[GR,ENG]Μια απάντηση για την αστυνομική βία στη Βικτώρια και τα ψέμματα των μπάτσων για το περιστατικό της 20ής Ιουλίου.

Στις 20 Ιουλίου 2021, κατά τη διάρκεια δημόσιας και ανοιχτής προβολής ταινίας στην ταράτσα της κατάληψης των Ζιζανίων, είδαμε τους μπάτσους στο δρόμο από κάτω να πραγματοποιούν άλλον έναν από τους ρατσιστικούς και γεμάτους διακρίσεις ελέγχους τους σε χρήστες στην Φυλής. Όταν τους απευθυνθήκαμε με συνθήματα από την ταράτσα, άρχισαν τις ενοχλήσεις φωτίζοντας μας με τους φακούς και μας φώναξαν πίσω. Κάποια συντρόφια έριξαν αυθόρμητα ένα άδειο μπουκάλι και μια πέτρα που κατέληξαν στο δρόμο. Αυτή η πράξη έγινε από άτομα των οποίων ο θυμός ξεχείλισε από την καθημερινή ρατσιστική βία που βλέπουν και αντιμετωπίζουν από την ΕΛ.ΑΣ, που δεν μπορούν άλλο να βλέπουν παθητικά ένα άλλο σώμα να παρενοχλείται επείδη οι μπάτσοι το θεωρούν κατώτερο άνθρωπο.

**english below**

Στις 20 Ιουλίου 2021, κατά τη διάρκεια δημόσιας και ανοιχτής προβολής ταινίας στην ταράτσα της κατάληψης των Ζιζανίων, είδαμε τους μπάτσους στο δρόμο από κάτω να πραγματοποιούν άλλον έναν από τους ρατσιστικούς και γεμάτους διακρίσεις ελέγχους τους σε χρήστες στην Φυλής. Όταν τους απευθυνθήκαμε με συνθήματα από την ταράτσα, άρχισαν τις ενοχλήσεις φωτίζοντας μας με τους φακούς και μας φώναξαν πίσω. Κάποια συντρόφια έριξαν αυθόρμητα ένα άδειο μπουκάλι και μια πέτρα που κατέληξαν στο δρόμο. Αυτή η πράξη έγινε από άτομα των οποίων ο θυμός ξεχείλισε από την καθημερινή ρατσιστική βία που βλέπουν και αντιμετωπίζουν από την ΕΛ.ΑΣ, που δεν μπορούν άλλο να βλέπουν παθητικά ένα άλλο σώμα να παρενοχλείται επείδη οι μπάτσοι το θεωρούν κατώτερο άνθρωπο.

Με σκοπό να αντιστρέψουν τους ρόλους και να στρέψουν την προσοχή μακριά από τη συνεχή καταστολή από τους μπάτσους στη γειτονιά της Βικτώριας και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, οι μπάτσοι μέσω καθεστωτικών εφημερίδων, χειραγώγησαν το γεγονός και το παρουσίασαν ως οργανωμένη ενέδρα από το κοινωνικό μας κέντρο. Ισχυρίζονται ότι πραγματοποιήσαμε ψεύτικη κλήση στην αστυνομία ( τα δύο άρθρα που έπεσαν στην αντίληψή μας αντιφάσκουν, με το ένα να λέει ότι η κλήση αφορούσε διακίνηση ναρκωτικών, ενώ το άλλο μια γυναίκα που ξυλοκοπείται) και μόλις έφτασαν τους επιτεθήκαμε με πέτρες και μπουκάλια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο μπάτσων. Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα βλέπαμε ταινία στην ταράτσα και οι μπάτσοι κάνανε τον τουλάχιστον τέταρτο έλεγχο σαν αυτόν στην Φυλής εκείνη την ημέρα.

Βλέπουμε τις ανακρίβειες των μπάτσων για το συγκεκριμένο περιστατικό ως αιτιολόγηση για την περαιτέρω καταστολή εναντίων των Ζιζανίων και άλλων ανθρώπων στους δρόμους της Βικτώριας. Από το άνοιγμα της κατάληψης μερικούς μήνες πρίν, συντρόφια από τα Ζιζάνια έχουν υποστεί ενοχλήσεις από μπάτσους, που προσπαθούν να πιάσουν συντρόφια στους δρόμους γύρω από το κτήριο. Έλεγχοι ταυτοτήτων και προσαγωγές. Όμως, το επίπεδο των παρενοχλήσεων που αντιμετωπίζουν τα “λευκά” συντρόφια είναι ασύγκριτο με την καθημερινή παρενόχληση, καταστολή και ρατσιστική βία που αντιμετωπίζουν τα “μη λευκά” συντρόφια. Δεν αποτελεί έκπλήξη λοιπόν που τα συντρόφια μας αντέδρασαν έτσι εκείνο το βράδυ.

