Κάλεσμα για τις πρόσφατες εξελίξεις και την οργάνωση κινήσεων αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση (31\5, 5μμ, Λόφος Στρέφη)

Κάλεσμα για συνέχεια της κουβέντας πάνω στις πρόσφατες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και την οργάνωση κινήσεων αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση (31\5, 5μμ, θεατράκι λόφου Στρέφη)

Την Δευτέρα 31/5, στις 5μμ , στο θεατράκι του Στρέφη, καλούμε ξανά συντρόφισες και συντρόφους για να συνεχίσουμε τη συζήτηση και την οργάνωση πολιτικών δράσεων αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση και στοχοποίησης υπευθύνων και υποστηρικτών της δολοφονικής πολιτικής του Ισραήλ.

Αναρχικές,αναρχικοί.

 

Το κείμενο που ακολουθεί είμαι μια πρώτη απόπειρα σταχυολόγησης, αφιλτράριστης και άμεσης αποτύπωσης και δημοσίευσης των κυριότερων , κατά την γνώμη μας, σημείων της επικοινωνίας μας με ανθρώπους της Παλαιστίνης. Ανθρώπους, ποικίλων καταβολών και αναφορών, που ζουν εκεί και συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην αντίσταση.

Τις μέρες των συγκρούσεων στη γειτονιά Σέιχ Τζαράχ της Αν. Ιερουσαλήμ, το τέμενος του Αλ Ακσά και των βομβαρδισμών στη Γάζα, προσπαθήσαμε να έχουμε μια καθημερινή επικοινωνία με φίλους/ες, συντρόφους/ισσες από διάφορα μέρη της Παλαιστίνης (Δ.Όχθη και Γάζα) με σκοπό την άμεση ενημέρωση πάνω τα γεγονότα, στον αντίποδα της προπαγάνδας των επίσημων ΜΜΕ που παρουσίαζαν τις επιθέσεις ως μία διένεξη/ πόλεμο επί ίσοις όροις υπερτονίζοντας την ελληνο-ισραηλινή συμμαχία. Ρωτήσαμε για το πώς βιώνουν το παρόν και πώς βλέπουν το άμεσο μέλλον και ακούσαμε τις σκέψεις, τις αγωνίες, τους φόβους τους αλλά και το πάθος και την αποφασιστικότητα τους για συνεχή αγώνα και αντίσταση ενάντια στο σύγχρονο απαρτχάιντ και τις καθημερινές επιθέσεις από ισραηλινό στρατό και ένοπλους έποικους.

 

Badee, ακτιβιστής, μέλος του Human Rights Defenders, Χεβρώνα (Παλαιστινιακή πόλη 220.000 κατοίκων με 22 checkpoints, παρατηρητήρια με ελεύθερους σκοπευτές, ισραηλινές δυνάμεις κατοχής των 2000 στρατιωτών που «προστατεύουν» 800 έποικους μέσα στην παλιά πόλη)

«…Από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων σε Ιερουσαλήμ και Χερβώνα υπήρξε μια γενικευμένη εξέγερση με καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους από τη μία μεριά στρατό κατοχής και έποικους από την άλλη. Μόνο τις πρώτες ημέρες υπήρξαν δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πλαστικές και αληθινές σφαίρες, μικρά παιδιά πυροβολημένα από πίσω σε πόδια και κεφάλι από ελεύθερους σκοπευτές. Τον δεκαεξάχρονο γιο μου, ο οποίος έχει συλληφθεί ήδη τρεις φορές, τον πυροβόλησαν στα πόδια με αληθινές σφαίρες αλλά ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του. [….] Το Ισραήλ ηττήθηκε αφού δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες οργανώσεις της Γάζας. Επιπλέον δεν κατάφερε φέτος να γιορτάσει την ίδρυση του ως κράτος λόγω της παλαιστινιακής εξέγερσης και των σκληρών συγκρούσεων στις γειτονιές της Αν. Ιερουσαλήμ. […] Μοναδική λύση για το μέλλον είναι ένα κράτος δημοκρατικό από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα μέσα στο οποίο θα συμβιώνουν ειρηνικά όλες οι θρησκείες και εθνότητες.»

