Ενάντια σε επενδύσεις και κρατική καταστολή προτάσσουμε την συλλογικοποίηση των αναγκών και των αρνήσεων μας

Η αξιοποίηση (με οικονομικούς πάντα όρους) κτηρίων, πάρκων, γειτονιών ή και περιοχών ολόκληρων είναι ένα διαρκές επίδικο για την καπιταλιστική οικονομία. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει ασταμάτητα από τις απαρχές του καπιταλισμού, και γίνεται πιο έντονο και βίαιο σε καιρούς κρίσης, όταν η οικονομία προσπαθεί απεγνωσμένα να διασωθεί ανοίγοντας νέες αγορές, παράγοντας νέα προϊόντα (και δημιουργώντας τη ζήτηση γι’ αυτά αν χρειαστεί). Όταν έχουμε να κάνουμε με χώρους που δεν χρησιμοποιούνται με τον πλέον κερδοφόρο τρόπο, η αξιοποίηση αυτή συνοδεύεται από τη βίαιη απομάκρυνση οποιουδήποτε χρησιμοποιούσε το χώρο για την κάλυψη δικών του αναγκών και επιθυμιών. Είτε έχουμε να κάνουμε με μετανάστες σε κάποια πλατεία, είτε με φτωχούς κατοίκους σε μία περιοχή που υφίσταται gentrification, είτε με καταληψίες, το κράτος καλείται να ανοίξει το δρόμο και να διαφυλάξει την ανενόχλητη επέλαση της – τόσο περιζήτητης -ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας που απαιτεί.

Καταλαμβάνοντας ένα κτήριο, δημιουργώντας ή συμμετέχοντας σε μια κατάληψη επιλέγουμε να αρνηθούμε τον θεσμικό τρόπο ζωής και συνύπαρξης που μας επιβάλλεται μέσω της μικροαστικής πραγματικότητας. Επιλέγουμε να συλλογικοποιήσουμε τις ανάγκες και τις αρνήσεις μας, να δημιουργήσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας και συνύπαρξης απέναντι σε κάθε μορφή εξουσιαστικών λογικών που μας προωθούνται ακατάπαυστα από την αρχή της ύπαρξης μας. Ταυτόχρονα παίρνουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην λογική της ιδιοκτησίας που μας θέλει σκλάβους δουλεύοντας μέρα νύχτα για μικρά και μεγάλα αφεντικά με μοναδικό σκοπό την αυτοσυντήρηση και την μίζερη επιβίωση.

Οι καταλήψεις μπαίνουν ανάχωμα ενάντια σε μικροαστικές κανιβαλιστικές αντιλήψεις που έχουν σκοπό την εξόντωση της ύπαρξης κάθε διαφορετικότητας. Απελευθερώνουν χώρο και χρόνο προωθώντας πρωτοβουλίες, οργανώνοντας πολιτικές δράσεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Συμβάλλουν στην διάχυση του αναρχικού λόγου και πράξης εντός και εκτός των τειχών τους, αναλύοντας και συμμετέχοντας σε κοινωνικούς αγώνες με σκοπό τη ριζοσπαστικοποίησή τους, μέχρι το ολικό ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Απ’ την άλλη περιορίζουν και αποκλείουν φασιστικές, καταπιεστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές και παραβιαστικές συμπεριφορές με σκοπό την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και κατανόησης.

Χωρίς να θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα επίγειας ουτοπίας, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις καταλήψεις, μάχονται καθημερινά με εσωτερικά και εξωτερικά κατάλοιπα της καπιταλιστικής-πατριαρχικής κοινωνίας που αδιαμφισβήτητα υπάρχουν σε αυτές. Συνοψίζοντας τα παραπάνω, οι καταλήψεις δεν θα μπορούσαν παρά να είναι άμμος στα γρανάζια της εκάστοτε εξουσίας είτε κρατικής είτε όχι και για αυτό το λόγο αποτελούν στόχο μαφιόζικων επιθέσεων και κρατικής καταστολής.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΔΕΚΑ - ΕΚΑΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

 

Κατάληψη Ευαγγελισμού,

Ιούλιος 2021

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License