Ένα σπασμένο μπουκάλι και μια πέτρα δεν είναι τίποτα μπροστά στη συνεχή βία που ασκεί η ΕΛ.ΑΣ. εναντίων περιθωριοποιημένων ατόμων στη Βικτώρια κάθε ώρα της ημέρας.

Στήριζουμε την πράξη αυτή, αυτή την έκφραση οργής, επείδη κουραστήκαμε, επειδή δεν αντέχουμε άλλο την καθημερινή καταστολή.

Παρακάτω, εμπειρίες από συντρόφια των Ζιζανίων..

****

Περπατώντας στο δρόμο για το σπίτι ένα βράδυ με κάποιους φίλους στη Φυλής. Δύο μαύρα τζίπ τρέχουν κατά πάνω μας πολύ γρήγορα. Με το ζόρι κάνω στην άκρη για να μη με χτυπήσουν. Τέσσερις ΟΠΚΕ βγαίνουν από τα τζίπ, με τα πυροβόλα τους στραμένα πάνω μου και με έσπρωξαν πάνω στο αμάξι. Πρώτο πράγμα που με ρωτάνε: “από που εισαι;” Τουρκία. Λάθος απάντηση...η αντίδραση τους; Να με χτυπήσουν στα πλευρά με τον αγκώνα. Μου άδειασαν την τσάντα στο δρόμο και μου συμπεριφέρθηκαν σκατά. Δεν τους άρεσαν ούτε οι φίλοι μου και συμπεριφέρθηκαν και σε αυτούς σαν σκατά αλλά ήταν αρκετά λευκοί ώστε να μην τους ελέγξουν ταυτότητες και να μην τους αδειάσουν τις τσάντες στο δρόμο. Μετά από μισάωρη παρενόχληση έχω την άδεια τους “να τσακιστώ να πάω στο σπίτι”. Ακόμα ένα βράδυ...

****

Κάθε μέρα η αστυνομία σταματά άτομα στο δρόμο με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Οι ρατσιστικές πρακτικές τους περιλαμβάνουν το να σταματούν και να ελέγχουν αυτά τα άτομα ως ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών. Γιατί τοποθετούν κατευθείαν ένα μαυρό άτομο ως ύποπτο για διακίνηση; Γιατί ρατσισμός. Ελέγχουν άτομα στο δρόμο ανάλογα με το εάν μοιάζουν με μεταναστά ή όχι. Στην Ελλάδα, μια χώρα μέλος της ΕΕ, οι αρχές δρουν ρατσιστικά σε εμάς κάθε στιγμή της ζώης μας. Πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση.

****

Η αστυνομία με σταματά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Με αντιμετωπίζουν σαν εγκληματία χωρίς μέχρι τώρα να μου έχουν χρεώσει τίποτα “παράνομο”. Στο τελευταίο περιστατικό, ρώτησα τους αστυνομικούς που μας έψαχναν γιατί το έκαναν αυτό. Πέταξαν την τσάντα μου και την ταυτότητά μου κάτω και έφυγαν. Μια άλλη φορά, είπαν ότι θα έκαναν μόνο έναν έλεγχο ταυτότητας στο τμήμα και με πήραν εκείνα με τα χέρια μου δεμένα πίσω. Στο τμήμα, αντίκρισα τη φυσική και ψυχολογική βία εναντίον άλλων μεταναστ(ρι)ών από την αστυνομία.

****

Χρησιμοποιούν τη δικαιολογία του ελέγχου για ναρκωτικά για να μας ελεγχούν, να μας παρενοχλούν, να μας κλέβουν τα πράγματα, ακόμα και αν ποτέ δεν βρίσκουν ναρκωτικά. Οι άνθρωποι αυτής της γειτονιάς είναι συνεχώς φοβισμένοι. Κάθε φορά που περνά ένας μπάτσος θυμόμαστε ό,τι έχουμε περάσει. Πρόσφατα, μια μέρα ένας φίλος καθόταν σε ένα παγκάκι και οι μπάτσοι του επιτέθηκαν εξαιτίας του χρώματός του. Η ελληνική αστυνομία του φύτεψε ναρκωτικά και τον συνέλαβαν. Τώρα πρέπει να δίνει παρόν κάθε 15 μέρες. Τώρα δεν μπορεί να πάρει ταξιδιωτικά έγγραφα και να φύγει από την Ελλάδα. Του σταμάτησαν τη ζωή.