Wafaa, Ακτιβίστρια & Δημοσιογράφος, Γάζα

«…Είναι μία καθαρή νίκη, καθώς η Γάζα αντιστάθηκε με αυτοσχέδιες ρουκέτες απέναντι στον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου αναγκάζοντας το Ισραήλ να έρθει σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός άνευ όρων.[…] Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε άμαχους, πολίτες, κτίρια και σπίτια με σκοπό α.) να προκαλέσει πόνο, δυσλειτουργίες και καταστροφή σε βασικές δομές και υποδομές, β.) να δημιουργήσει αμφιβολίες ανάμεσα στους Παλαιστίνιους σχετικά την αποτελεσματικότητα της Αντίστασης γ.) να δημιουργήσει στην ισραηλινή κοινωνία την εντύπωση ότι η Γάζα έχει καταστραφεί, ενώ στην πραγματικότητα απέτυχε τον πραγματικό του στόχο που ήταν η Χαμάς και οι ένοπλες οργανώσεις της Αντίστασης. […] Ο κόσμος στη Γάζα βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας και υποστηρίζοντας την παλαιστινιακή Αντίσταση. Όλες οι ένοπλες οργανώσεις της Αντίστασης στη Γάζα είναι ενωμένες, αγωνίζονται και σχεδιάζουν μαζί ενάντια στην κατοχή (Joint Military/Resistance’s Room). […] Η ισραηλινή προπαγάνδα παρουσιάζει και μεταδίδει παγκοσμίως την εικόνα της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης και στυγνής δικτατορίας που υποστηρίζεται από τον Ερντογάν και αποφεύγει τις εκλογές, ενώ στην πραγματικότητα χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας του λαού της Γάζας και ήταν έτοιμη για τις εκλογές που ανέβαλε χωρίς κανένα λόγο ο Αμπάς. […] Περιμένουμε από τον κόσμο της αλληλεγγύης να αποτρέψει την επανάληψη των εγκληματικών πράξεων του Ισραήλ και να σαμποτάρει τον εξοπλισμό του από τη Δύση.

Ahmad, μέλος της Φατάχ, Βηθλεέμ

«…Μετά τους βομβαρδισμούς της Γάζας και τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, θεωρώ πως έχει αλλάξει η στάση των Η.Π.Α. και Ε.Ε. για το Παλαιστινιακό. Μετά τις σφαγές στη Γάζα άλλαξε -έστω και προσωρινά- η στάση και του Αραβικού κόσμου και κάποιες συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών έχουν παγώσει τουλάχιστον μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. […] Το θέμα των εξώσεων στην Αν. Ιερουσαλήμ θα λυθεί στο ανώτατο ισραηλινό δικαστήριο. […] Μία από τις σημαντικότερες νίκες των ημερών ήταν πως ήταν η πρώτη φορά μετά το 1936 που κηρύχθηκε γενική απεργία των Παλαιστινίων και συμμετείχαν και οι τρεις τομείς: Γάζα, Δυτική Όχθη και αραβόφωνοι πληθυσμοί που ζουν στο Ισραήλ. Μία επιπλέον σημαντική νίκη ήταν ότι το Παλαιστινιακό από ένα ξεχασμένο ζήτημα έγινε πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ένα ακόμα πολύ αισιόδοξο μήνυμα στάλθηκε από τις διαδηλώσεις στα ισραηλινά σύνορα με Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία που έδειξαν πως το Ισραήλ δεν είναι πανίσχυρο. […] Η νίκη δεν ανήκει μόνο στη Χαμάς αλλά στο σύνολο της παλαιστινιακής Αντίστασης και ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό.

