Τοποθέτηση της συλλογικότητας Ταξική Αντεπίθεση (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) στην εκδήλωση της Terra Incognita για την καταστολή

Το παρακάτω κείμενο αποτέλεσε την τοποθέτηση της Ταξικής Αντεπίθεσης (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) στη εκδήλωσε που οργάνωσε στις 17 Απριλίου 2021 η κατάληψη Terra Incognita στην Θεσσαλονίκη, με θέμα: “Η Λερναία Ύδρα της καστολής. Μια συζήτηση για τις τελευταίες κατασταλτικές επιχειρήσεις και την στοχοποίηση αγωνιστ(ρι)ών”. Εκτός από την ομάδα μας, τοποθετήθηκαν σύντροφοι/ισσες από και σχετικά με τις παρακάτω υποθέσεις: λίστα 21 δικυκλιστών, δίωξη του αναρχικού συντρόφου Errol, υπόθεση “σύντροφοι-ισσες”, υπόθεση 2 αντιφασιστών για επιθέσεις σε φασιστικούς στόχους.

Τοποθέτηση της Ταξικής Αντεπίθεσης (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) στην εκδήλωση "Η Λερναία Ύδρα της Καταστολής" που διοργάνωσε η κατάληψη Terra Incognita, στο στέκι στο Βιολογικό στη Θεσσαλονίκη, στις 17 Απριλίου 2021.

Μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά στοχοποιήσεων και παρακολουθήσεων, τα οποία και αναδείξαμε μέσω των καταγγελιών μας, αντιλαμβανόμαστε πλέον πως η κατασταλτική πίεση που δεχόμαστε δεν αφορά μια τυπική ενασχόληση των αρχών μαζί μας, αλλά μια εμμονική απόπειρα ποινικοποίησης και αιχμαλωσίας της ομάδας μας. Αρχικά, με την ανεύρεση κρυφής κάμερας σε όχημα της “αντί” τρομοκρατικής η οποία βιντεοσκοπούσε τον πολιτικό μας χώρο, αλλά και την ανεύρεση “κοριών’’ παρακολούθησης στα οχήματα συντρόφων μας, έγινε ξεκάθαρο πως το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη είχε θέσει σε κίνηση έναν αναβαθμισμένο σχεδιασμό για τη δημιουργία κατασταλτικού κλοιού γύρω από την ομάδα μας.

Η πρώτη επιβεβαίωση για την σοβαρότητα της υπόθεσης ήρθε όταν, μετά τις δημόσιες καταγγελίες μας για τις κάμερες και τους “κοριούς’’ παρακολούθησης, η πολιτική ηγεσία όχι μόνο δεν αναδιπλώθηκε αλλά συνέχισε με μεγαλύτερο μένος την πίεση εναντίον μας, δίνοντας εντολή για συνέχιση των παρακολουθήσεων σε σπίτια και χώρους εργασίας, αλλά και για την εισβολή της “αντί”τρομοκρατικής στο σπίτι συντρόφισσάς μας.

Ακολούθησε η επιλογή της κυβέρνηση ΝΔ να εκδώσει επίσημο non paper με αναφορά στην ομάδα μας και να το διακινήσει στα φιλικά προσκείμενα τηλεοπτικά κανάλια, διαμέσου του βουλευτή και εκφραστή του νεοφιλελεύθερου κανιβαλισμού Κ. Κυρανάκη. Στο εν λόγω non paper, αναφέρεται εσκεμμένα ψευδώς ότι ο αγωνιστής που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αστυνομικές δυνάμεις στο άλσος Ν. Σμύρνης είναι μέλος της Ταξικής Αντεπίθεσης. Αυτό αποτέλεσε ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο για τις σκοτεινές διεργασίες μεταξύ των κυβερνητικών και κατασταλτικών επιτελείων που θέτουν στο στόχαστρο την ομάδα μας.

Μέσω του συγκεκριμένου non paper, η κυβέρνηση δεν ανέλαβε απλά την πολιτική ευθύνη για τον ξυλοδαρμό στη Ν. Σμύρνη, αλλά έδωσε ευθέως και το πράσινο φως στην αυθαιρεσία και την βία των κατασταλτικών δυνάμεων σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών που απαρτίζουν την ομάδα μας. Έγινε σαφές δια κυβερνητικού στόματος πως η συμμετοχή και μόνο στην Ταξική Αντεπίθεση τείνει να αποτελέσει ιδιώνυμο αδίκημα που δικαιολογεί τα βασανιστήρια και τους ξυλοδαρμούς.

