ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΖΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΕΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΕΣ-ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Στους σκοτεινούς αυτούς καιρούς για την κοινωνία, το κράτος είναι εδώ και το δείχνει με κάθε τρόπο. Ζει τις καλύτερες ημέρες του. Με την προμετωπίδα του: την Ελληνική Αστυνομία και τα ΜΜΕ. Και τις ζει διότι κάνει αυτό ήθελε πάντα: Βασανίζει, καταπατάει δικαιώματα, φυλακίζει χωρίς στοιχεία, συγκαλύπτει ό,τι δεν το συμφέρει, διασπείρει ψέματα ως γεγονότα. Οι δράσεις και οι θρασύτατες δηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ και των ΜΜΕ, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό. Η επιβολή του Κράτους πάνω στις ζωές μας.

post image

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΖΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΕΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΕΣ - ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

Μέσα σε λίγες ημέρες γίναμε, για πολλοστή φορά, μάρτυρες ενός χειμάρρου γεγονότων στην επικαιρότητα που αν μη τι άλλο δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις διαστάσεις και τις εκφάνσεις του κρατικού μηχανισμού. Με τα ΜΜΕ και την αστυνομία να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό κάνοντας αυτό που ξέρουν καλά: να στοχοποιούν και να στιγματίζουν αναίτια ολόκληρες εθνοτικές ομάδες, σαν μια άλλη σοβαρή Χρυσή Αυγή, δίνοντας χώρο σε κάθε είδους ρατσιστικό και ξενοφοβικό ξέσπασμα, να κουκουλώνουν απαγωγές μεταναστ(ρι)ών και βασανισμούς ανθρώπων μέσα σε αστυνομικά τμήματα, καθώς και να συγκαλύπτουν γυναικοκτόνους και βιαστές.

Χωρίς αυταπάτες για το ποιόν και τον ρόλο που διαδραματίζει ο μιντιακός λόγος στην διαμόρφωση μίας πραγματικότητας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πρότυπα, για άλλη μία φορά παρατηρούμε πρωτοσέλιδα και τηλεπαρουσιαστές να κάνουν λόγο για μια υπόθεση γυναικοκτονίας που «τάραξε το πανελλήνιο» και να στοχοποιούν εμμονικά και χωρίς κανένα φίλτρο μετανάστ(ρι)ες και τις κοινότητές τους. Και μιας και το αφήγημα αυτό είναι γνωστό, κάνει νούμερα και πιάνει τόπο, το μόνο που λείπει για να δέσει το γλυκό είναι η καταναγκαστική ομολογία ενός ανθρώπου γεωργιανής υπηκοότητας που βασανίζεται επί 4 ημέρες μέσα σε αστυνομικό τμήμα για κάτι που δεν έχει διαπράξει.

Καθώς, όμως, οι ίδιες οι εξελίξεις αποδομούν το αφήγημα αυτό και την ακούραστη προσπάθεια που έγινε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ να αποδοθεί η γυναικοκτονία στην «εισαγόμενη εγκληματικότητα», βλέπουμε τελικά να έρχεται στο φως μία πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες θηλυκότητες ανάμεσά μας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη κακοποίηση αλλά και την δολοφονία τους πολλές φορές από τον «τέλειο σύζυγο και πατέρα», το «καλό παιδί», τον επιφανή επαγγελματία. Τον άνδρα εκείνον από τον οποίο κανένας ποτέ δεν το περιμένει, ο οποίος «ποτέ του δεν προκάλεσε», αυτός που «κάτι θα του έκανε κι αυτή για να αντιδράσει έτσι». Κοίτα να δεις όμως που είναι ακριβώς αυτός ο άνδρας, το παλικάρι και ο λεβέντης, αυτός με τα κλειδιά του σπιτιού μας, τον οποίο πρέπει να ανεχόμαστε δίχως να υπάρχει τρόπος διαφυγής. Αυτός στον οποίο η πατριαρχία, η κοινωνία καθώς και το κράτος με τους μηχανισμούς του, του δίνουν το ελεύθερο για κάθε είδους εξουσιαστική συμπεριφορά πάνω σε εμάς και τα σώματά μας.

Έτσι λοιπόν ξετυλίγεται το κουβάρι ενός άλλου γνωστού τρόπου «κάλυψης» των γεγονότων στον δημόσιο λόγο από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Όταν πρόκειται για “ξένο” υπάρχει αλλοίωση του πολιτισμού και φριχτά εγκλήματα. Όταν πρόκειται Έλληνα μεσοαστό, τότε το μέχρι πρότινος φριχτό εγκλημα μετατρέπεται σε “κακιά στιγμή” και “έγκλημα πάθους”. Τη στιγμή, μάλιστα, που σε μία άλλη γωνιά της πρωτεύουσας, μία ακόμη γυναίκα βιάζεται και κακοποιείται σωματικά και ψυχικά επί 10 ώρες, με την αστυνομία σε ρόλο θεατή.

Στους σκοτεινούς αυτούς καιρούς για την κοινωνία, το κράτος είναι εδώ και το δείχνει με κάθε τρόπο. Ζει τις καλύτερες ημέρες του. Με την προμετωπίδα του: την Ελληνική Αστυνομία και τα ΜΜΕ. Και τις ζει διότι κάνει αυτό ήθελε πάντα: Βασανίζει, καταπατάει δικαιώματα, φυλακίζει χωρίς στοιχεία, συγκαλύπτει ό,τι δεν το συμφέρει, διασπείρει ψέματα ως γεγονότα. Οι δράσεις και οι θρασύτατες δηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ και των ΜΜΕ, λοιπόν, είναι ακριβώς αυτό. Η επιβολή του Κράτους πάνω στις ζωές μας.

Είμαστε όμως και εμείς. Εμείς που οι φωνές, οι λυγμοί και τα τραύματα των θυμάτων δεν μας περνούν απαρατήρητα, αλλά δυναμώνουν την οργή μας για κάθε εξουσιαστικό υποκείμενο. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η έμφυλη βία και κακοποίηση να πάρουν επιτέλους την θέση που τους αξίζει στον δημόσιο λόγο. Μέχρι να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε καμία άλλη, μέχρι να μην στοχοποιηθεί και βασανιστεί άδικα κανένας άνθρωπος, μέχρι όλοι και όλες να είμαστε ελεύθεροι/ες από κάθε είδους εξουσιαστική συμπεριφορά και καταπίεση. Γιατί αυτή η ψευδεπίγραφη παντοδυναμία του Κράτους και της πατριαρχίας συντηρείται όσο δεν αμφισβητείται έμπρακτα από την κοινωνία.

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ – ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/06 ΣΤΙΣ 09:00 (Για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης φοιτητριών από καθηγητή τους)

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License