Σε μια περίοδο όπου η επιτήρηση και ο κοινωνικός έλεγχος αναβαθμίζεται μέσω της τεχνολογίας και της πρόσληψης σωμάτων ασφαλείας, το κράτος με πρόφαση την “ευζωία" των ζώων συντροφιάς και την “προστασία" των αδέσποτων ζώων εξετάζει το νέο νομοσχέδιο "Άργος" εισάγοντας νέα μέτρα. Ένα νομοσχέδιο μέσω του οποίου επιχειρείται ο πλήρης έλεγχος πάνω στα επονομαζόμενα από το κράτος ζώα συντροφιάς. Παράλληλα, την διαχείριση των αναγκών των αδέσποτων ζώων αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου κρατικοί φορείς και φιλοζωικά σωματεία, ποινικοποιώντας οποιαδήποτε βοήθεια παρέχεται σε αυτά από αλληλέγγυο κόσμο που αλληλεπιδρά μαζί τους.

Ξεκινώντας αναφέρει τις 5 "ελευθερίες" των ζώων. Με λίγα λόγια, κάθε ζώο πρέπει να έχει πρόσβαση σε τροφή και νερό, χώρο στέγασης, κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ελευθερία από φόβο και αγωνία με την "κατάλληλη" συμπεριφορά και μεταχείριση , ελευθερία έκφρασης μιας "φυσιολογικής" συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

Για τη δημιουργία νέων και την επέκταση υπαρχόντων κρατικών καταφυγίων αδέσποτων ζώων θα δοθούν επιχορηγήσεις από την Ε.Ε. ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ. Τα κρατικά καταφύγια ακόμα και στις "καλύτερες" εκδοχές τους παραμένουν φυλακές όπου μη ανθρώπινα ζώα στοιβάζονται και απομονώνονται σε άθλιες συνθήκες.

Ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις που εισάγονται στο νέο νομοσχέδιο αφορούν την υποχρεωτική στείρωση στο πρώτο έτος της ζωής τους, το ηλεκτρονικό φακέλωμά τους μέσω του υποχρεωτικού τσιπαρίσματος, την απαγόρευση της αναπαραγωγής των ζώων, πέρα από συνεργαζόμενους με το κράτος επαγγελματίες εκτροφείς, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτά παραθυράκια σε κυνηγούς και κτηνοτρόφους νομιμοποιώντας και την υπό προϋποθέσεις ερασιτεχνική αναπαραγωγή, ενώ δεν καταργείται η εισαγωγή εξωτικών ζώων, ερπετών, τρωκτικών και πτηνών, όπως και κουταβιών και γατιών από βαλκανικές χώρες, από την μαζική βιομηχανία εκτροφής, τα γνωστά puppy mills.

Από πλευράς μας τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στις υποχρεωτικές και μαζικές στειρώσεις των ζώων μέσω των οποίων το κράτος επιχειρεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του την αναπαραγωγή και τη ζωή κάθε αδέσποτου ζώου περιορίζοντας πλήρως την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή τους. Παρότι αναγνωρίζουμε την στείρωση ως άλλη μία εξουσιαστική πρακτική, όπως και το να τα περιορίζουμε μέσα στα σπίτια μας κάνοντάς τα πλήρως εξαρτημένα από εμάς, θεωρούμε ότι το να πάρουμε μία απόλυτη θέση σχετικά με τις στειρώσεις είναι ένα πολύ δύσκολο και λεπτό ζήτημα που μας έχει φέρει στην θέση να μην έχουμε πλήρως συνεκτική άποψη. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πέσουμε σε αντιφάσεις ακόμα και με μας τα ίδια, αφού κάποια από εμάς έχουμε στειρώσει μη ανθρώπινα ζώα με τα οποία είτε συγκατοικούμε είτε έχουμε συναντηθεί στους δρόμους. Για αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι πολλές φορές η δυσάρεστη διαδικασία της στείρωσης είναι αναγκαίο κακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να μπούμε σε ρόλο διαχειριστών του πληθυσμού των μη ανθρώπινων ζώων όπως κάνουν για παράδειγμα οι κυνηγοί στα μη εξημερωμένα ζώα και οι φιλοζωικές στα αδέσποτα.

Κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και εκτροφείς τάσσονται κατά των στειρώσεων και αντιμετωπίζουν τα ζώα εντελώς εργαλειακά καθώς θέλουν να τα αναπαράγουν για το δικό τους οικονομικό όφελος, ώστε να εξουσιάζουν, να θανατώνουν και να διαχειρίζονται τις ζωές άλλων μη ανθρώπινων ζώων.