Τι κι εάν ο συγκεκριμένος αγωνιστής δεν ανήκει στην ομάδα μας; Ψιλά γράμματα. Αυτό που τελικά εντυπώνεται στην κοινωνία είναι ότι η Ταξική Αντεπίθεση αποτελεί μια συλλογικότητα de facto ποινικοποιημένη και πως ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με αυτόν τον τρόπο, νομιμοποιείται εκ των προτέρων πολιτικά ο επόμενος κύκλος στοχευμένων επιθέσεων σε βάρος μας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο παρασημοφορεμένος εγχώριος σερίφης Μ. Χρυσοχοΐδης, ειδικός στο να ενορχηστρώνει και να διαπλέκει οργανικά τις σχέσεις και τους συνδέσμους μεταξύ κράτους και παρακράτους, δίνει μαζί με το επιτελείο του τη διαταγή να συνταχθεί μια λίστα με 21 οχήματα αγωνιστών/στριών. Η λίστα αυτή σκόπιμα “διέρρευσε” στον έμμισθο συνεργάτη της ΕΛΑΣ – δημοσιογράφο Β. Λαμπρόπουλο με τον τίτλο: «Προσοχή: Τα οχήματα που ακολουθούν κινούνται κοντά σε υπηρεσίες και κατοικίες συναδέλφων, ενημερώνουν και συμμετέχουν σε πεσίματα σε συναδέλφους, οχήματα υπηρεσιακά και ιδιωτικά, καθώς και κατοικίες συναδέλφων». Μεταξύ των οχημάτων εμφανίζονται και 3 δίκυκλα -δύο από τη Θεσσαλονίκη και ένα από την Αθήνα- που ανήκουν σε συντρόφους που συμμετέχουν στην ομάδα μας. Αυτή η κατ’ εντολή του υπουργείου “διαρροή’” μόνο τυχαία δεν ήταν. Το άρθρο του Β. Λαμπρόπουλου εκτός από την δημοσιοποίηση της λίστας των “υπόπτων” περιλάμβανε και την είδηση του ξυλοδαρμού γυναίκας αστυνομικού στο Γκύζη, γεγονός που δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει καμία απολύτως σχέση με το κίνημα και τις πρακτικές του, παρότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα επιχειρούσε τεχνηέντως να τα συνδέσει.

Η συγκεκριμένη ‘’διαρροή’’ αποτελεί μια κορυφαία κίνηση στοχοποίησης και τρομοκράτησης του κινήματος. Αφήνει έκθετους 21 συντρόφους/ισσες απέναντι σε όλη την ΕΛ.ΑΣ, ουσιαστικά επικηρύσσοντας τους μέσω της δημοσιοποίησης των αριθμών κυκλοφορίας των οχημάτων τους και των ονοματεπωνύμων τους, δημιουργώντας κλίμα βεντέτας και δίνοντας το πράσινο φως για επιθέσεις εναντίων τους. Σε κάθε πιθανή εξακρίβωση στοιχείων, οι σύντροφοι/ισσες, με ή χωρίς τα οχήματα τους, θα είναι χαρακτηρισμένοι ως αυτοί που επιτίθενται σε Αστυνομικά Τμήματα, αυτοί που εποπτεύουν αστυνομικούς στόχους και κινούνται απειλητικά έξω από τις οικίες των αστυνομικών, και γιατί όχι και αυτοί που επιτίθενται και στις γυναίκες τους.

Ενώ οι “διαρροές” στοιχείων αγωνιστών/στριών δημιουργούσαν ένα νοσηρό κλίμα παρακρατικών πρακτικών, ήρθε ένα ακόμα γεγονός να συνηγορήσει στο χαρακτήρα της κατασταλτικής εμμονής, άνευ όρων και ορίων. Πριν από λίγο καιρό, διασταυρώσαμε την πληροφορία περί απειλητικών mail που υπογράφονται με το όνομα της ομάδας μας, τα οποία και αποστέλλονται σε ιδιοκτήτες αρκετών εταιριών, και ειδικά στα Νότια της Αθήνας, με απειλές περί εμπρησμών σε βάρος τους και εναντίων της ιδιοκτησίας και των εμπορευμάτων τους.

