[Βίντεο: https://video.liberta.vip/videos/watch/fdcbbd0f-b669-4ad1-a978-965235530782 ]

Εδώ και δύο μήνες, με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, ένα ογκώδες γκράφιτι στο οποίο απεικονίζονται πρόσωπα της ελληνικής επανάστασης έχει “φιλοτεχνηθεί” στον τοίχο του δημοτικού κολυμβητηρίου της Αργυρούπολης. Στον ίδιο τοίχο αναγράφονται και συνθήματα με εθνικόπατριωτικό λόγο.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία ακόμα σκοταδιστική πρωτοβουλία στο πλαίσιο μιας σειράς άλλων (θυμόμαστε τα ρατσιστικά παραληρήματα των αντιδημάρχων, το κάλεσμα που έγινε στην χουντική παραστρατιωτική οργάνωση “οδεύω” για συμμετοχή στην παρέλαση και τις επιδοκιμασίες που ακολούθησαν στα παρελαύνοντα τμήματά της, καθώς και τις υπερμεγέθεις ελληνικές σημαίες που κάλυπταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δημαρχείο), οι οποίες έχουν την σφραγίδα της δημοτικής παράταξης “ενωμένη πόλη” και του επικεφαλή της, δημάρχου Γιάννη Κωσταντάτου. Ο ίδιος και η παράταξή του αποφάσισαν κατά τα γνωστά ήθη στα οποία μας έχουν συνηθίσει και τα οποία παραπέμπουν στους δημάρχους της χούντας, σαν η πόλη να τους ανήκει, να αναθέσουν σε έναν κακοτέχνη επίγονο ταγματασφαλιτών, να κακοποιήσει τον τοίχο με την φασιστοκίτς αυτή έμπνευση. Θέλουν έτσι να αξιοποιήσουν το γνωστό σοβινιστικό-πατριωτικό παραμυθάκι με το οποίο το κράτος προσπαθεί να γαλουχεί γενιές και γενιές μέσα στο εθνικό ψέμα.

Τα γκράφιτι που ο ίδιος έχει επιμεληθεί απεικονίζουν σβάστικες και αναπαράγουν μισαλλόδοξα μηνύματα με ρατσισμό, ομοφοβία, καλέσματα σε εθνοκαθάρσεις και πογκρόμ και μίσος για την διαφορετική άποψη. Σε ένα κρεσέντο κακογουστιάς και προγονοπληξίας, με την αγαστή στήριξη των ΜΜΕ, της δημοτικής του παράταξης, των μπάτσων και της εκκλησίας, ο δήμαρχος καμάρωσε τον νεοναζί εύρυτο να κακοτεχνεί, ενώ ο ίδιος τον αποκαλεί αγνό πατριώτη καλλιτέχνη και κατηγορεί ως ψεύτες όσους του προσάπτουν φιλοναζιστικά ιδεώδη.

Ο δήμαρχος δεν ξύπνησε ένα πρωί και ανακάλυψε τον εθνικισμό. Ο εθνικισμός είναι το δόγμα της καθαρής φυλής και των πεπρωμένων της, ο οποίος ευδοκιμεί όταν η κοινωνία μαστίζεται από φτώχεια, ανέχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και βαρβαρότητα. Στο σήμερα, και υπό την συνθήκη της πανδημίας του covid-19, είναι πλέον πασιφανές πως το κράτος αντιμετωπίζει την υγειονομική αυτή κρίση με τρομοκρατία, καταστολή και εγκλεισμό. Ταυτόχρονα, ψηφίζονται αντιεργατικοί νόμοι που θα αναπληρώσουν το χαμένο αίμα του καπιταλισμού με το αίμα των εργαζομένων. Η αγωνία της εξουσίας να προλάβει την κοινωνική έκρηξη δικαιολογεί την τόνωση του εθνικού φρονήματος και τα συνεχή κελεύσματα για εθνική ενότητα, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων ανεδαφικές θεωρίες περί ιερών και όσιων του έθνους. Στην πόλη μας, με αφορμή τον χρηματοοικονομικό πανζουρλισμό που επικρατεί γύρω από το θέμα της επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο, σε ένα γνώριμο σκηνικό όπου παρατάξεις αποτελούν τσιράκια των επενδυτών, το σκότος του εθνικισμού είναι η τέλεια φενάκη. Οι επενδυτές και ο δήμαρχος περιμένουν πως όσο αυτοί θα καταβροχθίζουν ανενόχλητοι την πόλη, οι κάτοικοι θα κυνηγούν μετανάστες και μετανάστριες.

Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε να πετάξουμε μαυροκόκκινες μπογιές στο δημιούργημα του φασίστα και του αριβίστα ομορφαίνοντας αυτό το έκτρωμα. Συνάμα όμως, η δράση μας αποτελεί άλλο ένα λιθαράκι ενάντια στην εδαφικοποίηση του εθνικού μονολόγου στα νότια, το ξέπλυμα των πατριωτών-ναζί στον δημόσιο λόγο, αλλά και ένα σινιάλο-προτροπή σε αρκετές/ούς άλλες/ους που σαν και εμάς βιώνουν αυτή την κατάσταση και ασφυκτιούν.

Ενάντια στις εθνικιστικές φιέστες στις γειτονιές μας.

Δεν θα αφήσουμε την πόλη μας έρμαιο στα χέρια επενδυτών, δημάρχων και φασιστών.

 

Ομάδα αντιφασιστικού καλλωπισμού

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License