ΟΤΑΝ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

Εν όψει της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, μοιράσαμε το παρόν φυλλάδιο στην συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα, στις 5 Ιουνίου 2021.

post image

Αν μπορούσαμε να φτιάξουμε μία λίστα γελοιοτήτων και ξεπλύματος, θα γράφαμε σίγουρα βιβλίο. Μία από αυτές τις γελοιότητες όμως σίγουρα θα ήταν οι λεγόμενες Παγκόσμιες μέρες, βδομάδες, μήνες, νανοσεκόντ κλπ.

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας όπου ο κάθε καημένος βγαίνει και λέει τα τσιτάτα του για μια μέρα ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο έχει γραμμένη την έμφυλη καταπίεση ή και συμμετέχει ενεργά σ’ αυτή. Pride month για να βγαίνει η Φώφη και κάθε φιλελεύθερο σκουπίδι να μιλά για κοινωνική πρόοδο που έχουμε κάνει την ίδια ώρα που στην ελληνική επαρχία το να είσαι γκέι (ούτε λόγος για τρανς) σε κάνει δακτυλοδεικτούμενο και κοινωνικά περιθωριοποιημένο (για να μη μιλήσουμε για τους lgbtq+ που δουλεύουν σεζόν και τον ίδιο μήνα αναγκάζονται να ακούν τις σεξιστικές και ομοφοβικές μαλακίες των αφεντικών, συναδέλφων και πελατών).

Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με την ημέρα περιβάλλοντος. Μια «παγκόσμια ημερά» που θεσπίστηκε το 1974 ένα χρόνο πριν την λήξη του πολέμου του Βιετνάμ και έγινε σημαία από όλους τους υποστηρικτές της λεγόμενης «πράσινης» ενέργειας.

Ήδη από τις δημιουργίες των πτώτων πόλεων-κρατών και αυτοκρατοριών ο διαχωρισμός ανθρώπου και φύσεως / περιβάλλοντος έγινε σαφής.

Ο Χριστιανισμός ήρθε να προσθέσει μερικά ακόμη ιδεολογικά στοιχεία στον διαχωρισμό, θεωρώντας την φύση ως κάτι σκοτεινό, δαιμονικό και άγριο. Ο άνθρωπος ήταν το μόνο ορθολογικό ον στο ζωικό βασίλειο που είχε τιθασεύσει αυτά τα σκοτεινά «στοιχεία» πάνω του και συνεπώς ήταν ανώτερος από όλα τα υπόλοιπα.

Το συγκεκριμένο αφήγημα χρησιμοποιήθηκε και στην αποικιοκρατία, ως ιδεολογικό πρόσχημα για την απανθρωποίηση και την εκμετάλλευση των ιθαγενών. Η γύμνια και η σεξουαλική ελευθερία των Αμερικανών, η ανθρωποφαγία των Μαορί, η έμφυλη ισότητα των Γιακούτσκ βαπτίστηκαν ως «χαρακτηριστικά αγρίων» από τους χριστιανούς αποικιοκράτες, δηλαδή χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους.

Ο νεωτερισμός υπήρξε κομβικό σημείο στην ιστορία, όταν πλέον τα ιδεολογικά παραμύθια του χριστιανιμού έδωσαν τη θέση τους στον στείρο ωφελιμισμό. Τα πάντα για το μέγιστο κέρδος, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Κάπως έτσι φτάσαμε να καίμε δάση και οι καμένες εκτάσεις να γεμίζουν με ανεμογεννήτριες, να μπαζώνουμε ρεύματα και όταν πιάνει κατακλυσμός και πλημμυρίζουν τα σπίτια να μην ξέρουμε από που μας ήρθε, τα λατομεία να τρώνε βουνά και δάση, ολόκληρες δασικές εκτάσεις να έχουν μειωθεί στο 1/12 εντός ενός αιώνα και πάει λέγοντας.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν όλο το χρόνο, πρέπει να περιμένουμε πότε θα έρθει η 5η Ιουνίου να θυμηθούμε να μιλήσουμε για το πόσο σημαντική είναι η «μητέρα φύση» και τι να κάνουμε για να την προστατεύσουμε. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει, αυτό είναι ο πόλεμος εναντίον αυτού του υπερεκμεταλλευτικού συστήματος που μετατρέπει τα πάντα σε προϊόντα προς κατανάλωση. Ο πόλεμος εναντίον της ιδεολογίας του carpe diem και αυτής που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του έθνους-κράτους, επειδή όσο διαχωρίζουμε εμάς από τους Άλλους, τόσο θα συνεχίζεται ο αέναος κύκλος της εκμετάλλευσης και καταστροφής.

Δεν είναι καθόλου κακή η δενδροφύτευση, αλλά να θυμάστε: ένα δέντρο κάνει δεκαετίες να μεγαλώσει ενώ καίγεται εντός λίγων ωρών.

Πηγή: https://prasinoieleutheriakoi.wordpress.com/2021/06/05/φυλλαδιο-οταν-το-ξεπλυμα-γινεται-ιδεο/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License