Αυτή η πρωτοφανής πρακτική ίσως να αποτελεί μια επιχειρούμενη προβοκάτσια προκειμένου να ποινικοποιηθεί η συλλογικότητά μας και να εκτροχιαστεί από τις κινηματικές γραμμές του αγώνα. Με δεδομένο ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο στην οποία ενδημούν η φασιστική ρητορική και οι παρακρατικού τύπου πρακτικές, δεν θεωρούμε υπερβολική μια εκτίμηση που λέει ότι βρισκόμαστε μπροστά στην απόπειρα μιας κρατικής σκευωρίας με όρους προβοκάτσιας. Δεν έχουν περάσει άλλωστε παρά μόνο λίγοι μόλις μήνες από τότε που το κράτος χαρακτήριζε -μέσω διαρροών στα ΜΜΕ- την Ταξική Αντεπίθεση ‘’δεξαμενή τρομοκρατών’. Ίσως λοιπόν αυτά τα απειλητικά mail να αποτελούν κομμάτι ενός σχεδιασμού με στόχο η ομάδα μας να κατηγορηθεί –με κάθε μέσο- ως τέτοια.

Επιπλέον, λίγοι μόνο μήνες έχουν περάσει από την απόπειρα της “αντί”τρομοκρατικής να αναβαθμίσει το κατηγορητήριο του φυλακισμένου συντρόφου μας Πολύκαρπου Γεωργιάδη, παρουσιάζοντας ένα κατεβασμένο αρχείο, το οποίο μεταξύ πολλών άλλων αποδελτιώσεων περιλάμβανε και την προκήρυξη της Ο.Λ.Α για την ένοπλη επίθεση στο Σ.Ε.Β (2015), σαν πρωτότυπη προκήρυξη με συγγραφέα τον ίδιο. Η “αντί” τρομοκρατική μπορεί να αναγκάστηκε να μιλήσει για λάθος από πλευράς της όμως είναι ξεκάθαρο ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν λάθη αλλά στρατηγικές εξόντωσης του αιχμαλώτου.

Στο ίδιο μοτίβο, πρόσφατο είναι ακόμα και το γεγονός της σύλληψης δύο αναρχικών συντρόφων, ο ένας εκ των οποίων είναι μέλος της συλλογικότητάς μας, μετά από καταδίωξη με αυτοκίνητα της “αντί”τρομοκρατικής μέχρι την περιοχή των Εξαρχείων. Μετά τη ύλληψη, ακολούθησε η απόπειρα σύνδεσής τους με τον εμπρησμό των κεντρικών πολιτικών γραφείων της Χρυσής Αυγής. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των διωκτικών μηχανισμών και την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε 187Α περί “τρομοκρατικής” οργάνωσης με την υπογραφή ‘’Ταξιαρχία’’, το κράτος τελικά δεν κατάφερε να προφυλακίσει τους συντρόφους, αφού οι κατηγορίες βασίστηκαν σε ψεύδη και ανακρίβειες από την πλευρά της αστυνομίας.

Η στοχοποίησή μας δεν συμβαίνει σε ένα κοινωνικά ουδέτερο περιβάλλον, ούτε αφορά προφανώς μόνο εμάς. Παρά την ιδιαιτερότητα της κατασταλτικής επίθεσης που δεχόμαστε, δεν αναγνωρίζουμε “μεμονωμένα περιστατικά” αλλά πιλοτικούς κατασταλτικούς σχεδιασμούς απέναντι στις δυνάμεις του κινήματος ειδικά, ως οδηγό για την γενικευμένη επίθεση κατά των κοινωνικών-ταξικών δυνάμεων συνολικά. Από τις εκκενώσεις κινηματικών καταλήψεων, τις συλλήψεις, τις επικηρύξεις και τις παρακολουθήσεις αγωνιστών/στριών, μέχρι την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, του δικαιώματος στην απεργία και την κρατική – κατασταλτική επιθετικότητα απέναντι σε μαθητές, φοιτητές, δικηγόρους, υγειονομικούς και καλλιτέχνες, όλα συγκλίνουν στην βαθιά κοινωνική – ταξική σύγκρουση που βρίσκεται εξέλιξη.

