στον παράγοντα της τυχαιότητας, όμως οι συμπτώσεις είναι πολλές και τόσο επαναλαμβανόμενες, ώστε παύουν να παραμένουν συμπτώσεις. Τα δε περιστατικά όλο και πληθαίνουν και δεν αφορούν πια μόνο τον Α.Π., αλλά και διάφορα ακόμα χαρτογραφημένα μέλη της συλλογικότητας

Κατανοητή και αναμενόμενη ως ένα βαθμό η αντίδραση όσων καλούνται να απολογηθούν για τα βασανιστήρια. Περιμένουμε και χειρότερα και έχουμε ετοιμαστεί για αυτά. Η υπόθεση θα λάβει αργά ή σύντομα τέτοια δημοσιότητα που ίσως κάποιοι εκ των βασανιστών θυσιαστούν, ανάλογα βέβαια με την ένταση και το επίπεδο του εσωτερικού ανταγωνισμού που διεξάγεται αδυσώπητος ανάμεσα στις πιο βρώμικες υπηρεσίες του κράτους. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να ελαχιστοποιηθούν έστω τα βασανιστήρια, πρέπει να ενημερωθεί η κοινωνική βάση και να χάσει η κυβέρνηση το όποιο έρεισμα ακόμα διαθέτει στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Να ακουστεί παντού ότι στη ΓΑΔΑ βασανίζονται άνθρωποι εν έτει 2021.

 Το σαδιστικό μένος των μπάτσων/βασανιστών –που στην προκείμενη περίπτωση ήταν εκδικητικής φύσης καθώς η εικόνα των κατ’ευφημισμών άτρωτων διωκτικών αρχών δέχτηκε τεράστιο πλήγμα στις συγκρούσεις στη Νέα Σμύρνη- δεν θα εκλείψει στις εξουσιαστικές κοινωνίες, παρά μονάχα αν υπάρξει η εμφάνιση ενός κινήματος με σαφή επαναστατικό προσανατολισμό, που θα θέσει τους ίδιους τους βασανιστές και τους πολιτικούς τους καθοδηγητές στο στόχαστρο. Η εξουσία και τα βασανιστήρια είναι σύμφυτα. Οι βασανιστές ενσαρκώνουν το ρόλο του τιμωρού όποτε το κράτος βρίσκεται στα σκοινιά. Όπως έγραψε ο Περικλής Κοροβέσης στους «Ανθρωποφύλακες»: «Η εξουσία χρειάζεται πάντοτε αυτό το εργαλείο. Και όσο οι άνθρωποι θα αφήνονται να εξουσιάζονται, με τον δικό τους τρόπο θα συμβάλλουν στην διαιώνιση των βασανιστηρίων». O σημερινός αγώνας γίνεται για να το σκεφτούν δυο και τρεις φορές πριν καταφύγουν ξανά στην ίδια διαδικασία, να πληγεί η κανονικότητα, η ατιμωρησία και η ασυλία που απολαμβάνουν. 

Στην Αθήνα υπάρχει το ελληνικό Αμπού Γκράιμπ, το ονόμασαν Γ.Α.Δ.Α.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τους βασανισμούς αγωνιστών/στριών. 

Αγώνας ενάντια στις πρακτικές βασανιστηρίων που εφαρμόζει η ελληνική αστυνομία κατ’εντολήν της Νέα Δημοκρατίας.

Αναρχική Συλλογικότητα Μασόβκα

masovka@espiv.net

Υ.Γ. Καλούμε τις κινηματικές δυνάμεις σε ανοιχτή συνέλευση με θέμα την συνδιαμόρφωση δράσεων ενάντια στα βασανιστήρια που πραγματοποιούν οι διωκτικές αρχές του κράτους, στις φοιτητικές εστίες (Φ.Ε.Π.Α), την Τετάρτη 26 Μαΐου στις 18.00.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License