Ασφαλειοποίηση και αποκλεισμός στους υβριδικούς χώρους του Φαληρικού Όρμου


Το παρόν κείμενο γράφτηκε για τις ανάγκες του μαθήματος ''Γεωπολιτική και αστικός χώρος'', στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού ''Πολεοδομία-Χωροταξία'' της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. Αν και γραμμένο σε ακαδημαϊκή γλώσσα, παρέχει μια σύντομη επισκόπηση των αναπλάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Φαληρικό Όρμο την τελευταία 20ετία, και την επακόλουθη μετατροπή των αναπλασμένων χώρων σε υβριδικούς. Οι υβριδικοί χώροι, αν και τυπικά παραμένουν δημόσιοι ή κοινόχρηστοι, είναι περιοχές όπου τα πρωτόκολλα χρήσης και η έντονη ασφαλειοποίηση/επιτήρηση δημιουργούν ένα χαρακτήρα μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου, με περιορισμένα δικαιώματα και δυνατότητες για το χρήστη, σε σχέση με τον ''κλασικό'' δημόσιο χώρο. Οι συνεντεύξεις θαμώνων και επισκεπτών αναδεικνύουν την αποξένωση ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων και ομάδων από τους νέους τόπους αίγλης και κατανάλωσης και προεικονίζουν τις συνθήκες που θα επικρατήσουν και στους υπόλοιπους αναπλασμένους χώρους, εφόσον προχωρήσουν οι πολυδιαφημιζόμενες επενδύσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στη γνωστή περίπτωση του Ελλήνικου, αλλά απλώνονται σε όλη την παραλιακή ζώνη, όπως απεικονίζονται στο τέλος της εργασίας.

Οι παραπάνω στοχεύσεις των ιδιωτικών κεφαλαίων συνδυάζονται με τους κρατικούς σχεδιασμούς, όπως η πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία για κατασκευή ενιαίου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου που θα ενώνει τον Πειραιά με τη Βούλα, μήκους 22 χλμ, αλλά και η προώθηση της περαιτέρω ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου από την Περιφέρεια Αττικής, με την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων, την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών, με πρόβλεψη χρήσεων εμπορίου, εστίασης, και αναψυχής.

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License