Πρωτοβουλία Αντίστασης-Παρέμβαση στα γραφεία των αφεντικών της εστίασης[ΠΑΤΡΑ]

Την Παρασκεύη 5/6 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα γραφεία των αφεντικών της εστίασης (Σ.Κ.Ε.ΑΝ.Α.),ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο καθώς και στον ρόλο του ΣΚΕΑΝΑ στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα καταστήματα εστίασης στην Πάτρα. Ανοίχτηκε πανό στην είσοδο, φωνάχτηκαν συνθήματα, πετάχτηκαν εκατοντάδες τρικάκια και βάφτηκε η πρόσοψη.

post image

Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ Ή ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΕΑΝΑ

Την Παρασκεύη 5/6 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα γραφεία των αφεντικών της εστίασης (Σ.Κ.Ε.ΑΝ.Α.),ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο καθώς και στον ρόλο του ΣΚΕΑΝΑ στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα καταστήματα εστίασης στην Πάτρα. Ανοίχτηκε πανό στην είσοδο, φωνάχτηκαν συνθήματα, πετάχτηκαν εκατοντάδες τρικάκια και βάφτηκε η πρόσοψη.

Ως εργάτες και εργάτριες που οργανωνόμαστε πολιτικά αποφασίσαμε να παρέμβουμε στο μέρος που συνευρίσκονται τα ντόπια αφεντικά, καταδεικνύοντας τον ρόλο τους στις συνθήκες "σκλαβιάς" που επικρατούν στην εστίαση στην πόλη. Με τις μικρές μας δυνάμεις, προσπαθούμε να διατηρούμε έντονες και καθαρές τις κόκκινες γραμμές της κοινωνικής- ταξικής σύγκρουσης.

Στην Πάτρα, μια από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις στην ελλάδα, ο εργασιακός χώρος είναι δομημένος ως ένα τεράστιο διασκεδαστήριο φοιτητών και ντόπιων. Εργασιακές σχέσεις πλήρως απορρυθμισμένες, με τα αφεντικά οργανωμένα σε κλειστές συντεχνίες (ΣΚΕΑΝΑ), να έχουν αποθρασυνθεί πλήρως. Καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς εργασίας στην πόλη μας είναι η εστίαση, υπάρχει ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό που καταπιέζεται αισχρά από τα ντόπια αφεντικά. Εκδικητικές απολύσεις, πλήρης εντατικοποίηση της εργασίας, ακόμα και αφεντικά να ζητούν πίσω επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι/ες. Είναι γνωστό στην πόλη πως εν μέσω πανδημίας, οι πατρινοί εργοδότες δηλώνουν εργάτες των καταστημάτων τους σε αναστολή, οι οποίοι στην πραγματικότητα δουλεύουν “μαύρα” και ο μισθός τους είναι το επίδομα. Είναι επίσης γνωστό πως σύλλογοι εργοδοτών σαν τον ΣΚΕΑΝΑ, στοχοποιούν εργαζόμενους που ζητάνε τα δεδουλευμένα τους, οι οποίοι αδυνατούν στη συνέχεια να εργαστούν λόγω της στοχοποίησης τους.

Τα αφεντικά λοιπόν είναι οργανωμένα. Έχουν διασυνδέσεις με βουλευτές, υπουργούς, δήμο Πατρέων και μπάτσους. Επιβάλλεται να οργανωθούμε και εμείς ως εργάτες και εργάτριες πολιτικά, σε σωματεία βάσης και συλλογικότητες. Επιβάλλεται να μιλάμε στους χώρους εργασίας με τους/ις συναδέλφους/ισσες μας, να στεκόμαστε μαζί απέναντι στις ορέξεις του κάθε μικρού και μεγάλου αφεντικού. Να συλλογικοποιούμε τις αρνήσεις μας, από την άρνηση να εργαστούμε έστω και μία ώρα χωρίς ένσημα, έως την συλλογική πολιτική επίθεση στην ηθική της μισθωτής εργασίας. Να χτίσουμε κοινωνική-ταξική συνείδηση εντός των πλαισιών του αγώνα για την υπεράσπιση των κεκτημένων, ενάντια στην υποδούλωση μας μέσω της μισθωτής εργασίας. Να υπερασπιστούμε τα εργατικά κεκτημένα όχι ως αόριστα "δικαιώματα", όπως προβάλλει η καθεστωτική αριστερά τους εργατικούς αγώνες, αλλά ως κόκκινες γραμμές για το μαχόμενο κίνημα και την κοινωνική βάση. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να ζούμε δεν είναι προς διαπραγμάτευση με κράτος και αφεντικά.Εργάτες και εργάτριες, να οργανωθούμε στη βάση, με αντικρατικά,αντικαπιταλιστικά και αδιαμεσολάβητα αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License