Manal, Nabi Saleh (μικρό παλαιστινιακό χωριό έξω από τη Ραμάλα, γνωστό για τη μαχητικότητα των κατοίκων του)

[…] Τις τελευταίες δέκα ημέρες ολόκληρο το χωριό πήρε μέρος στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τις εξώσεις στη γειτονιά Σέιχ Τζαράχ της Αν. Ιερουσαλήμ και τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Ακσά. Εμείς βέβαια δεν το βιώνουμε ως αλληλεγγύη αφού όλοι ζούμε υπό την ίδια κατοχή. Είμαστε κομμάτι της Αντίστασης ενάντια στην κατοχή. Από την πρώτη στιγμή των διαδηλώσεων ο στρατός επιτέθηκε στο χωριό μας. Μέσα σε μία ημέρα είχαμε 14 σοβαρά τραυματίες από αληθινές σφαίρες και είμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε νεκρό, αν και ακόμη κάποιοι νοσηλεύονται σοβαρά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι έποικοι, οι οποίοι έκλειναν τους δρόμους και έκαναν συνεχείς επιθέσεις σε διερχόμενα αυτοκίνητα παλαιστινίων και αρκετά παλαιστινιακά χωριά της περιοχής. […] Δεν υπάρχει νικητής και δεν μπορούμε να μιλάμε για νίκη. Δεν σταμάτησε η κατοχή, ούτε οι επιθέσεις εναντίον μας. Χάσαμε 270 ανθρώπους στη Γάζα, τα σπίτια στο Σέιχ Τζαράχ, έχουμε δεκάδες άστεγους. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για νίκη αν δούμε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο παλαιστινιακός λαός ενώθηκε ενάντια στον κατακτητή και έγιναν μεγάλες πορείες αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο (Αγγλία, Αμερική). Έχουμε πολλά χρόνια -ίσως και ποτέ- να δούμε τόσο κόσμο στον δρόμο υπέρ της Παλαιστίνης. Και ο αραβικός κόσμος, όχι σε επίπεδο κυβερνήσεων, ενώθηκε και διαδήλωσε υπέρ της Παλαιστίνης και ειδικά σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία όπου προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα. […] Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κατοχή και να προσπαθήσουμε να πάρουμε πίσω τη γειτονιά στην Ιερουσαλήμ. […] Για το μέλλον βλέπω τα χειρότερα να έρχονται και στη Γάζα και σε ολόκληρο το Ισραήλ όπου ο στρατός και οι ένοπλοι έποικοι πραγματοποιούν συνέχεια επιθέσεις σε Παλαιστίνιους και τα σπίτια τους. Σημαδεύουν τα σπίτια τον Αράβων για να τους επιτεθούν τη νύχτα -μία πρακτική από την οποία υπέφεραν και οι ίδιοι στο παρελθόν. Με αφορμή τις συγκρούσεις μέσα στο Ισραήλ ο στρατός ήδη φτιάχνει νέα check points με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο του αραβόφωνου πληθυσμού. Την ίδια ώρα σε Νάμπλους, Τζενίν και Τουλκαμέρ οι επιθέσεις των εποίκων είναι καθημερινές σε σπίτια και διερχόμενα αυτοκίνητα. Στους λόφους της Χερβώνας έποικοι καίνε σπίτια, χωράφια και τις καλλιέργειες των ντόπιων με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να ζουν σε σπηλιές. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και μάλλον δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα. […] Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης είναι πολύ σημαντικό γιατί αποδεικνύει πως η προπαγάνδα περί αμυνόμενου ισραηλινού κράτους και Παλαιστινίων τρομοκρατών δεν έχει την απήχηση που προσδοκούν οι κυβερνήσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το κίνημα αλληλεγγύης αλλά εσείς ξέρετε πολύ καλύτερα τι μπορείτε να κάνετε για την Παλαιστίνη, δεν είμαι εγώ η κατάλληλη για να σας πω! Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για ό,τι κάνετε και ελπίζουμε μια μέρα με τη βοήθεια σας να δούμε ελεύθερη την Παλαιστίνη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License