[Πάτρα] Προβολή του ντοκιμαντέρ Vivir la Utopia για την ισπανική επανάσταση

Πεμπτη 22 Ιούλη στις 21.00 στις σκάλες Πατρέως

post image

Ζώντας την Ουτοπία (Vivir la Utopia) – 1997

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τα γεγονότα της επανάστασης αλλά και όσα προηγήθηκαν για να φτάσουμε στον εμφύλιο πόλεμο και στο επαναστατικό ξέσπασμα του ’36. Μέσα από τα μάτια απλών αγωνιστών και αγωνιστριών που πήραν μέρος στην επανάσταση βλέπουμε τις άθλιες συνθήκες ζωής με τις οποίες βρισκόταν αντιμέτωπο το προλεταριάτο στην Ισπανία και την καταπίεση που δέχονταν οι άνθρωποι από το κράτος, τα αφεντικά και τον κλήρο. Περιγράφονται με πολύ ζωντανό τρόπο οι συζητήσεις που γίνονταν στους κόλπους των αναρχικών, η δημιουργία των αγροτικών και βιομηχανικών κολεκτίβων και όλες οι υπόλοιπες επαναστατικές κατακτήσεις που έλαβαν χώρα την τριετία ’36-’39. Δίνει μια αρκετά ζωντανή εικόνα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως αυτή διαμορφώθηκε αμέσως μετά την επανάσταση.

Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που μεταφέρει τόσο την ιστορική μνήμη όσο και το πνεύμα της επανάστασης και μάλιστα από την πλευρά του πιο επιδραστικού και καταλυτικού αλλά ταυτόχρονα παραγνωρισμένου τμήματος της κοινωνικής επανάστασης, που δεν είναι άλλο από το ελευθεριακό κίνημα, τη CNT και τη FAI.

Τιμούμε και εμπνεόμαστε από εκείνους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που έγραψαν μία από τις ομορφότερες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην ιστορία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License