Δραστηριοποιούμαι στον αναρχικό χώρο τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια στην Αθήνα, την Κρήτη και το Βερολίνο. Έχω προσαχθεί αλλά και συλληφθεί αρκετές φορές και έχω δεχτεί αρκετές, και σε κάποιες περιπτώσεις περίεργες, ενοχλήσεις από την αστυνομία.

Θέλω να δημοσιεύσω δύο συγκεκριμένα περιστατικά πιθανής ηλεκτρονικής παρακολούθησης προκειμένου να καταγραφούν και να αναλυθούν από όσους συντρόφους ενδιαφέρονται και ο καθένας να βγάλει τα συμπερασματά του και να οργανώσει αντίστοιχα τις επικοινωνίες του με βάση τα νέα δεδομένα, αν φυσικά κρίνονται ως τέτοια.

Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν λιγότερο από ένα μήνα μετά από την κλήση σε δικαστήριο κοντινού συντρόφου και φίλου, στο σπίτι του οποίου διαμένω όποτε είμαι στην Αθήνα, με μοναδικό στοιχείο κάποιες παραποιημένες υποκλαπείσες συνομιλίες στο κινητό του. (Εδώ το κείμενο του συντρόφου: https://athens.indymedia.org/post/1613136/). Κάτι που πιστεύω σε κάθε περίπτωση αδυνατίζει το σενάριο των συμπτωματικών γεγονότων, ένα σενάριο που πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Και τα δύο περιστατικά συνέβησαν ενώ βρίσκομαι στο Βερολίνο.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη ενώ ακόμα δεν χρησιμοποιούσα smartphone - είχα δηλαδή το κλασσικό παλιό Nokia που δεν συνδέεται καν στο ίντερνετ. Κάποια πρωινή ώρα δέχτηκα μια κλήση στην οποία και όταν απάντησα συνειδητοποίησα ότι απάντησε και κάποιος άλλος, συγκεκριμένα μια γυναικεία φωνή. Δεν μίλησα ξανά και απλά άκουσα τον διάλογο.

''Γεία σας είμαστε από την Elpedison.''

''Ωραία και τι θέλετε;''

''Δεν είστε ο ... (αναφέρει το όνομα μου και κάποια προσωπικά στοιχεία ακόμα).''

''Όχι κύριε εδώ είναι δημόσια υπηρεσία.''

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη κάποιες μέρες μετά. Πλέον χρησιμοποιούσα smartphone γιατι ήταν απαραίτητο λόγω της δουλειάς – ντελίβερι σε εταιρία τύπου Wolt. Κάποια στιγμή τέσσερα άτομα αντιληφθήκαμε ότι κάποιος έχει πάρει τον έλεγχο του smartphone. Συγκεκριμένα παρακολουθούσαμε την οθόνη του κινητού και είδαμε το κινητό μόνο του να ανοίγει και να διαβάζει κατά σειρά τριά μυνήματα και στην συνέχεια να κάνει αναζήτηση στο google. Η αναζήτηση αφορούσε μια ακατάληπτη φράση με αποτέλεσμα να βγει η χαρακτηριστική σελίδα που λέει ότι η αναζήτηση απέτυχε. Τότε αυτος που ήλεγχε το κινητό κατέβηκε προς τα κάτω στην σελίδα, βρήκε το σημείο στο τέλος που δίνει το στίγμα του κινητού (συγκεκριμένα την πόλη και τον ταχυδρομικό κώδικα), και το οποίο υπάρχει είτε κάνεις επιτυχημένη, είτε αποτυχημένη αναζήτηση, και έκανε μεγέθυνση ακριβώς σε αυτό το σημείο. Εκείνη την στιγμή κλείσαμε το κινητό.

Θεωρώ το δεύτερο περιστατικό ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς οι δυνατότητες που αποκτά κάποιος αν πάρει τον έλεγχο του κινητού σου είναι απεριόριστες. Με ότι αυτό σημαίνει για τους ασφαλείς ή απλά τους ασφαλέστερους τρόπους επικοινωνίας.

Επίσης πέραν των δύο περιστατικών υπάρχουν και άλλες περίεργες ενδείξεις, όπως για παράδειγμα η διαπιστωμένη αδυναμία να δεχτώ μυνήματα από συγκεκριμένα κινητά συντρόφων.

Επισημαίνω ξανά ότι δεν αποκλείω το ενδεχόμενο των συμπτώσεων, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι τόσα μαζεμένα ''λάθη'' είναι πολλά για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά επιλέγω να τα δημοσιοποιήσω για να καταγραφούν στο κινηματικό υλικό εάν κριθούν χρήσιμες σαν πληροφορίες ειδικά από συντρόφους που γνωρίζουν πολλά περισσότερα από εμένα όσον αφορά ζητήματα τέτοιας – τεχνολογικής – φύσεως.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License