Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που γράφαμε για το ολικό lockdown στα Πομακοχώρια με έντονη αστυνομική παρουσία σε μια περιοχή που βίωνε καθημερινό lockdown μέχρι και το 1995, όταν επιτέλους έπεσαν οι μπάρες. 1

Λίγους μήνες μετά ακολούθησαν παρόμοια υγειονομικά πογκρόμ σε τσιγγάνικους καταυλισμούς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα να είναι στο Χαϊδάρι όπου οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βγουν ούτε για να δουλέψουν. Το κράτος, οι γιατροί και οι διάφοροι Μικροί Άιχμανν που ξεπετάχτηκαν μαζί με την πανδημία φρόντισαν να τους στερήσουν και το λιγοστό εισόδημά τους.

Αποφασίσαμε λοιπόν να αναδημοσιεύσουμε ένα κείμενο το οποίο έχει γραφεί από καθηγητές Ειδικής Αγωγής, Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι φροντίζουν να καλύψουν αναλυτικά όσα πράγματα ο προοδευτικός κόσμος αυτής της χώρας δεν βλέπει ή δεν θέλει να δει.

“Αν και είναι αναμενόμενο η κυβέρνηση της χώρας να τροποποιεί τα μέτρα προστασίας από την διασπορά του ιού COVID-19 ώστε να προστατεύει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την δημόσια υγεία, ο τρόπος με τον οποίο τα συγκεκριμένα μέτρα κάνουν αναφορά σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι Ρομά, αναδεικνύουν εντέλει την παρουσία ή απουσία πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι σε ζητήματα διαχείρισης τηςετερότητας. Έτσι, στο ΦΕΚ της 9ης Ιουλίου 2021 όπου περιγράφονται τα νέα μέτρα, μεταξύ των άλλων, στο άρθρο 4 διαβάζουμε:«Με ειδική μέριμνα του οικείου δήμου ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο οι πληθυσμοί Ρομά, έκαστης περιοχής, ώστε να παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών, υπό την επιφύλαξη των κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενων μετακινήσεων της παρούσας. Για τον σκοπό αυτό, η δημοτική αρχή μπορεί να ζητεί τη συνδρομή της οικείας αστυνομικής αρχής και να χρησιμοποιεί ηχητικά ενημερωτικά μηνύματα προς άμεση ενημέρωση των πληθυσμών αυτών».Η στοχοποίηση του πληθυσμού των Ρομά, όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω, όχι μόνο δεν βοηθά την συμπερίληψη των μελών της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αναπαράγει κυρίαρχα στερεότυπα που μεταφέρουν την ευθύνη για τα κοινωνικά προβλήματα στα ίδια τα θύματα. Αντί η πολιτεία να σταθεί και ναπροσπαθήσει να δώσει λύση στα μόνιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ανέκαθεν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ρομά, με αφορμή την πανδημία επιβάλλει τον φυσικό και κοινωνικό αποκλεισμό τους, υπονομεύοντας πλαίσια και διαδικασίες ισότιμης κοινωνικής και πολιτισμικής συνύπαρξης. Ακόμη περισσότερο, η ίδια η πολιτεία μεταφέρει την εικόνα των Ρομά ως μονίμων ‘παραβατών’, αφού προτείνει την ‘συνδρομή της αστυνομίας’ προκειμένου ο συγκεκριμένος πληθυσμός να ανταποκριθεί στους νόμους. Και αν με το παραπάνω ΦΕΚ η αστυνομία καλείται σήμερα να χρησιμοποιήσει ηχητικά μηνύματα, δεν είναι κανείς σίγουρος για ποια μέτρα μπορεί να χρησιμοποιήσει αύριο….Η παραπάνω αντιμετώπιση του πληθυσμού των Ρομά, αλλά και κάθε άλλης ευάλωτης ομάδας που αναφέρεται στο ίδιο άρθρο είτε αυτή αφορά στους άστεγους είτε στους τοξικοεξαρτημένους κ.λπ, αναδεικνύει σαφή στοιχεία διάκρισης και έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας.Ως επιστημονική επιτροπή του έργου «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που εντείνει τον φυσικό και κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά. Καλούμε την πολιτεία να αντιμετωπίσει, τόσο τη συγκεκριμένη ομάδα όσο και κάθε άλλη ευάλωτη ομάδα, με όρους δημοκρατικής ευθύνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτισμικής ισοτιμίας.

Λένα Γκανά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κώστας Μάγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χαρίκλεια Σταθοπούλου, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής ΑγωγήςΠανεπιστημίου Θεσσαλίας.

1 https://slpress.gr/ethnika/otan-epeftan-oi-mpares-sti-thraki/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License