****

Οι μπάτσοι σταμάτησαν έναν άλλο στα Εξάρχεια ψάχνωντας για ναρκωτικά. Δεν βρήκαν τίποτα και ζήτησαν τα χαρτιά του. Επειδή δεν είχε χαρτιά, οι μπάτσοι τον πήραν στο τμήμα της Καλλιδρομίου. Τον κράτησαν εκεί για δύο βδομάδες, στο υπόγειο, χωρίς φυσικό φώς, χωρίς να έχει χώρο να ασκηθεί και χωρίς πρόσβαση έξω. Τώρα είναι φυλακισμένος στην Αμυγδαλέζα, αγωνιζόμενος για να βγεί.

****

Θυμάμαι αυτό το πρωί πρίν από κάποιο καιρό, πήγαινα στη δουλειά και χάθηκα. Με σταμάτησε η αστυνομία και μου έκαναν έλεγχο ενώ προσπαθούσα να βρω τον δρόμο μου. Μου ζήτησαν ταυτότητα και τους την έδωσα. Όταν τους έδειξα φωτογραφίες των χαρτιών μου στο κινητό μου, μου το άρπαξαν και άρχισαν να κοιτάνε τις φωτογραφίες μου. Όταν βρήκαν φωτογραφίες από πορείες και αναρχικά πανό με πέταξαν κατευθείαν μέσα στο περιπολικό χωρίς εξηγήσεις. Στο τμήμα με ρωτούσαν διαρκώς για την ταυτότητά μου, παρόλο που τους την είχα δώσει και όταν τους το είπα με είπαν ψευτή, μαλάκα και άλλες βρισιές. Μου πήραν όλα τα πράγματα, το κινητό μου, τα εργαλεία της δουλειάς μου και με έβαλαν σε ένα κελί.

Μετά από κάποιες μέρες, μια νύχτα με έβαλαν σε ένα όχημα και με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της Καβάλας, στη βόρεια Ελλάδα, κοντά στα σύνορα του Έβρου. Ζήτησα δικηγόρο αλλά κανείς δε με βοήθησε. Η κατάσταση είχε ως εξής: άνθρωποι μπαίνουν στα σύνορα της Ελλάδας και τους πιάνει η αστυνομία. Τους επιτίθενται, τους χτυπάνε και τους κλείνουν σε κελιά. Η κατάσταση σε αυτά τα κελιά είναι πολύ ανθυιγεινή και το φαγητό πολύ λίγο. Τη νύχτα που το κελί γέμισε με μεταναστά, ειδικοί αστυνόμοι με φουλ φείς και αλεξίσφαιρα μας έβαλαν με τη βία σε μια βάρκα και μας επαναπροώθησαν από το ποτάμι του Έβρου πίσω στην Τουρκία.

Πώς αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στην Ελλάδα, αφού τους έχουν κλέψει, τους έχουν φυλακίσει, βασανίσει και αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; Έρχονται πίσω με τα πόδια, περπατώντας και περπαντώς, περνώντας ξανά τα σύνορα. Για μένα αυτός ο δρόμος κράτησε επτά μέρες. Τα έχεσα τα σύνορά τους.

 

-κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Ζιζάνια

A response to police harassment in Viktoria and their lies about the incident on 20/07/2021

On the 20th of July 2021, during a public and open movie screening on the rooftop of squat Zizania, we saw the police on the street below carrying out another of their racist and discriminatory checks on drug users in Fylis. When we confronted them with slogans from the rooftop, they started harassing by pointing flashlights and shouting at us. Some comrades spontaneously threw one empty bottle and a stone which landed on the street. This action came from people whose anger boiled over from the daily racist violence they see and experience from the Greek police; people who can no longer watch passively while another person is harassed because the police considers them a lesser human.

