ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Πέμπτη 15/7, στις 7.30 μ.μ κεντρική πλατεία Ιλίου 

Τη Δευτέρα 12/7 πραγματοποιήθηκε έξωση σε οικογένεια προσφύγων από τη Συρία (μητέρα, πατέρας, βρέφος) μετά από εντολή της ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ», από σπίτι όπου διέμεναν στο Ίλιον. Η έξωση πραγματοποιήθηκε με βίαιους όρους, μιας και η μητέρα αρνούνταν να βγει από το σπίτι, ενώ αλληλέγγυος κόσμος βρισκόταν ήδη απέξω. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Α.Τ. Ιλίου, σπεύδοντας να συνδράμουν στο «ανθρωπιστικό» έργο της ΜΚΟ, φόρεσαν χειροπέδες στον πατέρα και πήραν το βρέφος στο περιπολικό για να εκβιάσουν την έξοδο της μητέρας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Α.Τ. Ιλίου, όπου τέθηκαν υπό κράτηση. Αλληλέγγυες/οι συγκεντρώθηκαν άμεσα έξω απ’ το τμήμα, ζητώντας πληροφορίες για την κράτησή τους, καθώς και την άμεση απελευθέρωσή τους, όταν δέχτηκαν αστυνομική επίθεση, με την πρόφαση ότι μια συντρόφισσα τούς τραβούσε βίντεο. Ακολούθησε συμπλοκή στην προσπάθεια των αλληλέγγυων να μην την προσαγάγουν, κατά την οποία συνελήφθη -εκτός από εκείνη- και ένας σύντροφος μετανάστης.

Μετά την επίθεση των μπάτσων, οι αλληλέγγυες/οι που βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του μεσημεριού στην πλατεία του Αγ. Φανουρίου (πλησίον του τμήματος), κάλεσαν εκεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης με τους/ις προσαχθέντες/είσες, καθώς και μικροφωνική αντιπληροφόρησης των κατοίκων και περαστικών της περιοχής, σε μια προσπάθεια να καταυγαστούν, αφ’ ενός, η αστυνομική βία και, αφ’ ετέρου, οι πρακτικές των ΜΚΟ. Από την αρχή της συγκέντρωσης παρατάχθηκαν ματ και κλούβα δίπλα στο αστυνομικό τμήμα.

Η οικογένεια των προσφύγων παρέμεινε στο Α.Τ. Ιλίου μέχρι το απόγευμα, οπότε και αφέθηκε ελεύθερη μετά από παρέμβαση δικηγόρου, με τις κατηγορίες της απείθειας και της παραβίασης δικαστικής εντολής. Ο σύντροφος και η συντρόφισσα, αφού μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ζεφυρίου, αφέθηκαν επίσης ελεύθερα, αργά το απόγευμα, για να τους αποδοθούν κατηγορίες σε δεύτερο χρόνο.

Η έξωση των μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων/ισσών αποτελεί συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον σταδιακό τερματισμό της στέγασης και της οικονομικής υποστήριξης όσων από αυτούς/ές έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου. Το κράτος, έχοντας αναγάγει τα τελευταία χρόνια τις ΜΚΟ και τις δυνάμεις καταστολής (στρατό, αστυνομία) σε πυλώνα της κρατικής διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, έρχεται τώρα να τους αναθέσει νέα «καθήκοντα». Οι εκβιαστικές μέθοδοι των ΜΚΟ περιλαμβάνουν από συνεχή τηλεφωνήματα στους/ις μετανάστ(ρι)ες και επισκέψεις ανθρώπων των ΜΚΟ στα σπίτια -σε μια αναβαθμισμένη πρακτική ψυχολογικής βίας-, μέχρι κόψιμο του ρεύματος, του νερού, της θέρμανσης ή αλλαγή κλειδαριάς. Συχνά στρέφουν τους νέους δικαιούχους των διαμερισμάτων ενάντια στους «παλιούς», υποθάλποντας κανιβαλιστικές τάσεις.

Δεν μας εκπλήσσει ο ρόλος των ΜΚΟ, που εμπορευματοποιούν την αλληλεγγύη πουλώντας ελπίδα και φιλανθρωπία, κερδοσκοπώντας εις βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων, όντας το μακρύ χέρι της επιβολής και της εκμετάλλευσης από το κράτος και το κεφάλαιο. Και βέβαια δεν μας εκπλήσσει καθόλου ο συνώνυμος με την κτηνωδία κατασταλτικός ρόλος των μπάτσων, κι ακόμα περισσότερο του συγκεκριμένου τμήματος, που μετράει στο βιογραφικό του ξυλοδαρμούς, ακόμα και δολοφονίες μεταναστών, όπως αυτή του Λεωνίδα Καλτσά το 2007 στα κρατητήρια, τον οποίο μετά από πολύωρα βασανιστήρια εξώθησαν σε "αυτοκτονία".

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΑΤΣΩΝ ΚΑΙ ΜΚΟ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License