Από την άλλη πλευρά, πολλές “φιλοζωικές” ομάδες που τάσσονται υπέρ, σε αγαστή συνεργασία με διάφορους κτηνιάτρους - χασάπηδες και δήμους εισπράττουν μεγάλα κονδύλια με πρόσχημα την φροντίδα και την ευζωία των ζώων και παρουσιάζουν τους αριθμούς των στειρώσεων που έχουν πραγματοποιήσει και τα ζώα που έχουν φυλακίσει ως τρόπαια. Πολλές φορές τα ζώα κρατούνται στην απομόνωση μέσα σε άθλιες συνθήκες μέχρι να βρεθεί ο “κατάλληλος κηδεμόνας”.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν έρθει στην δημοσιότητα φρικτές εικόνες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων τα οποία οι δήμοι έχουν φυλακίσει με πρόσχημα την ευζωία τους. Εικόνες πεθαμένων, υποσιτισμένων, στοιβαγμένων ζώων, το ένα πάνω στο άλλο που από την πείνα και τον εγκλεισμό αναπτύσσουν κανιβαλιστικές συμπεριφορές, αποτελούν μια συνθήκη που επαναλαμβάνεται μέσα στα δημοτικά καταφύγια με χαρακτηριστικά παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος τα δημοτικά κυνοκομεία σε Φλώρινα, Βόλο, Σέρρες, Κομοτηνή, Λαμία, Καβάλα και Κρήτη. Αφήνοντας τελευταίο το "υπερσύγχρονο" καταφύγιο της αστικής πανίδας του δήμου Αθηναιών με την πισίνα και τα φανταχτερά γκράφιτι όπου τα σκυλιά διαμένουν στην κυριολεξία εντός ενός σκουπιδότοπου - parking απορριματοφόρων, σε κλουβιά-κελιά, προδιαγράφοντας έτσι το μέλλον που ορίζει το νέο νομοσχέδιο για τα ελεύθερα ζώα. Το συγκεκριμένο "καταφύγιο" συνεργάζεται με γνωστό κτηνίατρο που υπό την ευθύνη του βρέθηκαν πριν λίγους μήνες πεθαμένες γάτες και ένας σκύλος σε σακούλες σκουπιδιών στο Κρυονέρι.

O πολιτισμός που έχει χτιστεί από το ανθρώπινο είδος είναι εχθρικός τόσο προς τα ανθρώπινα αλλά ακόμα περισσότερο προς τα μη ανθρώπινα ζώα. Οι μητροπόλεις και τα μη αστικά κέντρα εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους για τα ελεύθερα ζώα, τόσο από τα τροχοφόρα όσο και από τα ανθρώπινα χέρια που προσπαθούν να απαλλαγούν από την παρουσία τους. Καθημερινά βρίσκουν φρικτό θάνατο στην άσφαλτο γάτες, σκυλιά, πουλιά, ερπετά, έντομα, ενώ άλλα εκτελούνται μαζικά από φόλες, πετιούνται μέσα σε κάδους σκουπιδιών, κακοποιούνται ή δολοφονούνται.

Ο αφανισμός, η αφαίρεση της ελευθερίας και η διαχείριση της αυτοδιάθεσης των σωμάτων των ζώων δεν συμβαδίζουν σε καμία περίπτωση με την ολική απελευθέρωση για την οποία αγωνιζόμαστε και δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν καταστραφεί ολοκληρωτικά το υπάρχον. Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό θα ήταν εντελώς ανθρωποκεντρικό και προνομιακό να αγνοήσουμε τα μη ανθρώπινα ζώα που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο εχθρικό περιβάλλον που το ανθρώπινο είδος δημιούργησε και κυριάρχησε.

Η ιδιωτικοποίηση των πράσινων ελεύθερων χώρων, όπου τα μη ανθρώπινα ζώα μπορούν να βρουν ένα λίγο πιο ασφαλές περιβάλλον επιβίωσης μέσα στη μητρόπολη, ολοένα και αυξάνεται. Τα σχέδια ανάπλασης του κράτους, η επέκταση της τσιμεντοποίησης, τα νέα εργοτάξια του μετρό, καθιστούν σαφή την αύξηση των κινδύνων, την περιθωριοποίηση και τον εκτοπισμό των μη ανθρώπινων ζώων.

Η επιχείρηση του κράτους να απομακρύνει κάθε έμβιο ον από τα μέρη που ζουν και να τα φυλακίσει σε κλουβιά, καταδικάζοντας τα περισσότερα από αυτά σε αργό θάνατο, θα μας βρει απέναντι της. Να μην αφήσουμε τις ζωές των μη ανθρώπινων στα χέρια των δήμ(ι)ων. Να μην επιτρέψουμε στο εξουσιαστικό οικοδόμημα να συνεχίσει να λεηλατεί καθετί φυσικό, να ευνουχίζει, να φυλακίζει και να εξημερώνει καθετί ελεύθερο. Να γκρεμίσουμε τις πόλεις - φυλακές που συνεχώς επεκτείνονται, να σαμποτάρουμε τη δημιουργία και τη λειτουργία των σύγχρονων δομών εγκλεισμού.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΑ ΖΟΥΝΕ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ/ΚΛΟΥΒΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ

Αντισπισιστική συνέλευση

antispe_action@riseup.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License