In order to reverse the roles and to divert the attention from their constant oppression the police is carrying out in the neighborhood of Victoria and other neighborhoods in the center of Athens, the police in cooperation with mainstream newspapers, manipulated the incident and framed it as a planned ambush from our social center. They claim that we placed a fake phone call to the cops (the articles have contradictions, with one saying there was a call due to drug dealing and the other says the call was about a woman being beaten) and after they arrived we attacked them with bottles and stones, resulting in the injury of two cops. None of this is true. In reality, we were watching a movie on the rooftop, and the operation of the police was at least the 4th of its kind on Fylis on this day.

We see the cops manipulation of this incident as a justification for repression against Zizania and other people in the streets of Viktoria. Since opening a few months ago comrades from Zizania have experienced harassment from the police, who try to catch comrades in the streets who move around outside the building. This includes ID checks and apprehensions. Yet, the level of harassment that white comrades experience is incomparable to the daily harassment, abuse and racist violence non-white comrades experience. It is no surprise that in that moment on the roof last week, comrades responded in the way they did.

A broken bottle and a stone is nothing in comparison to the constant violence that the police carry out against marginalized people in Viktoria every hour of the day.

We support this action, this expression of anger, because we fed up, that cannot bare anymore this everyday oppression.

Below are testimonies from comrades of Zizania.

*****

Walking home one evening on Fylis with some friends. Two black jeeps drive by us very fast. I hardly throw my body on the side not to get hit. Four OPKE rush out of the cars, they pointed their machine guns at me and pushed me up against a car. First thing they ask me: where are you from? Turkey. Not the right answer… their response? Hitting me with an elbow in my side. They emptied my bag in the street and treated me like a piece of shit. They don’t like my friends and treat them like shit too but they are white enough so they don’t check their ID all the time and empty their bag in the street. After being harassed for half an hour I am allowed to “get the fuck out of here and go home”. Just another evening….

*****

Everyday people who are distinguished by the color of their skin are stopped by the police. Their racist practice is to stop and check these people as suspects for drug dealing. Why if a black person appears the first thing they do is to put him in the position of a drug suspect? Because of racism. They control people in the street according to whether they look like migrants or not. In Greece, a country which is part of the EU, the authorities act racist to us in every moment of our lives. We have to change this situation.

*****

I am stopped by the police at least once a week. I am treated like a criminal although so far I have not been charged with anything ‘criminal’. In the last incident, I asked the police, who searched us and our bags, why they did this. They threw my bag and ID on the floor and left. Another time, they said that they only had to do an identity check at the police station and took me to the police station in reverse handcuffs. At the police station, I witnessed physical and psychological violence against other refugees by the police.

*****

They use the excuse of drug investigation, to check us, harass us, steal our belongings, even if they never find any drugs. People of this neighborhood are permanently scared. When a cop passes by we remember everything we have been through. Recently, one day a friend was sitting on a bench and he was attacked by the police because of his color. The Greek police planted drugs on him and they arrested him. Now he has to go to the police station every 15 days to sign in with the police. Now he cannot take the travel document and leave Greece. They have stopped his life.

*****

Another guy was stopped in Exarchia by cops looking for drugs. When they didn’t find any drugs on him, they asked for his papers. Because he didn’t have papers the cops took him to the police station in Exarchia. He was kept there, in the basement, without natural light, exercise and access to the outdoors for two weeks. Now he is caged in Amagdeleza, fighting to get out.

*****

I remember that morning sometime ago, I was going to work and I got lost. The police stopped me and checked me while I was trying to find my way. They asked me for my ID which I gave them. When I showed them photos of my documents on my smartphone they took it from me and started going through my pictures. When they found photos of demos and anarchist banners they immediately threw me into the police car and took me to the police station without any explanation. At the station they kept asking me for my ID even though I had already given it to them, when I told them that they already had it they called me a liar, malaka and other insults. They took all of my belongings, my smart phone, my work tools and they put in a cell.

After some days there one night they put in a car and transferred me to the police station of Kavala, in northern Greece near the Evros border. I asked for a lawyer and no one helped me. The situation there was like this: people entering the border to Greece are then caught by the police. They are beaten, assaulted and then caged in prison cells. The condition in these cells was very unhealthy and the food was too little. The night when the cell became full of migrants special commando police in full faces and full body armor forced us onto a boat and pushed it onto the Evros river, the border, and back to Turkey.

How these people return to Greece, after being stolen, caged, tortured and forced to abandon their homes? They come back on foot, by walking and walking, passing again the borders. For me this passage took seven days.I fucked the border.

 

-Squatted social center Zizania

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License