Μαζική παρέμβαση του Συντονισμού ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο στα μαγαζιά των Εξαρχείων για την απεργία στις 10 Ιουνίου

Σε αυτή την κατεύθυνση προειδοποιούμε τους καταστηματάρχες της περιοχής των Εξαρχείων ότι το να ανοίξουν την επιχείρησή τους μέρα απεργίας και να λειτουργήσουν κανονικά, σημαίνει ότι ξεπερνάνε τις ήδη λεπτές ισορροπίες που διέπουν την σχέση εκμετάλλευσης μεταξύ εργοδότη - εργαζόμενου και αγνωούν την ιστορία αγώνα και τις πολιτικές - κοινωνικές ιδιαιτερότητες που αντανακλά η περιοχή των Εξαρχείων. Μια τέτοια επιλογή δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή από τον κόσμο του αγώνα σε μια περίοδο όπου ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο βαίνει προς την κλιμάκωσή του.

Σήμερα Τετάρτη 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση από συντρόφους και συντρόφισσες του Συντονισμού ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο σε όλα τα μαγαζιά της περιοχής των Εξαρχείων. Έγινε κάλεσμα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τη διαδήλωση της 10ης Ιούνη και παράλληλα προειδοποιήθηκαν οι καταστηματάρχες να κρατήσουν τα μαγαζιά τους κλειστά καθώς στα Εξάρχεια, με ότι αυτά συμβολίζουν για τον κόσμο του αγώνα τόσες δεκαετίες, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό. Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα αποτελεί μια ακόμη σφοδρή ταξική επίθεση, μια πράξη πολέμου εναντίον του κόσμου της εργασίας. Αποτελεί τη συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών που εδώ και μια δεκαετία σαρώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις.

Συνοπτικά το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει :

• Κατάργηση 8ωρου και επιβολή 10ωρης εργασίας στο πλαίσιο “διευθέτησης” του εργασιακού ωραρίου.

• Θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών, εξίσωση της υπερωρίας με την ώρα, αύξηση του ορίου υπερωριών στις 150 και επιδείνωση της ανεργίας.

• Ρύθμιση του εργάσιμου χρόνου ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας.

• Καθολική εφαρμογή ατομικών συμβάσεων

• Επέκταση σε όλο και περισσότερους κλάδους, της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας

• Ψηφιακό φακέλωμα των εργαζομένων και χτύπημα στο κεκτημένο της απεργίας μέσω της ηλεκτρονικής, εξατομικευμένης-πλήρως ελεγχόμενης από την εργοδοσία και το κράτος- ψηφοφορίας.

Αρκετά από τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν για πολλούς εργαζόμενους και εργαζόμενες μια πραγματικότητα εδώ και καιρό. Το επερχόμενο νομοσχέδιο λοιπόν έρχεται να οξύνει και θεσμικά, την είδη υπάρχουσα εργασιακή συνθήκη εξαθλίωσης και φτωχοποίησης.

Οι λέξεις που χρησιμοποιούν τα αφεντικά, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι των συστημικών μέσων ενημέρωσης, για να κάνουν ελκυστικό το αντεργατικό έκτρωμα δεν είναι ουδέτερες. Η «ευελιξία», η «ανταγωνιστικότητα», η «αύξηση της παραγωγικότητας», σημαίνουν περισσότερα κέρδη για την πλευρά των αφεντικών και περισσότερη εξαθλίωση για την πλευρά των εργαζομένων. Όλοι εμείς, οι άνεργοι/ες, οι ανασφάλιστοι/ες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, θα πρέπει να υποτάξουμε ακόμα πιο πολύ τον ελεύθερο χρόνο μας, το σώμα μας, την ενέργεια μας για τα συμφέροντα των αφεντικών.

Τα συμφέροντα μας ποτέ δεν ήταν κοινά. Εμείς είμαστε αυτοί/ες που σακατευόμαστε σε εργατικά ατυχήματα, που είμαστε αναγκασμένοι/ες, να ζούμε με τα ψίχουλα που μας πετάνε, που ζούμε μέσα στο άγχος και την επισφάλεια. Αυτοί είναι που μας εκμεταλλεύονται, που ζούνε μέσα στα πλούτη και τις ανέσεις, που εκπροσωπούν ένα βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο είναι ταυτόχρονα και αγώνας ενάντια στα οικονομικά αφεντικά και το πολιτικό προσωπικό («δεξιό» και «αριστερό»). Ένας αγώνας ο οποίος θα είναι μαχητικός και ολομέτωπος, όπως ολομέτωπη είναι και η επίθεση που έχουν εξαπολύσει κράτος και κεφάλαιο απέναντι στους φτωχούς, τις άνεργες, τους μετανάστες, όλους εμάς τους καταπιεσμένους και τις καταπιεσμένες.

Η απεργία στις 10 Ιουνίου πρέπει να αποτελέσει μια στιγμή αγώνα στη προσπάθεια μας να ξαναβάλουμε τα ταξικά μας συμφέροντα μπροστά. Να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους μας, να συζητήσουμε, να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε, να κατέβουμε στον δρόμο για να διαδηλώσουμε. Για αυτους τους λόγους, καλούμε πρώτα εσάς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να μην υποχωρήσετε στις πιέσεις των αφεντικών σας, να έρθετε σε επαφή με τα σωματεία σας, να αρνηθείτε να δουλέψετε μέρα απεργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση προειδοποιούμε τους καταστηματάρχες της περιοχής των Εξαρχείων ότι το να ανοίξουν την επιχείρησή τους μέρα απεργίας και να λειτουργήσουν κανονικά, σημαίνει ότι ξεπερνάνε τις ήδη λεπτές ισορροπίες που διέπουν την σχέση εκμετάλλευσης μεταξύ εργοδότη - εργαζόμενου και αγνωούν την ιστορία αγώνα και τις πολιτικές - κοινωνικές ιδιαιτερότητες που αντανακλά η περιοχή των Εξαρχείων. Μια τέτοια επιλογή δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή από τον κόσμο του αγώνα σε μια περίοδο όπου ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο βαίνει προς την κλιμάκωσή του.

Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλο τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους της οργής, να στηρίξει μαζικά τους ακηδεμόνευτους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες, να γυρίσει την πλάτη στις ξεπουλημένες εργοδοτικές - συνδικαλιστικές ηγεσίες, να οργανώσει την αντεπίθεση του με όλα τα μέσα.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΠΕΡΓΙΕΣ - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 10.30 ΣΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ

Συντονισμός ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License