[20/06, 15:00] Συγκέντρωση φυλ. Δομοκού: Ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων - δύναμη στον Γ. Δημητράκη

Καλούμε σε συγκέντρωση στις φυλακές Δομοκού, την Κυριακή 20 Ιουνίου, στις 15:00. Αναχώρηση από την κάτω πύλη του Πεδίου του Άρεως (Πλ. Αιγύπτου) στις 11:00 με πούλμαν.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ

(για όλους τους λόγους του κόσμου)

Μιλώντας για τις φυλακές Δομοκού, δεν αρκεί να πούμε ότι είναι μία ακόμη αποθήκη όπου στοιβάζονται άνθρωποι υπό άθλιες συνθήκες, στο όνομα του σωφρονισμού και της ομαλής λειτουργίας ενός κράτους που εδραιώνει την κυριαρχία του μέσα από την τιμωρία, τον φόβο και την εκδικητικότητα.

Οι συγκεκριμένες φυλακές βρέθηκαν στο επίκεντρο του κρατικού σχεδιασμού ήδη από το 2014, οπότε και μετατράπηκαν σε φυλακές τύπου Γ, φυλακές δηλαδή φυσικής και πολιτικής εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του κράτους. Λίγους μήνες αργότερα και ύστερα από πολυήμερη απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων, οι φυλακές τύπου Γ καταργούνται. Σήμερα, η ακροδεξιά-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ από την πίσω πόρτα, κάνοντας λόγο για ίδρυση φυλακών «απείθαρχων κρατουμένων», δίνοντας ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής όχι μόνο σε όσες αγωνίζονται, αλλά και σε εκείνους που σκέφτονται να αγωνιστούν.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις φυλακές Δομοκού αντανακλά τόσο την ιδιαίτερη θέση που έχουν στα κυβερνητικά σχέδια για περεταίρω περιστολή των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων όσο και τη γενική σαπίλα της πιο βίαιης έκφρασης της κρατικής εξουσίας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η συνθήκη της πανδημίας επέτεινε όλη αυτή την κατάσταση στο έπακρο, δημιουργώντας επί της ουσίας για όλους τους κρατούμενους μια φυλακή μέσα στη φυλακή, με το περιοριστικό αυτό σχήμα να εκτείνεται στο άπειρο καθώς αναφερόμαστε στους πολιτικούς κρατούμενους…

Δεν μπορούμε παρά να εντάξουμε και να ερμηνεύσουμε μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο τη μεταχείριση που έχουν από τη συγκεκριμένη φυλακή, και σε αγαστή φυσικά συνεργασία με το υπουργείο ΠΡΟΠΟ, οι τρεις πολιτικοί κρατούμενοι που βρίσκονται στα χέρια της.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μετά την πολυήμερη απεργία πείνας και την παρ’ ολίγον κρατική δολοφονία του, μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού, τη στιγμή που οι θεράποντες γιατροί του δήλωναν ότι για την κατάστασή του απαιτούνταν η νοσηλεία του σε κάποιο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης ή σε νοσοκομείο κρατουμένων, όπως του Κορυδαλλού. Πράγμα που δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του ακόμα και σήμερα να είναι σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς στις φυλακές Δομοκού δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή για μια τέτοια διαδικασία.

Η αίτηση του Νίκου Μαζιώτη, μέλους του Επαναστατικού Αγώνα, για χορήγηση άδειας που σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους δικαιούται απορρίφθηκε πριν λίγες μέρες για δεύτερη συνεχή φορά από το συμβούλιο των φυλακών Δομοκού, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σαφή τρόπο το καθεστώς εξαίρεσης που επιβάλλεται στους πολιτικούς αντιπάλους του κράτους και του κεφαλαίου. Μία απόφαση που φέρει φυσικά όχι μόνο την υπογραφή του συγκεκριμένου συμβουλίου, αλλά και των πολιτικών του προϊσταμένων Σοφίας Νικολάου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τέλος, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Δημητράκης από μαφιόζους κρατούμενους στις φυλακές Δομοκού ενώ προσπαθούσε να σταματήσει τον ξυλοδαρμό ενός συγκρατούμενού του, φανερώνουν με τον πλέον ωμό τρόπο τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η συγκεκριμένη φυλακή απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους. Μετά την επίθεση, ο σύντροφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας βαριά τραυματισμένος, με πολλαπλά αιματώματα στο κεφάλι. Παρότι τα τραύματα στο κεφάλι του χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και εξειδικευμένης θεραπείας, τα καθάρματα της ΝΔ Μ. Χρυσοχοΐδης και Σ. Νικολάου τον μετάγουν πίσω στον Δομοκό λίγες μέρες αργότερα, σε κελί απομόνωσης που έχουν το θράσος να αποκαλούν αναρρωτήριο.

