Αντιμετωπίζοντας τις αντισυντροφικές συμπεριφορές και τη σεξουαλική κακοποίηση στο εσωτερικό των αντιεξουσιαστικών χώρων.


Αντιμετωπίζοντας τις αντισυντροφικές συμπεριφορές και τη σεξουαλική κακοποίηση στο εσωτερικό των αντιεξουσιαστικών χώρων.

Η Διαδικασία Λογοδοσίας (Accountability Process) αποτελεί πλέον έναν από τους επικρατέστερους τρόπους απονομής δικαιοσύνης στο εσωτερικό των ακτιβιστικών χώρων, σε διάφορες χώρες. Η φιλοσοφία της χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια επίλυσης των διενέξεων μεταξύ των ατόμων δίχως την διαμεσολάβηση του κράτους ενώ στόχος της είναι η βαθειά αλλαγή των κακοποιητικών συμπεριφορών και όχι απλά η εκδικητική συντριβή του επιτιθέμενου ατόμου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το επιτιθέμενο άτομο καλείται να λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του ενώπιων της κοινότητας. Στόχος της κοινότητας είναι πρωτίστως να διασφαλίσει την ασφάλεια του κακοποιημένου ατόμου και να το οδηγήσει σε ένα θεραπευτικό μονοπάτι. Δεύτερον να δημιουργήσει ενδιάμεσες ομαδοποιήσεις που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ του κακοποιημένου ατόμου και του επιτιθέμενου, δίχως αυτά τα μέρη να έρχονται σε επαφή. Και τρίτον να αναγκάσει το επιτιθέμενο άτομο να αναλάβει τις ευθύνες του και να αλλάξει ριζικά την συμπεριφορά του.

Μέσα από την επιτυχημένη πορεία της διαδικασίας λογοδοσίας επιδιώκεται η θεραπεία τόσο για το κακοποιημένο άτομο, όσο και για την κοινότητα, αποφεύγοντας τον κανιβαλισμό. Επίσης, επιδιώκεται η μεταστροφή του επιτιθέμενου ατόμου με σκοπό να μην επαναλάβει αντίστοιχες συμπεριφορές στο μέλλον κι εν τέλει οι κακοποιητικές συμπεριφορές όχι μόνο να γίνουν ορατές αλλά να μπορέσουν και να καταπολεμηθούν.

Πολλές συλλογικότητες έχουν εργαστεί διεξοδικά πάνω στο ζήτημα κι έχουν δημιουργήσει διάφορα μοντέλα λογοδοσίας ενώ ο ξενόγλωσσος κινηματικός χώρος έχει κατακλυστεί από zines που σχολιάζουν τη λογοδοσία από διαφορετικές οπτικές.

Στην παρούσα δημοσίευση παρουσιάζονται οι μεταφράσεις από δύο τέτοια zines. Το πρώτο προέρχεται από τη Συλλογικότητα Χρυσαλίδα. Η μπροσούρα τους με τίτλο «Όμορφο. Δύσκολο. Δυνατό.» αποτελεί ένα σαφές και διεξοδικό μοντέλο λογοδοσίας με ξεκάθαρα αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά. Στην μπροσούρα αυτή περιγράφουν βήμα – βήμα πώς έστησαν μία διαδικασία λογοδοσίας για την δική τους κοινότητα, τι δούλεψε και τι όχι.

(Beautiful. Difficult. Powerful. / The Chrysalis Collective / ΗΠΑ 2011)

Έπειτα η μπροσούρα των Crimethinc «Λογοδοτούμε για εμάς» αποτελεί μία αναρχική κριτική στις διαδικασίες λογοδοσίας και στον τρόπο που τις εφάρμοζε ο αναρχικός χώρος στη Βόρεια Αμερική. Πραγματοποιούν μία ιστορική ανασκόπηση, σχολιάζουν τα συνηθισμένα λάθη κι εντέλει προτείνουν ορισμένες νέες κατευθύνσεις. Όπως αναφέρουν στο οπισθόφυλλο:

«Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις κι επιθέσεις εξακολουθούν να λυμαίνονται τις αναρχικές σκηνές. Ως απάντηση έχουμε αναπτύξει διαδικασίες για να κρατούμαστε μεταξύ μας σε λογοδοσία έξω από το κράτος. Αλλά γιατί δεν μπορούμε να τις κάνουμε σωστά;

Αυτό το άρθρο εξετάζει το περιεχόμενο μέσα στο οποίο αυτά τα μοντέλα κοινοτικής λογοδοσίας αναδύθηκαν κι αναλύει τις παγίδες που έχουμε αντιμετωπίσει προσπαθώντας να τα εφαρμόσουμε. Για να προχωρήσουμε πέρα από τα αδιέξοδα που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία στο εσωτερικό των σκηνών μας, χρειάζεται να αναμετρηθούμε με την ιδέα της κοινότητας αυτής καθεαυτής και να θέσουμε τις αντιστάσεις μας σε νέες κατευθύνσεις.»

(Accounting For Ourselves / Crimethinc / ΗΠΑ 2013)

Οι μπροσούρες είναι φυσικά διαθέσιμες για εκτύπωση και μοίρασμα από όποιο άτομο ή συλλογικότητα τις θελήσει και πιστεύει ότι μπορούν να φανούν χρήσιμες. Επίσης, είναι στημένες για να εκτυπώνονται ως βιβλιαράκι-booklet.

Αρχεία:


Αφήνω και αυτό εδώ που είναι στην ίδια λογική:

https://tierralibertad.com/2018/06/08/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B3/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License