Είναι πάγια θέση μας πως η καταστολή δεν αποτελεί έναν διαξιφισμό μεταξύ του κράτους και των δυνάμεων της αντίστασης στο περιθώριο της (εκάστοτε) τρέχουσας επικαιρότητας, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Το μέγεθος και ο χαρακτήρας της κρατικής καταστολής προσδιορίζει με απόλυτη ακρίβεια το βάθος των εκάστοτε αναδιαρθρώσεων και την προβολή ισχύος απέναντι σε όποιον τολμήσει να αντισταθεί. Αυτό ακριβώς ζούμε και σήμερα. Πίσω από την ακραία κατασταλτική ρητορική και πρακτική της κυβέρνησης, δεν βρίσκεται μονάχα η λούμπεν – ακροδεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ. Κυρίως βρίσκεται η πολιτική “αλλαγής παραδείγματος”, η εφαρμογή σαρωτικών αναδιαρθρώσεων στο σύνολο των κοινωνικών αναγκών και κατακτήσεων (υγεία, παιδεία, στέγαση, δημοκρατικά δικαιώματα, εργασία), στο φόντο μιας νέας χρεοκοπίας και στο ενδεχόμενο μιας νέας κοινωνικής εξέγερσης που αυτή θα επιφέρει.

Η διαχείριση της πανδημίας αποκρυστάλλωσε με το πλέον εμφατικό τρόπο πως η καταστολή αποτελεί το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση. Από τη μία, έχουμε χιλιάδες νεκρούς λόγω του προμελετημένου κρατικού εγκλήματος χρόνιας διάλυσης της δημόσιας υγείας και μη ενίσχυσής της στο πλαίσιο της πανδημίας. Από την άλλη βλέπουμε την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ για προσλήψεις και αγορά εξοπλισμού στον στρατό και την αστυνομία. Εφαρμόστηκε μια πολιτική βασισμένη στις απαγορεύσεις, το στιγματισμό και την ενοχοποίηση της κοινωνίας ως “ανεύθυνης”. Η νεολαία ερχόταν αντιμέτωπη με ξυλοδαρμούς στις πλατείες, ενώ η κυβέρνηση προχωρούσε σε δικτατορικής έμπνευσης ψήφιη νομοσχεδίων εν μέσω λοκντάουν -άρα χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις. Νομοσχεδίων αντικοινωνικών και αντιλαϊκών νομοσχεδίων, όπως το περιβαλλοντικό, το εκπαιδευτικό και το εργασιακό. Κατέστειλε και αποπειράθηκε να φιμώσει τους φοιτητές, τους μαθητές, τους υγιειονομικούς, τους καλλιτέχνες. Παραλίγο να δολοφονήσει τον επαναστάτη απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντία και εξαπέλυσε ακραία καταστολή κατά του κινήματος αλληλεγγύης που διαμορφώθηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο οξυμένων αντιθέσεων και συγκρούσεων εντάσσουμε και τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις εναντίον της συλλογικότητας μας. Τις βλέπουμε δηλαδή ως κομμάτι της πολιτικής προληπτικής αντιεξέγερσης που εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση χρόνο, επιχειρώντας να συντρίψει τις κοινωνικές – ταξικές αντιστάσεις ώστε να περάσει απρόσκοπτα ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας από πάνω μας. Είναι όμως γελασμένοι. Η θανατοπολιτική που εφαρμόζεται και οι χιλιάδες νεκροί που αφήνει πίσω της, η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, του 8ωρου, του δικαιώματος στην απεργία, τη διαδήλωση και τις καταλήψεις, η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, και κυρίως η επερχόμενη χρεοκοπία και ο νέος κύκλος μνημονιακών μεταρρυθμίσεων για να αποπληρωθούν τα χρέη που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, δημιουργούν προϋποθέσεις γενικευμένων κοινωνικών-ταξικών συγκρούσεων και ανατροπών.

Όσες “πρόβες πολέμου” και να κάνουν με πρόσχημα την πανδημία, μια νέα κοινωνική έκρηξη δεν μπορεί να αναχαιτιστεί. Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αποτελούν εικόνα από το μέλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση, των νέων υπό διαμόρφωση κοινωνικών – ταξικών και κινηματικών διεργασιών και εξεγέρσεων, η Ταξική Αντεπίθεση θα συνεχίσει να είναι παρούσα με όλους τους τρόπους και όλες της τις δυνάμεις.

 

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναχικών και κομμουνιστών)

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License