[Βόλος]- Μικροφωνική συγκέντρωση για τον τραμπουκισμό του αφεντικού Manollo σε διανομέα έπειτα απο εργατικό ατύχημα

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΟΥ MANOLLO

post image

Χθές Δευτέρα 15/6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μικροφωνική συγκέντρωση στα πεζούλια του Βόλου ως ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και ανάδειξης του εργατικού ατυχήματος νεαρού διανομέα στην επιχείρηση Manollo τον Απρίλη του 21 και των τραμπουκισμών, απειλών, εκφοβισμών που δέχεται απο το αφεντικό. Στην συγκέντρωση, συμμετείχαν περίπου 35 άτομα, κρεμάστηκε πανό και μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα στους περαστικούς καθώς επίσης και τρικάκια. Αξίζει να σημειωθεί, οτι μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, γνώριζε ήδη την υπόθεση αλλά και το ποιόν του συγκεκριμένου αφεντικού-τραμπούκου. Η συνέχεια θα δοθεί αύριο στις 11 το πρωί, έξω απο την επιθεώρηση εργασίας στην οδό Ιωλκού, όπου και είναι προγραμματισμένη (μετά απο δύο αναβολές όπου και είχε πραγματοποιήθει πάλι συγκέντρωση) η τριμερείς συνάντηση μεταξύ του τραμπούκου – του επόπτη εργασίας και του διανομέα.

Παρακάτω ακολουθεί το κέιμενο για την υπόθεση :

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Το Manollo group , 24 ωρο κατάστημα στο Βόλο, πίσω από τη βιτρίνα μιας επιτυχούς και «καθώς πρέπει» τοπικής επιχείρησης απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι λειτουργεί κάτω από το πλαίσιο τ ης εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ο εν λόγω εργοδότης πληρώνει με ποσοστά (0,90€/παραγγελία), γεγονός που επιβάλλει καθεστώς άγχους στους διανομείς, προωθεί τον ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων ,και δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ‘’συνεταίρων’’ ενώ επι της ουσίας είναι εκμεταλλευόμενοι. Οι διανομείς της επιχείρησης εργάζονται 40-48 ώρες/εβδ , συνήθως 6 ημέρες, ενώ είναι ασφαλισμένοι για δύο 4ωρα (4 ένσημα τον μήνα). Αυτά και άλλα πολλά αποτελούν κοινό μυστικό στους κύκλους των εργαζομένων σε κούριερ και ντελίβερι, αλλά η ομερτά που έχει επιβληθεί από το συγκεκριμένο αφεντικό είναι εκκωφαντική. Για όλα τα παραπάνω επικρατεί μια σιωπή που κάποτε πρέπει να σπάσει, πόσο μάλλον μετά το σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου της εν λόγω επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα 15/4 στις 00:30 λίγο πριν το σχόλασμα της βάρδιας, διανομέας του εν λόγω καταστήματος είχε τροχαίο ατύχημα, όπου ο υπαίτιος τον εγκατέλειψε στον δρόμο. Μεταφέρθηκε στο ‘’ Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου ‘’ με πολλαπλούς σοβαρούς τραυματισμούς και εισήχθη σε χειρουργείο με διαλυμένο αγκώνα και αιμάτωμα στο κεφάλι. Από την πλευρά του εργοδότη υπήρξε πλήρης αδιαφορία σε ανθρώπινο επίπεδο, καθώς το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να μην δηλωθεί το ατύχημα εν ώρα εργασίας και να τα ΄΄βρει΄΄ με τον εργαζόμενο βγάζοντας τον σε αναστολή covid-19. Αφού ο εργαζόμενος αρνήθηκε την πρόταση του, κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας όπου και τον κατήγγειλε. Όταν ο εργοδότης ειδοποιήθηκε για την καταγγελία του εργαζόμενου εξαπέλυσε απειλές για τον ίδιο και την οικογένεια του. Λίγες μέρες μάλιστα πριν την συνάντηση τους στην επιθεώρηση εργασίας , ο εργοδότης πήγε στο μαγαζί του πατέρα του εξαπολύοντας ευθείες απειλές αυτή τη φορά, με στόχο την απόσυρση της καταγγελίας από τον εργαζόμενο. Η κοινωνία του Βόλου είναι πολύ μικρή και τέτοιου είδους αφεντικά καλά θα κάνουν να ξέρουν οτι τέτοιες περιπτώσεις εργοδοτικού τραμπουκισμού και αυθαιρεσίας δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Στις 8-6 την ημέρα της συνάντησης τους στην επιθεώρηση εργασίας παραβρεθήκαμε δυναμικά αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με συνθήματα πανό και τρικάκια , κάνοντας ξεκάθαρο ότι απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες η αλληλεγγύη είναι μόνο η αρχή. Έπειτα από την αναβολή που ζητήθηκε από τον εργοδότη προχωρήσαμε στο κέντρο της πόλης και με συνθήματα ,κείμενα και τρικάκια ,κάνοντας γνωστό σε εργαζόμενους και αφεντικά το γεγονός και ότι κάθε ανάλογο γεγονός δεν πρέπει να μένει αναπάντητο. Είναι χρέος της καθεμίας-ος μας να μην σιωπήσουμε σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες καθώς έτσι διαιωνίζεται και επισφραγίζεται όλο και περισσότερο ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε καθημερινά.

Τετάρτη 16-6 συγκέντρωση στην επιθεώρηση εργασίας Ιωλκού 2 ώρα 11:00

ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ-ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ-ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΟΥ MANOLLO

ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ/ΕΣ/@

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License