Είναι σε όλες και όλους μας σαφές πως το παραπάνω συμβάν δεν αποτελεί έναν καβγά της φυλακής. Αντίθετα, σε αυτό το γεγονός συγκρούονται δύο κόσμοι. Από τη μία, οι διάφορες ομάδες εξουσίας εντός των φυλακών, με τις παρακρατικές και μαφιόζικες μεθόδους επιβολής τους, που άμεσα ή έμμεσα εκτρέφονται και καλύπτονται από το ίδιο το κράτος. Από την άλλη, ένας αναρχικός αγωνιστής με πολυετή κινηματική δράση, που έχει να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα του καθεστώτος εξαίρεσης που επιβάλλεται στους πολιτικούς κρατούμενους. Τις ειδικές νομοθεσίες του 187Α που χρησιμοποιούνται για να επιβάλλουν μακρές προφυλακίσεις και εξοντωτικές ποινές, τις οποίες και εκτίουν σε απομακρυσμένες φυλακές ώστε να μην έχουν επαφές με τους οικείους τους. Τους βασανισμούς κατά τη σύλληψη και την ανάκριση, καθώς και τη βίαιη λήψη DNA. Τις εκδικητικές μεταγωγές και τις στοχευμένες έρευνες στα κελιά τους. Τη στοχοποίησή τους από τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες των φυλακών, που προσπαθούν συνεχώς να ταυτίσουν την πολιτική τους δράση με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτή η στοχοποίηση είναι που τελικώς καθιστά δυνατό και τον άγριο ξυλοδαρμό του συντρόφου μας, εντός φυλακών «υψίστης ασφαλείας»…

Η διεύθυνση της φυλακής Δομοκού μόνο αμέτοχη δεν είναι στη δολοφονική επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον του Γιάννη. Καιρό τώρα προετοίμαζε το έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη με πιο τρανή απόδειξη την τοποθέτηση του συντρόφου μας στο ίδιο δωμάτιο με τον φασίστα Ηλία Παναγιώταρο για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός των τειχών.

Όλη η διαχείριση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του συντρόφου αποτελεί απόπειρα συγκάλυψης του περιστατικού από την υπηρεσία. Από την πρώτη στιγμή η διεύθυνση της φυλακής διέρρευσε στους δημοσιογράφους ότι ο ξυλοδαρμός του συντρόφου οφείλεται σε κάποια παρεξήγηση στο ποδόσφαιρο. Επιχειρώντας να απονοηματοδοτήσει αξιακά την επίθεση που έλαβε χώρα στις φυλακές Δομοκού και να προλάβει κοινωνικές-κινηματικές αντιδράσεις, προσέδωσε στη σύγκρουση χαρακτηριστικά παρεξήγησης μεταφέροντας το πεδίο της αντιπαράθεσης από το πολιτικό-αξιακό στο προσωπικό. Η υπηρεσία παρέπεμψε στην εισαγγελία της φυλακής το άτομο που ομολόγησε τη δολοφονική επίθεση στον Γιάννη με απλές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, πλημμεληματικό κατηγορητήριο, ενώ η εισαγγελία ήταν αυτή που αναβάθμισε το κατηγορητήριο σε βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες. Τοποθέτησε τον Γιάννη σε χώρο πειθαρχείου, που επιτηδευμένα το βάφτισε θεραπευτήριο, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι ο Γιάννης παραμένει στην απομόνωση της φυλακής χωρίς μέχρι στιγμής καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα, αφού έκλεισε το μάτι στον παραλίγο δολοφόνο του στέλνοντάς τον στα μαλακά, εκτόπισε τον Γιάννη από την πτέρυγα που κρατούνταν μαζί με το μέλος του Ε.Α. Νίκο Μαζιώτη στέλνοντας τον στην απομόνωση 23 ώρες κλειδωμένο, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου γνωμάτευσαν ότι ο σύντροφος χρειάζεται κέντρο αποκατάστασης και ιατρικό προσωπικό να τον φροντίζει. Η εκδικητικότητα στο πρόσωπο του συντρόφου μας όπως και στα πρόσωπα όλων των πολιτικών κρατούμενων δεν είναι πρωτόγνωρη.

Η επιλογή του αναρχικού Γ. Δημητράκη να βάλει το σώμα του ανάχωμα για να υπερασπιστεί έναν αδύναμο κρατούμενο που εκείνη τη στιγμή γινόταν αποδέκτης βίας και εξουσιαστικής συμπεριφοράς από τις πιο ειδεχθής μερίδες του παράνομου κεφαλαίου αποτελεί μια αγωνιστική επιλογή και μια πράξης ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας απέναντι στην απανθρωπιά και την εξατομίκευση, απέναντι στις ματαιώσεις της εποχής. Η σωφρονιστική μαφία δεν συγκάλυψε μονάχα αλλά επιβεβαίωσε με τη στάση της ότι δύο κόσμοι βρίσκονται σε ανειρήνευτη πάλη και αγεφύρωτη σύγκρουση.

Από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε ως χρέος μας να ξανακάνουμε την αιχμή της αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους και τις πολιτικές κρατούμενες φόβητρο για τους κρατούντες, τους ισχυρούς και τα τσιράκια τους. Να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας στους έγκλειστους συντρόφους μας από τη δολοφονική βία οποιουδήποτε κρατικού ή παρακρατικού μηχανισμού. Η αλληλεγγύη στις πολιτικές κρατούμενες και τους πολιτικούς κρατούμενους και ο αγώνας ενάντια στον θεσμό της φυλακής είναι κομμάτια του συνολικού αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

Καλούμε σε συγκέντρωση στις φυλακές Δομοκού, την Κυριακή 20 Ιουνίου, στις 15:00. Αναχώρηση από την κάτω πύλη του Πεδίου του Άρεως (Πλ. Αιγύπτου) στις 11:00 με πούλμαν.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΝΗΣ ΤΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Συνέλευση αλληλεγγύης

στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License